Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na zapadnom Balkanu

Humanitarne organizacije: Nove granične kontrole stvaraju neodrživu situaciju

izbjeglice
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
20.11.2015.
u 11:50

Hrvatska, Slovenija, Srbija i Makedonija odlučile su na granici zaustavljati prihvat stranaca koji ne dolaze iz ratom zahvaćenih zemalja

Nova ograničenja vezana uz prelazak granica na području zapadnog Balkana, uključujući propuštanje izbjeglica i migranata ovisno o zemlji iz koje dolaze, stvaraju sve neodrživiju situaciju , rekle su humanitarne organizacije.

Te mjere stvaraju napetosti pri prelasku granica, ističu UNHCR, UNICEF i Međunarodna organizacija za izbjeglice IOM u zajedničkoj izjavi.

– Postoji hitna potreba da se uspostave dodatni prihvatni kapaciteti na točkama ulaska – rekao je glasnogovornik Visokog povjereništva za izbjeglice UNCHR u Ženevi.

– Izbjeglice i djeca migranata najteže su pogođeni – rekla je glasnogovornica UNICEF-a Sarah Crowe.

Više zemalja na balkanskoj ruti odlučilo je jučer početi propuštati samo izbjeglice iz Sirije, Iraka i Afganistana.

Hrvatska, Slovenija, Srbija i Makedonija odlučile su na granici zaustavljati prihvat stranaca koji ne dolaze iz ratom zahvaćenih zemalja.

>> Hrvatska više neće primati ekonomske migrante 

>> Angela Merkel: Hotspotovi za izbjeglice moraju biti brzo izgrađeni u Italiji i Grčkoj

Komentara 6

MA
maxxxx
12:53 20.11.2015.

izgleda da nekome dolazi iz dup... u glavu

OS
osica
13:58 20.11.2015.

Ma i ovi što jadikuju nad maigrantima, onako s visoka i dijele nama lekciju. Švicarska je bogata zašto ih ona ne uzme "pa će ih balkanske zemlje isporučiti" Mi siromašni gradimo prihvatne , budimo humani i stavimo ionako skromne gospodarskeke resurse i ljude u tu funkciju, a oni će "humano popovati, dizati svoje gospodarsstvo i franak".

Avatar hr.granicar
hr.granicar
15:10 20.11.2015.

netreba vise pustst nikoga.pa nek se oni iz unije zapitaju zasto.oni su u ovom tjednu potrosili nas godisnji proracun zbog racija i sigurnosti a nama vicu da stezemo remen kad trebaju pomoc.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije