Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HUGO:

'Mjere koje nudi Most predstavljaju potencijalnu opasnost'

Čelnik Mosta Božo Petrov
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
25.11.2015.
u 14:53

Zagovaranje privremenog zaustavljanja izgradnje centara za gospodarenje otpadom "neodgovorno je i stručno neutemeljeno"

Hrvatska udruga za gospodarenje otpadom (HUGO) upozorila je u srijedu da su mjere o kojima pregovara i koje nudi Most nestručne te da predstavljaju "potencijalnu opasnost" za narušavanje ionako nedovoljno izgrađenog sustava gospodarenja otpadom u Hrvatskoj.

HUGO ocjenjuje i da predložene Mostove mjere upućuju na nepoznavanje problematike i aktivistički pristup problematici gospodarenja otpadom što, kako dodaje ta udruga, na državnoj razini nije prihvatljivo. 

Zagovaranje privremenog zaustavljanja izgradnje centara za gospodarenje otpadom "neodgovorno je i stručno neutemeljeno", a bude li to prihvatila bilo koja politička opcija koja će formirati vladu, to može predstavljati značajnu opasnost za državni proračun te narušiti vjerodostojnost naše zemlje u očima Europske komisije, tvrdi HUGO u priopćenju.

Most, naime, smatra da bi se u Hrvatskoj trebale planirati mjere za recikliranje otpada od 50 do 70 posto do 2030. (Towards circular economy: A zero waste programme for Europe), umjesto da se u Planu gospodarenja otpadom 2015. – 2021. i dalje predviđa izgradnja 13 centara za gospodarenje otpadom čija je vrijednost, u prvom investicijskom valu, više od pet milijardi kuna. 

Takav koncept iz HUGO-a ocjenjuju utopijskim te ističu da podržavaju ideju kretanja sustava gospodarenja otpadom prema kružnoj ekonomiji, ali uz sagledavanje aktualnog stanja, preuzetih obveza te financijskih, okolišnih i ostalih mogućnosti. Osim toga, dodaju, iskustvo znatno razvijenijih zemalja EU pokazalo je da takve alternativne mjere nije moguće implementirati u roku i opsegu koji se zagovara, a u konačnici bi prouzročile neispunjenje većine ciljeva iz politike gospodarenja otpadom koji su za Hrvatsku obvezujući. 

HUGO je nevladina i neprofitna organizacija, članica Međunarodne organizacije za kruti otpad (ISWA). Članovi HUGO-a su relevantni znanstvenici, poslovni subjekti, kao i stručnjaci iz javne uprave kojima je gospodarenje otpadom djelatnost ili predmet primarnog znanstvenog interesa.

Most, uz privremeni moratorij na izgradnju regionalnih centara, traži i analizu stanja izgrađenosti i ugovornih obveza te reviziju rješenja u skladu s novim konceptom gospodarenja otpadom. Uz ostalo, traži izradu i provedbu nacionalnih akcijskih planova za kućno kompostiranje te za glomazni otpad, kao i izradu programa uključivanja malog i srednjeg poduzetništva u sektor recikliranja otpada.

>> Šef sindikata razočaran pregovorima Mosta sa strankama: 'Bogati će postati još bogatiji'

>> 'Odbacio bih sve insinuacije vezano za bilo kakav raspad MOST-a'

Komentara 8

Avatar abakus
abakus
18:20 25.11.2015.

Ja samo znam da su od ukidanja mogućnosti vraćanja boca od mliječnih proizvoda za povratnu naknadu kontejneri za smeće PUNI tih boca. PUNI! Na znanje i ravnanje Zmajloviću čiji je to osobni krimen.

Avatar kravata
kravata
15:59 25.11.2015.

Vjerovatno se boje istine i istrage pa se bune na vrijeme.

JE
Jednakost
16:52 25.11.2015.

To sto nudite je kaos.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije