Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Rekordan pad: BDP pao visokih 15,1 posto!

Najviše je pao turizam, odnosno sektor usluga koji su izgubili 67 posto, izvoz roba smanjen je za 11 posto, dok su investicije smanjene 14,7 posto.
28. kolovoza 2020. u 11:08 107 komentara 8613 prikaza
Zagreb: Ministar Marić komentirao procjene pada BDP od 10.8%
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Drugi ovogodišnji kvartal donio je pad BDP-a visokih 15,1 posto. Najviše je pao turizam, odnosno sektor usluga koji su izgubili 67 posto, izvoz roba smanjen je za 11 posto, dok su investicije smanjene 14,7 posto. Pala je i potrošnja kućanstava za 14 posto. Jedino je država zadržala blagi rast potrošnje od 0,7 posto, objavio je Državni zavod za statistika.

I kada su najviše temperature radnici neumorno rade na gradilištima BDP PAO 12-13 POSTO Čeka nas teška ekonomska jesen: Tek za dvije godine bit će nam kao prije koronavirusa

Pad hrvatskog BDP-a  bio je snažniji od prosječnog pada u EU koji se kretao oko 12 posto u odnosu na prethodni kvartal, no i manji je od nekih očekivanja jer se u početku vjerovalo da će Hrvatska u drugom tromjesečju izgubiti i preko 20 posto BDP-a. 

Zagreb: Trgovine u centru grada pripremaju sa za dolazak prvih kupaca nakon popuštanja mjera NISMO SE POMAKLI 11 GODINA Kupovna moć u Hrvatskoj trećinu lošija od prosjeka EU

Najveće smanjenje ekonomije dogodilo se u Španjolskoj, oko 22 posto, Francuskoj 19 posto, Italiji 17 posto te  Portugalu 14,5 posto, te je, prema dosad objavljenim podacima, Hrvatska  među prvih pet zemalja po smanjenju BDP-a.    

CROATIA RALLY
VIDEO Hrvatska mu ne leži: Vodeći izletio sa staze, gledatelji skočili u pomoć!
g
ISTAKNITE OSOBNOST
Upoznajte se s najboljim odjevnim komadima koji će definirati proljeće
 • Avatar Matteo1212
  Matteo1212:

  Još smo dobro i prošli, da su nas vodili ˝stručnjaci˝ iz SDP-a , pad bi bio barem 30%😂😂😂

 • Mark21:

  Samo sa HDZ-om možemo napredovati.

 • Avatar southman
  southman:

  Kad pogledamo situaciju u EU za drugi kvartal za očekivati je da ćemo biti među onima koji će najmanje padati u 3. kvartalu a samim time ćemo i na kraju godine stajati u prosjeku EU.