Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan prije prosvjeda

Udruga Franak poslala prosvjedne zahtjeve Vrhovnom sudu, Vladi i Saboru te prosvjednu notu HNB-u

Zagreb: Konferencija za medije Udruge Franak na kojoj je najavljen veliki prosvjed
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
31.03.2023.
u 11:45

Naši zahtjevi su jasni, ostvarivi, i u skladu su s Direktivom 93/13 kao i s velikim brojem presuda Suda Europske unije, poručila je Udruga Franak

Udruga Franak uputila je, dan prije prosvjeda koji se održava sutra na zagrebačkom Zrinjevcu od 12 sati, prosvjedne zahtjeve Vrhovnom sudu RH, Vladi RH i Hrvatskom saboru te prosvjednu notu Hrvatskoj narodnoj banci. Od Vrhovnog suda UF traži da u roku od 15 dana od 1. travnja 2023. donese odluke:

1. O ništetnosti ugovora s ništetnom valutnom klauzulom i ništetnom promjenjivom kamatnom stopom.
2. O pravu na puno obeštećenje svih potrošača s konvertiranim kreditima na temelju Zakona o izmjeni i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju (NN 102/15). 

Traže i da Vlada predloži u hitnoj proceduri te da Hrvatski sabor izglasa u adekvatnim zakonskim aktima:

1. Produljenje roka zastare potraživanja do 31. prosinca 2024. za sve potrošačke kredite s valutnom klauzulom CHF koji su obuhvaćeni kolektivnom sudskom presudom u slučaju franak. Uslijed pravne nesigurnosti koju je uzrokovao Vrhovni sud RH mnogi potrošači nisu tužili na vrijeme i zanemarili su svoja prava, zbog straha od neuspjeha na sudovima. Zbog toga je potrebno produljiti rokove zastare potraživanja koji sada teku do 14. lipnja 2023. po svim pojedinačnim tužbama koje se temelje na kolektivnoj sudskoj presudi.

2. Oslobađanje od sudskih pristojbi te troškova vještačenja svih potrošača koji su obuhvaćeni kolektivnom sudskom presudom u tzv. slučaju franak.

Hrvatskoj narodnoj banci upućuju prosvjednu notu s obrazloženjem:

1. Zbog toga jer je HNB neaktivno svojim svjesnim i namjernim nečinjenjem pogodovao bankama u višegodišnjem pljačkanju hrvatskih potrošača ugovaranjem i primjenom ništetnih ugovornih odredaba o promjenjivim kamatnim stopama. Banke su ugovarale sve do 2013. ništetne ugovorne odredbe o promjeni kamatne stope odlukom vjerovnika, i to u svim vrstama i valutama potrošačkih ugovora o kreditu. HNB u tome ima ulogu subjekta koji unatoč činjenici da je regulator i nadziratelj rada banaka, nije učinio ništa u sprječavanju dugogodišnje nepoštene, nesavjesne i nezakonite poslovne prakse banaka, praveći se kao da ga se to uopće ne tiče.

2. Zbog toga jer HNB nije učinio ništa nakon pravomoćnosti kolektivne sudske presude u smjeru preporuke bankama da postupe u skladu s presudom i ponude potrošačima nagodbe, kako potrošači ne bi morali pokretati sudske postupke. HNB je stalno tvrdio kako se radi o pojedinačnim postupcima i različitim ugovornim odnosima, a to je notorna laž. Naime, svi ugovori o kreditu sadrže identične ugovorne odredbe o kojima se nije pregovaralo i koje su uzrokovale neravnotežu prava i obveza na štetu potrošača.
Iz UF-a ističu da je pravomoćna presuda u kolektivnom slučaju franak kojom je utvrđena ništetnost valutne klauzule CHF donesena 14. lipnja 2018. i tada je počeo teći zastarni rok za potraživanja na temelju te ništetnosti koji istječe 14. lipnja 2023. Budući da potrošači s konverzijama sve do danas nisu dobili sudsko utvrđenje pravne sigurnosti za svoje tužbe, prosvjeduju zbog sporosti Vrhovnog suda i zbog nečinjenja HNB-a, Vlade Republike Hrvatske i Hrvatskog sabora. 

- Tražimo ispred 55.000 potrošača s konvertiranim kreditima da se naš zahtjev Vrhovnom sudu vezano za odluku o punom obeštećenju realizira, a u kontekstu neodržive pravne nesigurnosti da se realiziraju i naši zahtjevi upućeni Vladi i Saboru o zastarama potraživanja te oslobađanju od sudskih pristojbi – ističu te dodaju kako, ispred 125.000 potrošača s ništetnim ugovornim odredbama o glavnom predmetu i cijeni kredita, traže da se konačno riješi na Vrhovnom sudu RH i pitanje ništetnosti cijelih ugovora, također radi pravne sigurnosti u njihovim sudskim postupcima. 

- Revizije po tom pitanju su spremne za donošenje odluke već više od godinu dana. Naši zahtjevi su jasni, ostvarivi, i u skladu su s Direktivom 93/13 kao i s velikim brojem presuda Suda Europske unije: C-118/17, C-260/18, C-452/18, C-269/19, C-6/22, i mnoge druge – poručila je Udruga Franak.  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije