Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
22 kg 'trave' iz podruma

Huanito Luksetić: Nisam diler, ulje konoplje jedini je lijek koji mi pomaže!

Huanito Luksetić
Foto: Tamara Opačak Klobučar
1/3
02.11.2014.
u 08:30

Multiplu sklerozu liječio je klasičnim metodama koje nisu dale rezultata, dok nakon ulja hoda, trči, kopa i odlično vidi

– Ni jedan gram kanabisova ulja nisam prodao nikome i nikad ne bih, koristim ga za svoje liječenje od multiple skleroze, a sad mi je oduzet lijek, jedini koji mi pomaže – tvrdi 36-godišnji Huanito Luksetić iz Matulja kojega riječko tužiteljstvo tereti zbog sadnje, uzgoja i prerade indijske konoplje namijenjene daljnjoj prodaji.

U njegovu je podrumu prošlog tjedna pronađeno 22 kilograma marihuane, na sušenju i u vrećama, oprema za destilaciju, kanabisovo ulje. Završio je u istražnom zatvoru iz kojeg je izašao zahvaljujući uplaćenoj jamčevini od 70 tisuća kuna sakupljenoj donacijama roditelja, prijatelja i neznanih ljudi.

Istraga se nastavlja, a Luksetić je uvjeren da će uspjeti dokazati kako su sumnje da je diler neutemeljene. Njegov slučaj aktualizirao je rasprave u javnosti o legalizaciji konoplje za medicinske svrhe, javljaju se grupe i udruge oboljelih od multiple skleroze i traže ozbiljnu stručnu javnu raspravu o pitanju legaliziranja marihuane i zakonsko rješenje kakvo postoji u drugim zemljama koje su to već regulirale.

– Od 2008. godine kad mi je dijagnosticirana bolest probao sam sve. Klasična terapija i ugradnja stenta u žilu na vratu nisu mi pomogli, okrenuo sam se prirodnom liječenju, ubadao se pčelinjim otrovom. Kad sam 2011. godine čuo predavanje Ricka Simpson, usvojio sam njegove savjete i počeo saditi konoplju i raditi ulje točno kako je on rekao – priča Luksetić opisujući da je, nakon što je počeo koristiti ulje ponovno mogao hodati, čak i trčati, sam kopati vrt, a nestale su i dvostruke slike pred očima.

– Moje je pravo da budem zdrav, ne moram nikoga pitati za dozvolu za svoje zdravlje – odgovara Luksetić na optužbe da je pod krinkom bavljenja alternativnom medicinom uzgajao marihuanu, ponavljajući da je za njega ulje kanabisa lijek i da nikad nije, ni kad je šest godina živio u Kaliforniji, popušio ni joint.

Poziva se na niz znastvenih istraživanja, svoje i iskustava oboljelih od iste bolesti koji potvrđuju da je ulje kanabisa djelotvorno u liječenju multiple skleroze i drugih teških bolesti.

Uzima ga triput dnevno oralno, a tjedan dana u zatvoru nije se odrazilo na njegovo stanje jer je, kaže, još uvijek “pun kanabinoida”.

>>Na slobodi muškarac uhićen zbog uzgoja marihuane za liječenje

>>Zbog bolesti sadio ‘travu’ pa radio ulje od kanabisa

>>Zbog uzgoja 11 stabiljiki konoplje uhćen Riječanin

Komentara 33

PO
Posten
09:40 02.11.2014.

Ako mu nedozvole da koristi i sam pravi to ulje,onda drzava mora damu omoguci ljecenje sa tim uljem na trosak drzave..Jer covijek ima pravo da bude zdrav.

Avatar grga-čvarak
grga-čvarak
08:54 02.11.2014.

Treba čovjeku omogućiti lječenje.Ako se dokaže da prodaje onda sankcije.

RI
Ringo
09:40 02.11.2014.

Koliko li je samo apsurdna ideja da se zabrani biljka? Aloo, zabraniti biljku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije