Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veliki troškovi

HUP pozvao Vladu da poduzetnicima donira zaštitnu opremu i PDV na nužne proizvode smanji na 5%

Karlovac: Mali dućani i obrti nakon  ponovno su počeli sa radom
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/6
28.04.2020.
u 12:05

HUP ističe kako se velika većina malih i srednjih poduzetnika koji su otvorili svoje objekte susreće s velikim problemima nabavke zaštitne opreme, čiji iznosi za mjesec dana iznose više tisuća kuna

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) upozoravaju kako je za ponovno pokretanje gospodarskih aktivnosti ključna zaštitna oprema koju mnogobrojni poduzetnici nemaju načina nabaviti, stoga su uputili apel Vladi da im je donira.

- Pozivamo Vladu da poduzetnicima donira zaštitnu opremu kako bi mogli slijediti epidemiološke preporuke i započeti s radom nakon 45 dana. Zbog zaustavljanja poslovanja poduzetnici su zabilježili izostanak prihoda, a dodatan problem je lanac distribucije u Europi koji ne može pokriti sve potrebe, pa većina poduzetnika nema gdje samostalno nabaviti zaštitnu opremu - poručili su iz HUP-a.

HUP ističe kako se velika većina malih i srednjih poduzetnika koji su otvorili svoje objekte susreće s velikim problemima nabavke zaštitne opreme, čiji iznosi za mjesec dana iznose više tisuća kuna što je s obzirom na zatvorenost i nepostojanje prihoda veliki trošak za poslodavce.

Upućen je i prijedlog Vladi da stopa PDV za proizvode za dezinfekciju, kao i za zaštitne rukavice, maske i odijela i slično u borbi protiv COVID-19, bude izjednačena stopi PDV-a za lijekove, odnosno da bude 5%, čime bi se olakšalo zdravstvenom sustavu, poduzetnicima kao i građanima da osiguraju primjerene uvjete za učinkovitu borbu protiv širenja zaraze i njenih negativnih posljedica.

- Ovakvom promjenom se želi osigurati da sredstva za dezinfekciju ne postanu mjestom uštede, obzirom da karika dezinfekcije i njena učinkovitost donosi kasnije potencijalne uštede, odnosno, u suprotnom, značajno povećane troškove za cjelokupni zdravstveni i gospodarski sustav - kazao je Davor Majetić, glavni direktor HUP-a.

Ključne riječi

Komentara 2

19
195411
13:11 28.04.2020.

Ako nemogu omoguciti djelatnicima zastitu neka zatvore. Ako cemo im mi ( drzava sve placati uz osobne dohotke ) pa tako svaki bedak zna biti poslodavac. Ja ne pitam drzavu da mi opremi app da bi mogla raditi. To je ona DAŠ MALI PRST A ONDA HOCE CIJELU RUKU . Sramite se

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije