Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKOLOGIJA Humčani se pitaju čemu se sortira otpad kad sve završava na istom smetištu

Hum na Sutli: U istom kamionu otpad s ekootoka i drugo smeće

05.11.2008.
u 17:19

U Humu na Sutli prošle je godine u travnju pokraj smetišta napravljena jedna od najsuvremenijih sortirnica otpada u Hrvatskoj. Pod sloganom “Naša općina je lijepa, koliko je čista” Hum na Sutli počeo je s gradnjom ekootoka u kojima se sortira otpad - posebno se u plastične ili metalne kontejnere izdvaja plastična ambalaža, staklo, metalna ambalaža i papir.

Prvo pražnjenje
Prije nekoliko mjeseci tako je i humsko naselje Orešje uz lijepo uređeno novo dječje igralište dobilo i svoje ekootoke. No, prvo pražnjenje nakon nekoliko mjeseci izazvalo je pravu buru negodovanja mještana. Naime, požalili su se mještani, radnici humskog komunalnog poduzeća Humkoma prilikom redovitog odvoza kućnog otpada u isti kamion ispraznili su pune kontenjere pet ambalaže, otpadnog ambalažnog stakla i otpadnog papira, te su i dalje nastavili prazniti kante sa kućnim otpadom po cijelom selu.

Sav taj otpad u kamionu za smeće pomiješao se s onim već otprije sortiranimi sortiranim i umjesto da se reciklirao u sortirnici završio je na deponiju smeća na humskom smetištu. Mještani Orešja pitaju se koja je uopće svrha tih humskih ekootoka kad se čisti sortirani otpad miješa sa nesortiranim kućnim otpadom i to od strane samog poduzeća za gospodarenje otpadom.

Umjesto da ga oni iskoriste i možda na njemu nešto i zaradi, oni se tako bahato odnose prema trudu i mještana i općine da se i na ovaj način što više sačuva okoliš. Zašto je otpad s ekootoka završio zajedno s ostalim smećem završio na humskom smetištu a ne u sortirnici upitali smo i direktora Humkoma Ivana Očka. “Čuo sam za to što se dogodilo i radnike koji su to napravili ćemo zbog takvog ponašanja i ukoriti.

Kradu i Romi
Vjerojatno im se nije dalo s kamionom više puta dolaziti po bregima, pa su sve natovarili u isti kamion.” - rekao nam je dierektor Očko dodajući kako je u plastičnim kontejnerima vjerojatno bilo malo ambalaže jer im sve ionako iz kontejnera noću pokradu Romi koji plastičnu, staklenenu i metalnu ambalažu prodaju u dućanima. Načelnik Huma na Sutli Božidar Brezinščak Bagola rekao nam je kako je dobro da se o takvim pojavama na terenu piše kako trud opčine ne bi bio uzaludan i kako bi odnos prema sortiranju otpada i zaštiti okoliša što više prodrli u svijest ljudi.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije