Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Majka svih afera

Hypo traži od bankara 1,5 mil. eura odštete zbog kredita G. Štroku

Hypo banka
Reuters
28.10.2010.
u 21:21

Banka iz Koruške na sve strane utjeruje novac za koji smatra da je pronevjeren. U međuvremenu je optužen još jedan bivši predsjednik uprave Hypa Tilo Berlin

U novom valu zahtjeva za naknadu štete koje traži od svojih bivših menadžera, Hypo Alpe-Adria banka okomila se na bankarski trojac koji je 2007. odobrio 1,5 milijuna eura kredita grupaciji Gorana Štroka. Prema podacima koji su Wiener Zeitungu potvrđeni od Zemaljskog suda u Klagenfurtu, problem je bio u tome što je kredit Goranu Štroku odobren iako je kod Hypo banke već bio u minusu od 46 milijuna eura, a usto navodno nisu priloženi adekvatni instrumenti osiguranja. Posebno je zanimljivo to što su trojica bivših članova uprave kojima prijeti plaćanje odštete banci Josef Kircher, Wolfgang Peter i Paul Kocher.

Žongliranje milijardama eura

O Kircheru je Večernji list već pisao kao o jednom od dvojice bivših članova uprave Hypo Leasing Holdinga (HLH) za koji je revizijski izvještaj PwC-a ustvrdio da je s kolegom svakodnevno u četiri oka dogovarao neopravdane iznose od nekoliko desetaka tisuća eura izdataka za savjetovanja, troškove ili putovanja. Posebno je odjeknulo to što je PwC naveo i slučaj iz 2007. kada je HLH Mati Graniću platio 762.000 eura “honorara za savjetovanje pri nejasnim posredničkim aktivnostima u ex-Jugoslaviji”, a Der Standard zaključio da se sumnja na fiktivne račune. Granić je tada sve demantirao.

Nakon Wolfganga Kulterera, koji od sredine kolovoza čami u pritvoru, APA otkriva da se u aferi Hypo još jedan bivši predsjednik uprave “skandal-banke” vodi kao optuženik - Tilo Berlin. Kleine Zeitung piše da su u pohodu austrijskog tužiteljstva, osim protiv njega, optužnice podignute protiv još više od 50 osoba. Večernji list je već pisao da je Kulterer u veljači pred tužiteljstvom svjedočio da se Tilo Berlin u lipnju 2006. upoznao s Haiderom, nakon čega je za grupu investitora kupio 4,76% dionica Hypa i postao vlasnik 9,09%. Kulterer je naveo da su cijenu Hypo grupe od 1,7 milijardi eura u svibnju 2007., među ostalima, dogovorili Berlin i Werner Schmidt - bivši šef BayernLB za čijeg je mandata 2007. Hypo grupa prodana bavarskoj banci uz 3,7 milijardi eura štete po Bavarsku.

Posrnuli menadžeri na udaru

Berlin je u tom poslu prodao sve dionice osim 1%, zaradivši u nekoliko mjeseci između 130 i 170 milijuna eura. Šefom Hypa Berlin je imenovan 1. srpnja 2007., što je ostao do travnja 2009. Za što je točno Berlin optužen još nije poznato, no njime se od srpnja bavi i tužiteljstvo u Münchenu. Da bivšim menadžerima Hypa ne cvjetaju ruže pokazuje primjer Kulterera kojemu je prije nekoliko dana sud odbio molbu za presicom. Nije lako ni bivšem menadžmentu BayernLB-a oko Wernera Schmidta jer je u nedjelju nova uprava, na osnovu nalaza odvjetničke kuće Hengeler Mueller, zaključila da je sav bivši menadžent skrivio gubitke zbog kojih je BayernLB morala spašavati Bavarska te je najavila moguće tužbe za nadoknadu štete od njih do kraja godine.

Tu se zakuhalo u bavarskom parlamentu, u kojem su se CSU i FDP, piše Süddeutsche Zeitung, sukobili sa SPD-om i Zelenima te su se suprotstavili traženju odštete od članova bivšeg upravnog odbora BayernLB-a. BayernLB je ipak zamrznuo njihove mirovinske uplate. U međuvremenu je šef uprave Hypa Gottwald Kranebitter za Kurier izjavio da će Hypo imati velike gubitke i u ovoj godini, a pred istražnim povjerenstvom koruškog parlamenta pojasnio je da je banka još uvijek opterećena sa 25 % “loših kredita” iz nasljedstva prošle uprave. Do sada je CSI-Hypo pronašao 130 slučajeva kaznenih djela, SOKO Hypo podnio je 60 prijava, a banka je zatražila nadoknade štete od šest osoba.

Komentara 11

OB
-obrisani-
03:03 29.10.2010.

Hoće li i očenašek Mato Granić u ćuzu ? ne bih sev čudio da se pojave neki dokumenti koja ga terete.Može još na vrijeme pobjeći u BIH,ali strah me da to nije za njega.

TE
Testera
03:07 29.10.2010.

Propala Hypo banka, trenutno u vlasništvu države austrije bi mogla povući i cijelu državu Austriju zbog ogromnog duga koji se mjeri desecima milijardi eura.

UK
Ugo Kajvez
21:48 28.10.2010.

Ahahahaha ... doći će na red i hrv. hypo banka, onda će se vidjeti svašta .........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije