Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcije

HUB: Nije bilo nikakvih pritisaka ni pokušaja lobiranja banaka

bohaček
Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
17.07.2013.
u 13:51

Banke su uvjerene da su se i valutna klauzula i promjenjiva kamatna stopa primjenjivale i da se ugovaraju u skladu s hrvatskim zakonima

Hrvatska udruga banaka odbacila je spekulacije da se "lobiranjem kod izvršne vlasti utječe na odluke sudbene vlasti", navodi se u priopćenju.

Poručuju kako je jedna od najvažnijih tema sastanka u Vladi bilo pitanje valutne klauzule i promjenjive kamatne stope, kao temelja cjelokupnog, a ne samo kreditnog poslovanja u Hrvatskoj u posljednjih dvadesetak godina.

Banke su uvjerene da su se i valutna klauzula i promjenjiva kamatna stopa primjenjivale i da se ugovaraju u skladu s hrvatskim zakonima i europskom mjerodavnom regulativom i pravnom praksom.

– Tijekom razgovora nije se raspravljalo o detaljima konkretnog sudskog postupka koji je, dakako, isključivo u nadležnosti hrvatskog pravosuđa. Dužnost nam je podsjetiti javnost na činjenicu da ni tužene banke, ni Hrvatska udruga banaka tijekom sudskog postupka, a radi zaštite kolektivnih interesa u vezi s valutnom klauzulom izraženom u CHF i u vezi s ugovaranjem promjenjive kamatne stope, nisu javno iznosile svoja stajališta, procjene ili argumente, striktno poštujući činjenicu da je oboje predmetom sudskog razmatranja. Nažalost, isto se ne može reći za tužitelja u postupku, odnosno za osobe za čiji se interes postupak vodi, koje već duže od godinu dana vode intenzivnu medijsku kampanju, zbog koje su dobili i opomenu suda, poručuju iz HUB-a.

>> Udruga Franak: Bankarski lobi vrši pritisak na izvršnu vlast

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije