Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Stožer: Imamo 81 novi slučaj zaraze

Koronavirus u Hrvatskoj
Foto: PIXSELL
1/2
24.07.2020.
u 14:32

Jedan od troje pozitivnih u Karlovcu jest i petogodišnji dječak

U protekla 24 sata zabilježen je 81 novi slučaj pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas porastao na 1032. Od toga je 139 osoba na bolničkom liječenju, a devet je pacijenata na respiratoru. Do danas je ukupno testirano 109 358 osoba, od toga 1136 u posljednja 24 sata, izvijestio je Stožer.

Lista strelica nalazi se na dnu: 

Tijek događaja: 

14:32 – Na području Bjelovarsko-bilogorske županije jedna je novooboljela osoba od koronavirusa, objavio je u petak županijski Stožer civilne zaštite uz napomenu da su tijekom zadnja 24 sata testirane 22 osobe, od kojih je 21 nalaz bio negativan.

Novooboljela osoba nije kontakt osoba kojima je ranije potvrđen COVID-19 s područja Bjelovarsko-bilogorske županije, napominju iz Stožera te dodaju da je na području županije potvrđeno sedam aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, a u samoizolaciji se nalazi 105 osoba.

13:56 – Na području Krapinsko-zagorske županije u protekla 24 sata nema evidentiranih novozaraženih osoba. Trenutačni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom na području ove županije jest 13. U samoizolaciji se nalazi 58 osoba. 

13:44 – Načelnik Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske Zdravko Kelić izvijestio je u petak o dvije preminule osobe u županiji. Prema njegovim riječima, jedna osoba preminula je s koronavirusom, a druga od koronavirusa. U županiji je trenutačno 10 osoba hospitalizirano, dok se u samoizolaciji nalaze 583 osobe. Od jučer u 8 sati do jutros u 8 sati, osim dva smrtna slučaja, bilo je i 35 novooboljelih od koronavirusa. 

Po riječima načelnika Kelića, sustav zdravstva također trpi veliki pritisak jer se u samoizolaciji nalaze 54 djelatnika iz sustava zdravstva, dok ih je 15 pozitivnih.

"Posljednji tjedan imamo 171 osobu koja je pozitivna, što je velik broj. Svjesni smo velike opasnosti i svakodnevno komuniciramo kako bismo pokušali detektirati probleme koje imamo i donijeti prava rješenja. Pozivam građane da izbjegavaju sve one skupove koje mogu izbjeći", poručio je Kelić dodajući kako se pokazalo da se najveći broj osoba zarazio upravo na nekom od obiteljskih ili drugih okupljanja.

Po riječima epidemiologinje iz Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije Jasne Topolavec, još uvijek vrlo visoki udjel u broju oboljelih čine kontakti zaraženih s raznih proslava, obiteljskih okupljanja i drugih prigoda.

"Imamo veći broj oboljelih među članovima KUD-a Vrbanja nakon nekih njihovih aktivnosti, kao i onih za koje ne možemo utvrditi mjesto na kojem su se zarazili", navela je Topolavec.

Načelnik PU vukovarsko-srijemske Fabijan Kapular poručio je kako će policija i ovaj vikend nastaviti s provjerom svadbenih sala te strogo nadzirati sva javna okupljanja sukladno naputku Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Vukovarsko-srijemski župan i predsjednik Stožera Božo Galić ustvrdio je kako je situacija u županiji ozbiljna, ali može se popraviti i to samo uz pridržavanje propisanih mjera. "Nije rješenje u kažnjavanju, već u samosvijesti i pridržavanju svih propisanih mjera", rekao je župan Galić.

13:25 – Ministar Vili Beroš rekao je kako je zabilježen 81 novi slučaj, a da je Capak zabunom rekao 84.

13:15 – Na današnji dan u Sisačko-moslavačkoj županiji nema novooboljelih od zarazne bolesti COVID-19, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite.

13:05 – Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije izvijestio je o jednom novom slučaju COVID-19. Riječ je o osobi s križevačkog područja. Na području županije trenutačno je šest aktivnih slučajeva COVID-19.

