Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nezadovoljstvo u SDP-u

HSS se pokazao nelojalnim, trebamo raskinuti sporazum

Krešo Beljak i Davor Bernardić
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/4
14.11.2017.
u 15:35

Sporazum s HSS-om nije sveto pismo, kaže Komadina. Zreli su uvjeti za aneks ugovora

Činjenica da baš nijedan zastupnik HSS-a nije u petak glasao za SDP-ov opoziv Vlade na Iblerovu trgu izazvala je val nezadovoljstva.

Mnogi se pitaju zbog čega je glavni strateški partner tako postupio, smatraju da je to neodgovorno i da su u pitanje doveli međusobno povjerenje. Oni najkritičniji idu i korak dalje te drže da je to propust zbog kojeg bi stranka trebala razvrgnuti sporazum koji ima s HSS-om o zajedničkom izlasku na buduće parlamentarne izbore. Takvih razmišljanja ima i u stranačkom vrhu i u Klubu zastupnika.

Šest sigurnih mjesta

– Točno je da se od početka znalo da od opoziva nema ništa, ali izglednijim mi se čini da je ovdje riječ o koketiranju s HDZ-om – smatra SDP-ovac Mirando Mrsić.

I on drži da bi sporazum s HSS-om trebalo raskinuti i zbog toga što djelovanje HSS-a u oporbi ne daje naznake da će biti korektan partner, ali i jer je potpuno nerealan u odnosu na snagu HSS-a. Naime, njime se HSS-u za zajednički izlazak na izbore garantira čak šest “ulaznih” mjesta u Sabor što je jedno ulazno mjesto više nego što je HSS “dobio” od Zorana Milanovića za zajednički izlazak na izbore u koaliciji Hrvatska raste.

– SDP bi konačno trebao sam na izbore, da testira svoju snagu, a nakon izbora može koalirati i s HSS-om i s IDS-om, Glasom, HSU... Svi su oni potencijalni partneri – smatra Mrsić.

Istog je stava i potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina koji drži da je možda došlo vrijeme za poslijeizborne koalicije. Ističe kako SDP sa sobom nosi partnere koji ga često kasnije izdaju, ali i da je vrijeme da SDP-ovi kadrovi na terenu naplate svoje godine rada za stranku. Komadina je poručio i da će taj svoj stav iznijeti i na Predsjedništvu stranke.

– Sporazum s HSS-om nije sveto pismo. Praksa pokazuje da su zreli uvjeti za aneks tog ugovora, a aneks može biti takav i da na buduće izbore idemo sami – kaže Komadina.

Naravno, ima i onih s drugačijim mišljenjem koji podsjećaju da SDP nikada nije osvojio vlast kada je samostalno išao na izbore, već upravo suprotno, samo u širokim koalicijama.

Uvijek otvorena vrata

– Ne treba biti brzoplet i donositi nagle zaključke poput razvrgavanja sporazuma. Iako, moje je mišljenje da do tog sporazuma s HSS-om nije ni trebalo doći jer se tri godine prije izbora ne potpisuju koalicije – kaže izvor iz vrha SDP-a.

Sporazum je, podsjećamo, potpisan krajem svibnja u Orahovici i mnogi smatraju da je spriječio odlazak HSS-a u koaliciju s HDZ-om u koju ih je otvoreno pozivao premijer Andrej Plenković riječima da su “HSS-u naša vrata uvijek otvorena”.

Krešo Beljak i Davor Bernardić
1/10

– Ne bih ništa komentirao, svatko zna svoje. Mogu samo poručiti da svi oni koji rade na razbijanju koalicijskih oporbenih saveza rade za HDZ. Mi u HSS-u ne ovisimo ni o kome, a jedino zajedničkim snagama možemo dobiti HDZ – poručio je kratko šef HSS-a Krešo Beljak. 

Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina kaže da aktualna Vlada ima većinu zahvaljujući glasovima SDP-ove koalicije.

– Možda je najpametnije da SDP izađe sam i da vidimo koliko nam građana daje povjerenje – kaže Komadina. Činjenica da je s HSS-om već potpisan sporazum ne znači, kaže, da se on ne može i mijenjati te kaže da će to pitanje otvoriti na sjednici Predsjedništva.

Saborski zastupnik SDP-a Mirando Mrsić otvoreno kaže da sporazum koji je potpisan s HSS-om treba raskinuti. On je, drži, potpisan kako HSS ne bi u tom trenutku otišao na stranu HDZ-a, a od samog početka je, smatra, nerealan i daje HSS-u mnogo više nego što ta stranka realno vrijedi. Drži da je vrijeme da SDP izađe samostalno na izbore i da vidi koliko vrijedi.

Komentara 10

DU
Deleted user
16:11 14.11.2017.

Mi ne ovismo ni o kome, rekao je Krešo Blaupunkt nakon što ga je novinar pronašao u sumrak na obližnjem parkiralištu.

Avatar AligatorXO
AligatorXO
18:09 14.11.2017.

@Ante-Portas ne bi me čudilo da to Plenković napravi, međutim ako Plenković ima imalo političke mudrosti onda može biti siguran da će barem pet puta više HDZ-ovih birača glasati za nekog drugog nego što će im ovakav HSS donijeti glasova.. Druga je stvar ako na čelu i vodstvu HSS-a budu drugi HSS-ovci recimo Marijana Petir.

NJ
Natalija_Jelicc
12:01 15.11.2017.

Da je Beljak htio s HDZ-om mogao je.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije