Naslovnica Vijesti Hrvatska

HUB: Nije bilo nikakvih pritisaka ni pokušaja lobiranja banaka

Banke su uvjerene da su se i valutna klauzula i promjenjiva kamatna stopa primjenjivale i da se ugovaraju u skladu s hrvatskim zakonima
17. srpnja 2013. u 13:51 0 komentara 2 prikaza
bohaček
Foto: Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Hrvatska udruga banaka odbacila je spekulacije da se "lobiranjem kod izvršne vlasti utječe na odluke sudbene vlasti", navodi se u priopćenju.

Poručuju kako je jedna od najvažnijih tema sastanka u Vladi bilo pitanje valutne klauzule i promjenjive kamatne stope, kao temelja cjelokupnog, a ne samo kreditnog poslovanja u Hrvatskoj u posljednjih dvadesetak godina.

Banke su uvjerene da su se i valutna klauzula i promjenjiva kamatna stopa primjenjivale i da se ugovaraju u skladu s hrvatskim zakonima i europskom mjerodavnom regulativom i pravnom praksom.

– Tijekom razgovora nije se raspravljalo o detaljima konkretnog sudskog postupka koji je, dakako, isključivo u nadležnosti hrvatskog pravosuđa. Dužnost nam je podsjetiti javnost na činjenicu da ni tužene banke, ni Hrvatska udruga banaka tijekom sudskog postupka, a radi zaštite kolektivnih interesa u vezi s valutnom klauzulom izraženom u CHF i u vezi s ugovaranjem promjenjive kamatne stope, nisu javno iznosile svoja stajališta, procjene ili argumente, striktno poštujući činjenicu da je oboje predmetom sudskog razmatranja. Nažalost, isto se ne može reći za tužitelja u postupku, odnosno za osobe za čiji se interes postupak vodi, koje već duže od godinu dana vode intenzivnu medijsku kampanju, zbog koje su dobili i opomenu suda, poručuju iz HUB-a.

>> Udruga Franak: Bankarski lobi vrši pritisak na izvršnu vlast

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.