U samoizolaciji je trenutačno 27 osoba, od kojih je 16 osoba bliskih kontakata ranije pozitivnih osoba, dok je preostalih 11 osoba u samoizolaciji nakon povratka iz stranih zemalja.

12:59 – Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak otkrio je nakon sastanka u Vladi da u Hrvatskoj imamo 84 novozaražena. Više pročitajte ovdje

Danas imamo 84, to je nešto niža brojka nego ranijih dana. Brojke skaču malo gore, malo dolje, postoji jedan blagi silazni trend, za koji mi nadamo da će se intenzivirati, rekao je Krunoslav Capak nakon sastanka u Vladi.

12:47 – Tijekom jučerašnjeg dana u Karlovačkoj županiji obavljena su 72 testiranja na virus COVID-19. Od toga su 3 pozitivna nalaza.

Radi se o dva bliska kućna kontakata ranije zaražene osobe, koji su bili u samoizolaciji te o osobi za koju još nije utvrđen izvor zaraze te se epidemiološki obrađuje. Sve tri osobe su muške, od kojih je jedno petogodišnje dijete, jedna mlađa i jedna starija osoba. 

Ukupno je u Karlovačkoj županiji 94 oboljelih osoba. U Općoj bolnici Karlovac nalazi se pet hospitaliziranih osoba zaraženih virusom COVID-19, a nitko od njih nema teže simptome bolesti i nema priključenih na respirator. S današnjim danom pod mjerom samoizolacije nalazi se 167 osoba.

>> VIDEO Ivica Todorić pozitivan na koronavirus

12:45 – U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Riječ je o starijoj ženskoj osobi iz Blata za koju se utvrđuje epidemiološka veza. Izliječene su četiri osobe – dvije iz Dubrovnika, jedna iz Metkovića i jedna iz Stona.

Ukupno su hospitalizirane dvije osobe u OB-u Dubrovnik. Od početka pandemije na analizu je poslano 5599 uzoraka. U samoizolaciji se nalaze 244 osobe, a u posljednja 24 sata nije utvrđeno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 46 slučajeva kršenja samoizolacije.

12:16 – U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8 sati, u posljednja 24 sata 35 je osoba pozitivnih na COVID-19 (8 iz Vinkovaca, četiri iz Vukovara, 3 iz Županje, jedna iz Starih Mikanovaca, dvije iz Vrbanje, jedna iz Cerne, dvije iz Borova, jedna iz Bošnjaka, jedna iz  Đeletovaca, dvije iz Gradišta, dvije iz Gunje, jedna iz Ilače, jedna iz Ivankova, jedna iz Komletinaca, jedna iz Novih Jankovaca, jedna iz Nuštra, jedna iz Rokovaca, dvije iz Vođinaca).

Ukupan broj oboljelih od početka epidemije jest 321, od kojih je  88 osoba izliječeno, dvije su preminule (jedna osoba preminula je s COVID-19, a jedna od COVID-19). Trenutačno je u županiji 10 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti.   

U protekla 24 sata testirane su 103 osobe te je ukupno testiranih do sada na području županije 4657. U samoizolaciji na području županije nalaze se 583 osobe, a tijekom jučerašnjeg dana utvrđena su tri  kršenja samoizolacije.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19, u Vukovarsko-srijemskoj županiji pozitivno je 15 zdravstvenih radnika (tri liječnika, sedam medicinskih sestara/tehničara, tri druga zdravstvena radnika i dva nezdravstvena radnika).

U samoizolaciji iz sustava zdravstva jest 54 radnika (8 liječnika, 16 medicinskih sestara/tehničara, 21 drugi zdravstveni radnik i devet nezdravstvenih radnika).

>> VIDEO Jesu li mučnina i povraćanje simptomi koronavirusa?

12:10 – U prethodnom 24-satnom razdoblju u Međimurskoj županiji uzeto je 36 uzoraka te su svi obrađeni nalazi negativni, kao i svi jučerašnji uzorci. Međimurje je osmi dan zaredom corona-free županija, više je od mjesec dana bez novooboljelih.

