Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Neće biti uvođenja poreza na slatkiše i slatka pića

"U razgovorima s Ministarstvom zdravlja potvrđeno je kako takav porez nikada nije ozbiljno razmatran, niti se o njemu ozbiljno razgovaralo na bilo kojoj razini", navodi se u priopćenju HUP-a.
14. travnja 2016. u 11:46 4 komentara 259 prikaza
Slatkiši
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Članice HUP-ove Koordinacije proizvođača hrane i pića uputile su dopis Ministarstvu zdravlja u vezi najave mogućeg uvođenja poreza na slatkiše i slatka pića te su zadovoljne odgovorom u kojem je potvrđeno da neće biti uvođenja takvog posebnog poreza u Hrvatskoj, priopćeno je u četvrtak iz HUP-a.

– U razgovorima s Ministarstvom zdravlja potvrđeno je kako takav porez nikada nije ozbiljno razmatran, niti se o njemu ozbiljno razgovaralo na bilo kojoj razini – navodi se u priopćenju.

Ministarstvo i HUP usuglasili su se da će se i ubuduće, ako bi se pojavila bilo kakva inicijativa koja se tiče poreznog ili drugog opterećenja poslodavaca, međusobno konzultirati i surađivati prije donošenja konačnih odluka.

Ministar Dario Nakić izjavio je prošloga tjedna, na Svjetski dan zdravlja, kako se, s obzirom na to da je Hrvatska peta u Europi po pretilosti, razmišlja o uvođenju posebnog poreza na slatkiše, prije svega slatka pića, kao što je to praksa u nekim europskim zemljama.

>>Amerikanka kritizirala hrvatske i srpske slatkiše, korisnici iz regije žestoko je izvrijeđali

>>Neće biti poreza na slatkiše, a lokalna zajednica odlučuje o zabrani pušenja

Zlatne poluge
U STAKLENKAMA ZA DŽEM
Kupili kuću za 130.000 eura i u njoj pronašli zlato vrijedno čak 650.000 eura
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?
  • Cafa:

    On je razmišljao? Sumnjam. Dobio je on već signale iz Nestlea, Coca-Cole i Kraša da se ne za.ebava. Inače, ovaj porez bi imao smisla jedino kad bi se 100% novca ulagalo u kampanju osvještavanja o štetnosti šećera za organizam. Jer ... prikaži još! postoji i posebni porez na kavu, a ne vidim da je automatski doveo do smanjenja konzumacije kave. I još jedna stvar, šećera ima u svemu, ne možeš samo oporezivati "slatka" pića a ne mlijeko koje također ima 5g šećera po litri kao i Cola. Tako da...nije on baš puno razmišljao.

  • Diners:

    Uvedite porez na tajkunizaciju i pljačku lijepe nam naše! Znači sebe oporezujte!!!

  • stefj:

    Kao prvo, ova vlada ne smije mahnito uvoditi poreze kao prošla, jer ćemo nazadovati kao protekle 4 godine, a i pitanje da li građani i privreda mogu uopće podnijeti više koji porez. A kao drugo, porez na slatkiše kao takav, ... prikaži još! ako ide u zajedničku blagajnu, nema smisla, jer će sve opet državna služba pojesti i popiti bez ikakvog pozitivnog efekta... Jedino što bi imalo smisla, jest da se novac od tog poreza direktno usmjerava u edukaciju mladih, u preventivno liječenje ili sl. Dosta je već bilo svih tih poreza koji služe da se pokuša zakrpati crna rupa zvana proračun...