Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Hu Jintao sastao se s Fidelom Castrom i potpisao gospodarske ugovore

19.11.2008.
u 09:40

Kineski predsjednik Hu Jintao razgovarao je o financijskoj krizi s Fidelom Castrom i potpisao je ugovore o gospodarskoj suradnji s Raulom, bratom i nasljednikom kubanskog "lidera maxima", kako bi ojačao suradnju s prijateljskom zemljom s oslabljenim gospodarstvom, objavljeno je u srijedu u Havani.

U okviru ugovora zaključenih između dvojice predsjednika Kina dodjeljuje zajam od 70 milijuna dolara za modernizaciju bolnica u kubanskoj prijestolnici, bespovratno daje 10 milijuna dolara za socijalno-gospodarske projekte i prihvaća restrukturiranje kubanskog duga nastalog u 1990-ima.

Riječ je o prvom susretu Hua Jintaa i Raula Castra otkako je vrhovni kubanski vođa kojemu su 82 godine morao prepustiti vlast zbog zdravstvenih razloga, isprva privremeno u srpnju 2006., a onda i konačno u veljači ove godine.

Kineskog čelnika, kojemu je ovo drugi posjet Kubi nakon 2004., primio je Fidel Castro koji se nije pojavljivao u javnosti od teške operacije koncem srpnja 2006., ali i dalje pozorno prati tijek političkih događaja na otoku.

- Vidim da ste se oporavili i da ste u snazi i sretan sam zbog toga - rekao je kineski predsjednik Fidelu Castru s kojim je održao "dugi razgovor" o svjetskoj financijskoj krizi i o bilateralnim vezama, kako javlja kineska agencija Xinhua.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije