Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI NAPAD

Hutisti pogodili naftni tanker, izbio požar: 'Vojni brodovi stižu u pomoć'

Zapaljen tanker
Screenshot
26.01.2024.
u 22:39

Hutisti, koje podržava Iran, preuzeli su odgovornost za napad, a njihov vojni glasnogovornik tvrdi da su u napadu koristili pomorske projektile.

Na Crvenom moru došlo je do požara na naftnom tankeru Marlin Luanda, koji navodno plovi pod zastavom Maršalovih Otoka, nakon što su ga napali hutisti iz Jemena. Incident se dogodio 111 kilometara jugoistočno od Adena, izvijestila je Agencija za pomorsku trgovinu Ujedinjenog Kraljevstva, a za sada nema izvješća o ozlijeđenima.

Vlasnik broda, tvrtka Trafigura sa sjedištem u Londonu, izjavio je da na brodu ima opreme za gašenje požara te da je sigurnost posade njihov "glavni prioritet". – Marlin Luanda, tanker za naftne derivate, pogođen je projektilom dok je plovio Crvenim morem. U tijeku je prebacivanje protupožarne oprema na brod kako bi se požar, koji je izbio na desnom boku, stavio pod kontrolu. Sigurnost posade naš je prioritet. Ostajemo u kontaktu s brodom i pažljivo pratimo situaciju. Vojni brodovi u regiji pružit će potrebnu pomoć –navodi glasnogovornik Trafigure u priopćenju.

Hutisti, koje podržava Iran, preuzeli su odgovornost za napad, a njihov vojni glasnogovornik Yaha Saree tvrdi da su u napadu koristili pomorske projektile. – U znak potpore i solidarnosti s našom braćom u Pojasu Gaze te u okviru odgovora na američko-britansku agresiju na našu zemlju Jemenske mornaričke snage gađale su britanski naftni brod (Marlin Luanda) u Adenskom zaljevu – navodi Saree.

Da podsjetimo, u utorak su američke i britanske snage drugi put udarile na hutiste, skupinu koju podupire Iran, a koja od kraja prošle godine gađa međunarodne brodove u Crvenom moru. Napadi su prekinuli međunarodnu trgovinu na ključnoj ruti između Europe i Azije koja čini oko 15 posto svjetskog brodskog prometa. Prvi napad na hutiste izveden je odmah nakon ponoći 12. siječnja. 

VEZANI ČLANCI:

Hrvatska je nedavno prvi put u zajedničkoj izjavi podržala snage SAD-a i Velike Britanije koje – uz dosadašnju potporu Australije, Bahraina, Kanade i Nizozemske – napadaju mete povezane s hutistima u Jemenu

– Ovi udari osmišljeni su kako bi poremetili i degradirali sposobnost hutista da nastave s napadima na globalnu trgovinu i nedužne pomorce iz cijelog svijeta, a pritom izbjegavaju eskalaciju – kaže se u zajedničkoj izjavi koju potpisuje Hrvatska, a koju je objavila Bijela kuća. Uz Hrvatsku, svoj potpis na izjavu stavile su i Albanija, Australija, Bahrein, Kanada, Češka, Danska, Estonija, Njemačka, Gvineja Bisau, Mađarska, Italija, Kenija, Latvija, Litva, Crna Gora, Nizozemska, Novi Zeland, Sjeverna Makedonija, Poljska, Republika Koreja, Rumunjska te Ujedinjena Kraljevina i Sjedinjene Države.

– Više od trideset napada koje su hutisti pokrenuli na komercijalna i druga plovila od sredine studenog predstavljaju prijetnju svim zemljama koje se oslanjaju na međunarodni pomorski promet. Osuđujemo ove napade i tražimo njihov kraj. Također naglašavamo da oni koji hutiste opskrbljuju oružjem za izvođenje ovih napada krše Rezoluciju 2216 Vijeća sigurnosti UN-a i međunarodno pravo. Međunarodni odgovor 22. siječnja na kontinuirane napade hutista pokazao je zajedničku odlučnost da se zadrže plovidbena prava i slobode te obrane životi pomoraca od nezakonitih i neopravdanih napada – zaključuje se u zajedničkoj izjavi.

VIDEO SAD i Britanija pokrenule napade na hutiste

Komentara 12

Avatar Idler
Idler
23:20 26.01.2024.

Sam nek oni jadni dobivaju humanitarnu pomoć jer nemaju kaj za jest ! Projektile meju !

Avatar Mlijekoholičar
Mlijekoholičar
08:57 27.01.2024.

Kad naftni put primitivnih saudijskih arapa pati, pokreće se kažnjenički stroj anglo-saksonske judeo-masonerije.

RE
redalert
03:29 27.01.2024.

Englezi moraju shvatiti da je vrijeme kolonizacije gotovo. Jemen odlučuje o plovidbi svojim morem baš kao Englezi u svojem. Vrijeme pirata i kolonizatora je gotovo.Ne određuje više London tko plovi gdje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije