Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oštećen u potresu

Humanitarna akcija za obnovu Metalurškog fakulteta - Metalci za metalce

Sisak: Na Metalurškom fakultetu predstavljen EU projekt Centar za ljevarstvo
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/3
22.02.2021.
u 14:13

Osim oštećenja na pročelju, zidovima u predavaonicama i stolariji, najviše su stradali Laboratorij za fiziku i strukturna ispitivanja te Laboratorij za kemiju, hidrometalurgiju i korozijska ispitivanja

Humanitarnu akciju „Metalci za metalce“ - za obnovu Metalurškog fakulteta u Sisku, koji je zadobio oštećenja u potresu 29. Prosinca, osmislili su i zajednički pokrenuli agencija za odnose s javnošću Komunikacijski laboratorij iz Zagreba i tvrtka Rasco iz Kalinovca. Komunikacijski laboratorij je jedna od najstarijih domaćih PR agencija koja iza sebe ima niz dobrotvornih projekata, dok je Rasco jedan od vodećih europskih proizvođača opreme za održavanje komunalne infrastrukture.

2020. trebala je biti slavljenička godina za Metalurški fakultet u Sisku jer se trebalo proslaviti 60 godina znanstveno-nastavne ustanove koja jedina u Hrvatskoj obrazuje studente za rad u metalurškoj industriji. Umjesto slavlja, zadesio ih je potres koji je, uz pandemiju, povratak studenata u klupe učinio još neizvjesnijim.

„Vrijednost kompletne obnove procjenjuje se na osam milijuna kuna. Osim oštećenja na pročelju, zidovima u predavaonicama i stolariji, najviše su stradali Laboratorij za fiziku i strukturna ispitivanja te Laboratorij za kemiju, hidrometalurgiju i korozijska ispitivanja. Bez funkcionalnih laboratorija, ne može se održavati praktični dio nastave znanstvenika, nastavnika i studenata, kao ni stručni rad u okviru kojeg se rješavaju problemi gospodarstva pružanjem uslužnih istraživanja“ – ističu organizatori akcije koji pozivaju sve tvrtke iz metalurškog sektora, koji čini više od 10 posto sveukupne domaće industrije, na pomoć jedinoj sisačkoj visokoškolskoj ustanovi.

VIDEO Uklanjanje dimnjaka u Sisku

Dio nastave održava se online, no nemogućnost korištenja laboratorijskih instrumenata i opreme, za ove je studente kao kada bi studenti medicine anatomiju proučavali isključivo iz knjiga i tekstova na internetu, kazuju na Fakultetu odakle ističu i podatak podatak Hrvatskog zavoda za zapošljavanje prema kojem se diplomirani studenti metalurzi zaposle u struci u roku od tri mjeseca što ukazuje na to da Hrvatskoj itekako treba mlada visokoobrazovana radna snaga iz metalurške industrije.

Ciljevi akcije „Metalci za metalce“ su obnova oštećenih vanjskih i unutarnjih dijelova zgrada fakulteta, nabava nove laboratorijske opreme koja je stradala u potresu, adekvatno zbrinjavanje otpada koji je nastao uslijed velike količine razbijenog laboratorijskog posuđa i kemikalija te zadržavanje postojećih i privlačenje novih studenata koji su glavni faktor za podizanje konkurentnosti metalurške industrije.

„Metal čini osnovu svake sigurnosno-kritične komponente koja nas okružuje i čini našu svakodnevicu funkcionalnom, sigurnom i udobnom. Sve dosadašnje industrijske i tehnološke revolucije, kao i današnja Industrija 4.0, potpuno su nezamislive i neprovedive bez metalne platforme. Pomozite nam da i dalje budemo važna karika u industriji koja je jedan od pokretača domaće ekonomije i izvoza“ - kazuje izv. prof. dr. sc. Zdenka Zovko Brodarac, dekanica Metalurškoga fakulteta

Uplate se primaju na broj računa HR4624840081502022890 otvoren kod Raiffeisenbank Austria s naznakom Metalci za metalce – donacija za obnovu Metalurškog fakulteta u Sisku.

VIDEO Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije