Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hypo banka klijentima iz BiH nudi nagodbu za švicarac

Prvi su satisfakciju osjetili klijenti banaka u Srbiji jer su KBC i Alfa banka kažnjene zbog zaračunavanja viših kamata od zakonskih
06. srpnja 2013. u 13:00 0 komentara 113 prikaza
franak,suđenje (1)
Foto: Borna Filić/PIXSELL

Nakon presude u slučaju Franak u Hrvatskoj Hypo Alpe Adria Bank u Bosni i Hercegovini svojim je klijentima, koji su prije sklopili ugovore o kreditu s valutnom klauzulom u švicarskim francima, ponudila arbitražu.

Udruzi “Švicarac” u Bosni i Hercegovini Hypo banka uputila je ponudu za pokretanje arbitražnog postupka kojim bi se utvrdila zakonitost ugovora s valutnom klauzulom u švicarcima.

U ponudi se navodi i da bi arbitražni postupak vodilo arbitražno povjerenstvo sačinjeno od sedam članova koje bi birale zainteresirane strane, a odluka povjerenstva bila bi konačna i obvezujuća za banku i za udrugu. Odlukom bi se također morali voditi i svi sudovi u BiH.

Klijenti u BiH u povoljnijem su položaju od hrvatskih korisnika kredita u švicarcima jer zakon o deviznom poslovanju BiH nije dopuštao odobravanje kredita s valutnom klauzulom fizičkim osobama.

Prije hrvatske presude pravu su satisfakciju osjetili jedino klijenti banaka u Srbiji nakon što je lani Narodna banka Srbije kaznila KBC i Alfa banku jer su suprotno zakonu o zaštiti korisnika financijskih usluga klijentima zaračunavale više kamate.

Kako je lani nakon presude pisao Blic, ukupan iznos kazne iznosio je 5,5 milijuna dinara.

>>Nagodba ili ne? U Udruzi Franak čekaju poteze osam banaka

 

Wienerberger
NOVA GENERACIJA GRADNJE
Od 2021. godine svi novoizgrađeni objekti morat će zadovoljavati standarde gotovo nula energetske učinkovitosti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.