S obzirom na sezonu godišnjih odmora, Stožer civilne zaštite Međimurske županije podsjeća građane na dosljedno poštivanje svih propisanih zaštitnih mjera Zavoda za javno zdravstvo, posebice pri putovanju vlakom, autobusom, zrakoplovom, trajektom ili brodom.

11:44 – Zagrebačka županija ima tri nova slučaja zaraze, a dvije osobe su izliječene.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, do 11 sati evidentirano je ukupno 237 osoba kojima je potvrđena bolest prouzročena novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, riječ je o tri osobe više, a dvije su osobe izliječene. Na području Zagrebačke županije trenutačno su aktivna 52 slučaja. Do sada je ukupno izliječeno 175 osoba, a 10 ih je preminulo, izvijestio je županijski Stožer.

11:30 – Grad Zagreb ima 26 novozaraženih pa ukupan broj aktivnih slučajeva sada iznosi 249. U samoizolaciji je ukupno 528 osoba, a 36 osoba je više potencijalno izliječenih, izvijestio je zagrebački Stožer civilne zaštite.

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"  jučer je obavljeno 359 testiranja. Od novih slučajeva, 12 osoba su kontakti ranije oboljelih osoba, a devet osoba ima nejasnu epidemiološku anamnezu. Jedan je mogući kontakt s oboljelom osobom iz inozemstva, a četiri su osobe još uvijek u obradi.

– Ono što nas zabrinjava ovog časa jest to da imamo sve više zahtjeva i molbi za testiranje uz plaćanje. Do sada su stalno svi ti ljudi bili negativni, a zadnja dva dana gotovo je 10 posto pozitivnih osoba – kazao je ravnatelj NZJZ-a "Dr. Andrija Štampar" Zvonimir Šostar. Podsjetio je da je cijena sada 700 kuna i rade tri gena, a od idućeg tjedna će vjerojatno uvesti još jednu cijenu od 500 kuna za test na dva gena. 

11:25 – Prema izvješću NZJZ-a SDŽ-a, od ukupno 266 obrađenih testova s područja Splitsko-dalmatinske županije, danas je 13 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita osam osoba, iz Sinja dvije osobe, iz Solina jedna osoba, iz Gradca jedna osoba i iz Hrvaca jedna osoba. Medu novooboljelim je osobama i jedna s područja Dubrovačko-neretvanske županije testirana u SDŽ-u.

Od 13 novooboljelih osoba, četiri su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostalih devet osoba epidemiološki obrađuje.   
U samoizolaciji je 449 osoba. Devet COVID pozitivnih osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC-u Split. Jedna osoba nalazi se na respiratoru.

10:56 – Nema novooboljelih od koronavirusa ni na području Zadarske županije, a u odnosu na dan ranije ozdravilo je osam pacijenata pa sada imamo 47 aktivnih slučajeva koronavirusa. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 120 uzoraka.
 
Na Odjelu za COVID-19 Opće bolnice Zadar ukupno su hospitalizirana četiri pacijenta, a u samoizolaciji je 199 osoba. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenje mjere samoizolacije.

10:45 – Tijekom posljednja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo testirano je 227 uzoraka, od kojih je četiri bilo pozitivno na koronavirus. Troje s područja Ispostave Osijek Zavoda za javno zdravstvo i jedna s područja Ispostave Đakovo.

Danas se u KBC-u Osijek na bolničkom liječenju nalazi 35 osoba oboljelih od koronavirusa, od kojih je troje na respiratoru.

U samoizolaciju je stavljeno devet novih kontakata oboljelih, pa se sveukupno u samoizolaciji na području Osječko-baranjske županije nalazi 408 osoba.

>> VIDEO Što se zna, a što se krivo pretpostavljalo o koronavirusu?

10:40 – U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije nisu zabilježene nove pozitivne osobe na virus SARS-CoV-2. Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako i dalje iznosi 154, dok je broj aktivnih slučajeva 46. Trenutačno su hospitalizirane četiri osobe (jedna osoba više u odnosu na prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutačno se na području Brodsko-posavske županije nalaze 302 osobe (78 osoba više u odnosu na prethodni dan).

