Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bivša pripadnica HV-a

Zabila mu nož u vrat i rekla: Neka vam vojvoda sad lakše diše

Azra Bašić
Foto: Screenshot
27.12.2017.
u 20:03

Američki FBI uspio je nakon dugogodišnje potrage locirati Bašić i uhititi je 2011. godine

Sud BiH prvostupanjskom je presudom osudio Azru Bašić, bivšu pripadnicu HV-a i HVO-a, na zatvorsku kaznu u trajanju od 14 godina za zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima na području derventske općine u Bosanskoj Posavini. Osuđena je po 12 točaka optužnice zbog zločina nad zarobljenicima srpske nacionalnosti u razdoblju od 26. travnja do kraja svibnja 1992. godine.     

Neki svjedoci mrtvi

Optužena je da je sudjelovala u ubojstvu, mučenju i nanošenju velikih patnji i ozljeda zarobljenicima u derventskom Domu JNA i na području sela Polje. Azra Bašić oslobođena je za tri točke optužnice jer na osnovu iskaza koji su pročitani u sudnici Sudsko vijeće nije moglo donijeti odluku o eventualnoj krivici. Iako izgleda kao prosječna sredovječna žena, iza debelih naočala kriju se oči u koje 1992. godine u Derventi nitko nije htio pogledati. – Klali ste, mučili, tukli i maltretirali zatvorenike. Odsijecali im spolovila. Čupali uši i nokte usijanim žaračem. Tjerali ih da ližu krv mrtvih zatvorenika i pužu po staklu – samo je dio optužbi protiv žene koja je devedesetih bila strah i trepet Dervente.

Prva točka optužnice teretila je Azru Bašić da je 26. travnja 1992. godine s više vojnika pretukla Blagoja Đuraša, maltretirajući ga potom fizički i psihički, da bi mu naposljetku zabila nož u vrat. Prema pisanju medija u BiH, nakon izvršenog zlodjela pred prisutnim je zarobljenicima srpske nacionalnosti kazala: “Neka vam vojvoda sada lakše diše!” Na izricanju presude bio je prisutan sin ubijenog Blagoja Đuraša, Slaviša Đuraš, koji je kazao kako je djelomično zadovoljan presudom. – Vrlo je teško bilo dokazivati nešto poslije 25 godina. To je veliki problem. Traže se detalji izjava, a neki svjedoci su mrtvi već deset godina – rekao je Đuraš.

Krila identitet

Rođena Riječanka Azra Bašić, poznata pod nadimkom Azra Dva Noža ili Krvava Azra, od 2011. godine bila je u ekstradicijskom pritvoru u SAD-u, odakle je 22. studenog 2016. godine avionom stigla u Bosnu i Hercegovinu. Izručena je iz Sjedinjenih Država nakon dugotrajnog i kompliciranog ekstradicijskog procesa. Vrijeme provedeno u pritvoru uračunat će joj se u 14-godišnju kaznu. Za bosanskohercegovačko pravosuđe godinama je bila nedostupna. Početkom 2004. FBI joj je ušao u trag na području New Yorka, no uspjela im je pobjeći te je godinama mirno živjela u gradiću Stenton u Kentuckyju.

Tijekom rata, u ožujku 1994. godine, udala se za Nedžada Bašića. Krijući identitet prethodnih godina, koristila je djevojačka i vjenčana prezimena, kao i imena Azra Kovačević i Izabela (Isabelle) Bashich. Na presudu je moguće uložiti žalbu Apelacijskom vijeću Suda BiH.     

Pogledajte i galeriju komemoracije za Slobodana Praljka:

Azra Bašić
1/109

Komentara 131

Avatar Idler 3
Idler 3
21:00 27.12.2017.

Sve pet al i pitanje. Kdaj buju sudovi v BiH osudili i nekog za recimo pokolje civila v srednjoj Bosni ?!

DU
Deleted user
23:23 27.12.2017.

Derventa je 99% naseljena hrvatskim narodom..... danas tu Hrvata nema pa zasto ne sude cetnike za genocid?

DU
Deleted user
22:53 27.12.2017.

Vecernji kada cete malo o cetnicima iz borova sela,lovasa, pakraca,krnjaka? dajte malo istrazite? ajmo malo imena. Tamo imate 10000 ovakvih azra.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije