Naslovnica Vijesti Hrvatska

HSS i dio HDZ-a protiv čistke općina i gradova

Veliku podršku u rezanju lokalne i regionalne samouprave ima jedino od potpredsjednice Đurđe Adlešič.
15. listopada 2009. u 22:30 11 komentara 2 prikaza
Vlada RH

Iako mjesecima najavljivano, rezanje broja općina, gradova i županija u vladajućoj koaliciji zasad nije ni u planu. Kako se neslužbeno doznaje, veliki protivnici tog golemog i politički škakljivog posla su HSS i dobar dio HDZ-a. Razlozi su posve pragmatični: te dvije stranke ostale bi “bez vlasti” u najvećem broju neperspektivnih, malih općina, a to pokušavaju spriječiti na sve načine.

Na sam spomen bilo kakvog smanjivanja prekidaju svaki razgovor pa se u ovom trenutku izvoru iz Banskih dvora čini kako je pompozno najavljivana reforma na rubu provalije.

Žele status quo

Šef HSS-a Josip Friščić odbija bilo kakve prijedloge, uvjeren kako će na neki način uspjeti zadržati status quo. Njega bi bilo mnogo lakše smekšati da ne uživa veliku potporu dijela HDZ-a, starih kadrova koji se teško mire s gubitkom vlasti bilo gdje i bez obzira na razloge. A HDZ-u je problem i redukcija županija jer bi im to moglo pomrsiti račune u Primorju i Dalmaciji. Napadi na taj projekt traju mjesecima.

No premijerka Jadranka Kosor u jednom je trenutku donekle uspjela umiriti duhove kada je uz ekonomske razloge za ukidanje, koji najvećim dijelom idu na štetu HDZ-a, dodala i povijesne, političke, geografske koji su umanjili štetu.

Očito, ne dovoljno. Primirje je kratko trajalo, a razdor unutar koalicije sve je veći kako se bliži kraj studenoga i rok za izradu analize naručene od Ministarstva uprave. Što će biti s njima, zahvaljujući otporu koji ne jenjava, većini ministara u ovom trenutku nije jasno.

Spremna na sve

– HDZ je postao pravi talac situacije. Podijeljeni su na Kosoričine ljude i “stari kadar” – komentira svjedok sve češćih previranja.

Ipak, Jadranka Kosor, poručuju njezini bliski suradnici, i dalje ne odustaje od onoga što je najavila. Za to ima odličan razlog. Kad bi odustala od reforme, morala bi opravdati osnivanje Ministarstva uprave usred krize i rezanja troškova. A to joj nije ni u primisli. Prije će se sukobiti s pojedincima u vlastitim redovima te koalicijskim partnerima, satima objašnjavati i isticati zašto to treba napraviti, a bude li potrebno, podviknuti, lupiti šakom po stolu.

Veliku podršku u rezanju lokalne i regionalne samouprave ima jedino od potpredsjednice Đurđe Adlešič. Njezina je stranka rezanje općina, gradova i županija obećala svojim biračima na parlamentarnim izborima i od toga neće odustati.

Zasad se reforma gura pod tepih zbog “mira u kući”. Kako bi se takvo stanje održalo što dulje, nagađa se da će resorni ministar Davorin Mlakar s finiširanjem analize odugovlačiti koliko god bude mogao. Naravno, ako se tome ne usprotive J. Kosor ili Đ. Adlešič.

Hoće li situacija kulminirati novim sukobom, ovisit će ponajprije o neistomišljenicima J. Kosor: ako budu spremni brzo popustiti, mogli bi spriječiti da prljavo rublje s koalicijskih i stranačkih sastanaka izađe u javnost.

Ugostitelji
DRAMATIČNE BROJKE
Anketa: Čak 80,5 posto radnika u ugostiteljstvu smatra da je za njih bolja opcija selidba u inozemstvo

A1 izdvaja za Vas

  • momak23:

    Velik je broj općina koje se mogu same uzdržavati i kao takve nema smisla da se ukidaju..Vlada će vjerovatno još razmotriti koje općine,lokalne samouprave bi mogla ukinuti ali to nije posao od dva dana..

  • doktorica:

    Sredit će ih gđa Kosor,bez brige.

  • Sinatra:

    naravno da su protiv. Gdje će inaće \"udomljavati\" zaslužne partijske poslušnike? Puna mi je kapa, ovu bagru bi trebalo rastjerati močugom!