10:34 – U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije četiri su osobe oboljele od zarazne bolesti COVID-19.
Riječ je o mlađoj ženskoj osobi iz Kistanja, kontaktu ranije oboljele osobe; starijoj muškoj osobi iz Kistanja, čija je epidemiološka obrada u tijeku; muškoj osobi srednje životne dobi iz Knina, kontaktu osoba iz trećih zemalja koje su kratko boravile na području Grada Knina te o mlađoj ženskoj osobi iz Knina čija je epidemiološka obrada u tijeku.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutačno je 139 osoba: 118 osoba kontakt je oboljelih od COVID-19, a 21 osoba ušla je u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja. U posljednja 24 sata uzorkovano je 20 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus

Od reaktivacije epidemije u lipnju, ukupno 47 osoba oboljelo je od COVID-19 infekcije. Aktivnih slučajeva oboljenja trenutačno je 24.
Tri osobe i dalje se liječe na Odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji na kućnom liječenju.

10:16 – Na području Virovitičko-podravske županije nema novozaraženih osoba od COVID-19, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. U posljednja 24 sata uzeti su uzorci 19 osoba. U (samo)izolaciji je 46 osoba, uključujući i 14-ero trenutačno zaraženih.

9:56 – U Požeško-slavonskoj županiji trenutačno su 34 aktivna slučaja zaraze koronavirusom (COVID-19). Sve osobe su u kućnoj izolaciji. Na posljednjem testiranju bilo je 58 uzoraka, svi uzorci su negativni. Ukupno je testirano 3446 osoba. U samoizolaciji se nalazi 100 osoba. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

9:53 – Od danas je Ličko-senjska županija korona-free zona. Naime, ovo je 16. dan zaredom da nema novooboljelih. 

9:51 – Na području Istarske županije analiziran je 141 uzorak briseva na COVID-19, od kojih je sedam pozitivnih.

9:13 – Na području Primorsko-goranske županije nema novooboljelih osoba. U posljednja 24 sata testirano je stotinjak uzoraka i svi su bili negativni.

Primorsko-goranska županija nema novih slučajeva koronavirusa i to drugi dan zaredom. Ovaj tjedan u županiji su tako zabilježena samo četiri nova slučaja zaraze. Trenutačno je u županiji još 35 aktivnih slučajeva.

8:50 – Objavljene su nove preporuke za koncerte.  Moguće je najviše 100 stojećih mjesta, a plesni podij nije dopušten. U slučaju potrebe za organizacijom okupljanja s većim brojem posjetitelja, organizator je dužan zatražiti odobrenje službe civilne zaštite. Najviše u zatvorenom može biti 500 ljudi, a na otvorenom 1000. Više pročitajte OVDJE

8:00 – U izvješću koje je u četvrtak objavilo njemačko Ministarstvo vanjskih poslova, Hrvatska je sigurna destinacija i nema nikakvih ograničenja za putovanje i povratak u Njemačku, priopćila je Hrvatska udruga turizma (HUT).

Njemačka je za Hrvatsku najveće emitivno turističko  tržište, a Nijemci su u Hrvatskoj već niz godina najbrojnija skupina gostiju. Od početka godine Nijemci su u Hrvatskoj ostvarili više od četiri milijuna noćenja, od čega 2,5 milijuna u prvih 20 dana srpnja. 

 

Ključne riječi

Komentara 37

DU
Deleted user
09:33 24.07.2020.

Sve druge EU države misle isto samo što neki ne žele da se ide na ljetovanje u RH već da troše novac u svojim domovinama.

NE
nečešrazbojniče
15:10 24.07.2020.

Ja od drugog mjeseca vidim da se statistički ništa ne mijenja. Tu je sve isto + - 5% mjerili, ne mjerili, tajili, ne tajili rezultati isti.

AA
aabbcc
12:40 25.07.2020.

Stožer treba raspustiti jer poziva se na nepouzdane strane testove a ne na stvarno stanje broja bolesnih u HR-bolnicama i izvjesca stanja iz HR bolnica..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije