Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon revizije, oporba podnijela prijavu

Hum na Sutli: Krim-policija ispituje poslovanje općine

08.01.2009.
u 18:05

Ovih dana općinske prostorije Huma na Sutli posjetila je kriminalistička policija. Naime, klub oporbenih vijećnika općine Hum na Sutli u listopadu prošle godine podnio je Općinskom državnom odvjetništvu u Krapini kaznenu prijavu na temelju mišljenja i nalaza izvršene revizije općinskog poslovanja. U ponedjeljak je u uredu načelnika obavljen i obavijesni razgovor.

Trošenje novca
Kako nam je rekao predsjednik humskog HDZ-a Josip Tepeš, razlog podnošenja prijave trošenje je strogo namjenskog novca od komunalne naknade i prireza u druge svrhe, nezakonito provođenje postupaka javne nabave te manjak prihoda u proračunu.

Među ostalim, dodaje Tepeš, za dodatne radove u sklopu gradnje stambeno-poslovne zgrade, tzv. humske ljepotice, potrošeno je 2,5 milijuna kuna više nego što je to bilo predviđeno natječajnom dokumentacijom, što nije u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi kojim je određeno da tijekom nadmetanja naručitelj mora objaviti mogućnost dodatnih radova i uzeti u obzir ukupno procijenjeni iznos dodatnih radova ili usluga.

Dio prihoda od komunalne naknade utrošen je za tekuće proračunske stavke, a ne za izgradnju i održavanje komunalne infrastrukture. Čak 40 posto izvornih općinskih prihoda koji iznose 11,5 milijuna kuna otišlo je u nenamjenske svrhe.

Kamate za kašnjenje
– Najviše nas boli to što se izvođaču radova na humskoj ljepotici zbog kašnjenja u plaćanju moralo dati čak 300.000 kuna za kamate. Pa to je vrijednost jednog stana od 55 četvornih metara. Netko mora odgovarati za to što se olako rasipa novac naših poreznih obveznika u Humu na Sutli – rekao nam je šef oporbenih vijećnika hadezeovac Josip Tepeš.

Dodao je da oporbeni vijećnici smatraju kako se dogodilo grubo kršenje zakona na što su oni više puta upozoravali općinsko čelništvo i na sjednicama Općinskog vijeća, no za to tada nitko nije mario. Stoga su cijeli slučaj predali Državnom odvjetništvu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije