Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODRAVKA Iz svjedoče

Htjeli prodati tvornicu Vegete

'unutarnja 22. 07. 2009.  Koprivnica godisnja skupstina podravke, zdravko sestak pokazuje rezultate poslovanja darku marincu  Photo: Josip Maljak/ Vecernji list'
'josip maljak / vecernji list'
18.10.2011.
u 12:39

Uprava u Koprivnici bila duboko podijeljena, prodaji "svetinje" su se usprotivili Vitković, Habdija i Markulin

Ekipi uključenoj u operaciju Spice 2008. je toliko panično trebao novac, vjerojatno kako bi financirala obveze nastale zbog pada cijena dionice, da se drznula dirnuti u Podravkinu svetinju. Tadašnji šef uprave Darko Marinac te članovi Zdravko Šestak i Saša Romac namjeravali su prodati tvornicu Vegete - procurilo je iz izvora upućenih u sadržaj nekih svjedočenja iz istrage koja je rezultirala optužnicom protiv "spice boysa".

Nisu se usudili

Njihova zamisao bila je identična onoj koju su proveli s tvornicom rajčica u Umagu godinu prije. Ona je za 43 milijuna kuna prodana RBA Leasingu te potom unajmljena, a zbog nekorektnog knjiženja toga prihoda kompanija je imala problema s revizorima te je naknadno morala korigirati godišnje izvješće.

No, plan trojice iz Podravkine uprave uključene Spice spriječila je, kako se doznaje, preostala trojka iz poslovodstva. Prodaji tvornice Vegete usprotivili su se Miroslav Vitković, Dragan Habdija i Goran Markulin. Iako je u slučaju pat-pozicije u šesteročlanoj upravi presuđivao glas šefa Marinca, trojka se ipak nije usudila "lomiti preko koljena", pa je tvornica Vegete i danas u Podravkinu vlasništvu.

Ta epizoda svjedoči o dubokoj podjeli u upravi koju je predvodio Marinac, a ovih je dana u javnost procirila i druga epizoda, koja svjedoči kako je ta podjela počela još 2006. godine. Na radionici za upravu održanoj te godine u Opatiji gotovo je došlo do fizičkoga sukoba između Šestaka i Vitkovića zbog različitog viđenja odnosa prema radnicima.

'Pofajtali' se

Radionica je bila na temu timskog rada, a sudjelovalo je desetak najmoćnijih Podravkinih menadžera. Šestak je u jednome trenutku kazao kako su za njega ljudi poput cipela, potrošni materijal koji možeš uvijek zamijeniti. Vitković je potvrdio da je zbog toga bio ušao u sukob sa Šestakom.

- Na to sam morao reagirati i pošteno smo se 'pofajtali', ali nije bilo fizičkog sukoba. Kazao sam da ako je nešto velika Podravkina vrijednost, da su to svakako njezini zaposlenici - izjavio je on.

Sučeljene strane iz bivše Podravke uprave i danas su na suprotnim pozicijama - dok se Marincu, Šestaku i Romcu trenutačno sudi zbog sudjelovanja u operaciji Spice, Vitković i Habdija i dalje su menadžeri u Podravki, a Markulin je u Adrisu.

Ponovno bi se, negdje na proljeće, trebali susresti na Županijskome sudu, jedni kao optuženi, a drugi kao svjedoci protiv njih.

 

Komentara 13

BO
bomba
13:59 18.10.2011.

Htjeli prodati tvornicu Vegete ------------------------------ 1996 godine u Minhenu ispod Hauptbanhofa ima par turskih prodavaonica robe široke potrošnje. Trebala kolegi Vegeta i nema je gdje kupiti nego u turčina ili naših preprodavača. 1 kg bio je 20 DM i ja kažem skupo. Turčin meni na to OVO JE HRVATSKA VEGETA ORIGINAL NIJE MAĐARSKA. tada sam shvatio da vegeta ima svoje mjesto kao artikal prepoznatljiv ne samo kod nas već i van naših granica mada se nešto nije vani reklamirala. Bio sam i u Rumunjskoj i tamo za teglu Vegete možeš dobiti što poželiš. u zatvorenoj rumunjskoj vegeta je bila poznata. da ne govorim dalje samo prodati ime vegeta nešto je slično kao prodati coca colu. vegeta treba biti zaštičeno hrvatsko ime i tko je god pravio hranu sa Vegetom nastavio je. Znam dosta Nijemaca koji su počeli stavljativegetu u svoju hranu. Ona ima nešto i to nešto je naše i ne smije biti na prodaju.

FR
friz
14:37 18.10.2011.

Marinac je prije svega bio instaliran da proda Podravku strancima,dali u komadu ili po dijelovima to se trebalo vidjeti \"u hodu\".Kada je prodaja počela \"štekati\",onda su gubernatori Polančec i Friščić,htjeli Podravku za sebe,a razčog se navodi da nju spasu od \"neprijateljskig preuzimanaja\".Naravno,oni bi ju nakon kratkog vremena samo preprodali,dali njene dijelove ili u cijelosti,vrijeme je terebalo pokazati.Danas Podravka ima istu \"misiju\" ali usporenu.Treba ju prezadužiti prvo,oslabiti,jer ovo neznanje koje vlada njome nemožemo drugačije protumačiti i na kraju PREPUSTITI-PRODATI!!

HR
hr76
19:03 19.10.2011.

Treba skinut prašinu s giljotine, i to što prije jer je već previše kandidata!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije