Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
03.04.2016. u 23:07

Šešelj će nakon žalbenog procesa vjerojatno biti osuđen

Vojislav Šešelj je nakon izricanja ove presude slobodan čovjek”, kazao je predsjedajući sudskog vijeća u Haagu, Jean Claude Antonetti. Prema uvjerenju haških sudaca, riječi koje je Šešelj izgovorio jasan su poziv na protjerivanje Hrvata, ali je većina sudaca ocijenila kako tužiteljstvo nije dokazalo da su one i dovele do prisilnog odlaska Hrvata.

Presuda je skandalozna i takvom su je ocijenili gotovo svi osim Šešeljevih istomišljenika, ali pokušat ćemo shvatiti kako je do nje došlo i kakav bi mogao biti daljnji slijed. Da će sudac Antonetti biti za oslobađanje Šešelja moglo se naslutiti još 2011., kada se prvi put raspravljalo o njegovu puštanju iz haškog zatvora (pušten je 2014.). Kazao je kako smatra da Šešelj nije bio član udruženog zločinačkog pothvata koji je predvodio Milošević. I sada je Antonetti uvjeren da nema dovoljno dokaza koji bi Šešelja prokazali kao člana zločinačkog pothvata. Spočitava tužiteljstvu da nije pribavilo valjane dokaze o Šešeljovoj odgovornosti u provođenju zločina.

„Ne mogu se osuditi ili kazniti namjere, jer kada bi se to činilo 70% stanovništva bi bilo u zatvoru“, objašnjavala je talijanska sutkinja Clementina Forleo oslobađajuću presudu koju je izrekla 2005. marokanskom državljaninu Mohammedu Dakiju i dvojici tuniskih državljana, Maheru Bouyahiju i Aliju Benu Saffiju Toumiju, optuženima za terorizam na osnovi zakona donesenih poslije napada na poslovne tornjeve u New Yorku 11. rujna 2001. Zapravo oni nisu počinili teroristički čin, već su regrutirali osobe koje su slane kao kamikaze u Irak. Forleo smatra i da regrutiranje nije teroristički čin. Daki, Bouyahi i Toumi protjerani su iz Italije, ali je protiv njih nastavljen proces i na drugostupanjskom sudu kažnjeni su na četiri i na tri godine zatvora.

Ne bi se smjelo suditi za namjere. No, površno je Šešeljevo djelovanje protumačiti “samo” kao namjeru, bez dokazanog zločina, jer ga se nije vidjelo s pištoljem u ruci iz kojeg se još dimi od ispaljenog metka. Šešelj će nakon žalbenog procesa vjerojatno biti osuđen, ali se nameće potreba jasnog razlučivanja kada je neka namjera nekažnjiva pošto nije počinjeno kazneno djelo, a kada je nečije huškanje, kao u Šešeljevu slučaju, dovelo do zločina.

>> Šešelj traži novu putovnicu: 'Obećao sam Kolindici da ću prvo ići kod nje'

>> Pitajte suce zašto je suđenje Šešelju trajalo 13 godina

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije