Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hvarski župnik don Mili Plenković bio je kandidat za biskupa

Iz Crkve otkrivaju da im je drago da se don Plenković ispričao jer je tako pokazao kršćansko lice te priznaju da kler ne zna koristiti Facebook
20. rujna 2017. u 10:11 40 komentara 3075 prikaza
Don Mili Plenković
Foto: ika

Ispričao se prvo župljanima, zatim svima koje je povrijedio i uznemirio, a onda i biskupu i Crkvi. Don Mili Plenković, hvarski župnik, učinio je to dva dana nakon objave na svome Facebook profilu kojom je uznemirio javnost, kako izvan tako i onu u Crkvi, jer je napisao kako ga je obradovala vijest o smrti dr. Slavka Goldsteina, jer je otišao još jedan mrzitelj svega hrvatskog.

Slavko Goldstein SPORNI STATUS Hvarski svećenik obrisao Facebook profil nakon ružnog komentara o Goldsteinovoj smrti

– Moja objava na Facebooku izazvala je niz negativnih reakcija javnosti. Svjestan sam da sam pogriješio jer sam svoje neslaganje s javnim djelovanjem dr. Slavka Goldsteina izrazio i na posve kriv način i u krivom trenutku, izražavam žaljenje i iskreno se ispričavam. Najprije svojim župljanima koji su se našli u neprilici i čije je povjerenje u mene, kao župnika, ovim dovedeno u pitanje. Ispričavam se svima koje sam svojom objavom povrijedio ili uznemirio. Ispričavam se svom biskupu kao i Crkvi u Hrvata koja se, mojom krivnjom, našla neopravdano na optuženičkoj klupi, jer je ovo isključivo moja greška – objavio je u utorak don Mili Plenković na Facebook stranicama župe Hvar jer je, kao što je napisao, svoj osobni profil ugasio.

Svećenik od formata

Učinio je to, kako doznajemo, vrlo brzo nakon što se suočio s lavinom komentara na svoju neumjesnu reakciju na smrt Slavka Goldsteina, koji su mu dolazili i iz svećeničkih krugova. Kolege svećenici suočili su ga s činjenicom da nije napravio nešto loše samo za sebe osobno tom objavom, nego i za Crkvu, pa su mu sugerirali da bi bilo dobro objaviti ispriku. Barem na župnim stranicama, kada je svoje ugasio. No, tko je don Mili Plenković i zašto mu se ovo dogodilo?

– Don Mili je jedan od naših najboljih i najsrčanijih svećenika, ne samo u Hvarskoj biskupiji nego i šire. On je uvijek u prvim pastoralnim redovima, odaziva se na sve akcije, prepoznaje znakove vremena… Gotovo je nevjerojatno da mu se mogla dogoditi ovakva nesmotrenost – kaže nam jedan Plenkovićev kolega dodajući kao se Plenkovićevo ime spominjalo i među biskupskim kandidatima. Radi se, dakle, o svećeniku od formata.

Krunica Gnusna objava na Facebooku I vjernici i svećenici u šoku, don Milijeve riječi su protiv nauka Crkve

Desno orijentiran

Doznajemo, također, da je don Mili Plenković politički desno orijentiran, što nikoga ne bi, također, trebalo čuditi jer je većina klera iste takve orijentacije.

– No ovo je bilo preko svake mjere. Vjerujem da ga kao i mnoge druge svećenike muči isti problem, a to je da su pritisnuti nepravdom koju nemaju gdje artikulirati pa se nespretno služe društvenim mrežama. Primjerice, u Crkvi se zna da je Slavko Goldstein radio protiv Stepinčeve kanonizacije i postoji zbog toga veliko ogorčenje, koje se nema gdje artikulirati pa je ovakva neumjesna reakcija zacijelo dio i toga konteksta. Ne može se opravdati, ali joj treba pronaći uzrok – kaže nam jedan svećenik. U Crkvi, naime, nitko službeno ili javno ne želi komentirati Plenkovićev slučaj. Naši sugovornici iz Crkve otkrivaju da im je drago da se ispričao jer je tako pokazao kršćansko lice, za razliku od one prve objave. Također, u Crkvi priznaju da je kler needuciran u korištenju društvenim mrežama, tj. da je svatko prepušten sebi i svome trenutku, koji u slučaju don Milija Plenkovića očito nije bio sretno izabran. Ni sadržajem ni vremenom. Pa se očekuje da bi i ovaj nesretni primjer mogao inicirati i veći angažman Crkve oko društvenih mreža, medija koji su očito zanemarili.     

Slavko Goldstein don plenković 'Ispričavam se i Crkvi koja se, mojom krivnjom, našla na optuženičkoj klupi' Posljednji ispraćaj Slavka Goldsteina ISTAKNUTA LIČNOST Posljednji ispraćaj Slavka Goldsteina na Mirogoju Komemoracija za Slavka Goldsteina KOMEMORACIJA Mesić: Goldstein je ispisao jednu od slavnih stranica političke povijesti Hrvatske
EKSKLUZIVNE SNIMKE
VIDEO Braća Mamić žive opušteno u BiH: Evo čime se bave u slobodno vrijeme
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
 • Avatar zajutrak
  zajutrak:

  I Sipe Mesić je bio predsjednik Hrvatske, pa što sad !!??

 • Avatar sizif
  sizif:

  U isto vrijeme pisao sam slicno

 • Lujo123:

  Hvarski župnik don Mili Plenković bio je kandidat za biskupa ------------------------------------------- šteta kaj nije izabran!