Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbog lokalne samouprave tinja među vladajućima

HSS i dio HDZ-a protiv čistke općina i gradova

Vlada RH
VL
Autor
Nikola Sever Šeni
15.10.2009.
u 22:30

Veliku podršku u rezanju lokalne i regionalne samouprave ima jedino od potpredsjednice Đurđe Adlešič.

Iako mjesecima najavljivano, rezanje broja općina, gradova i županija u vladajućoj koaliciji zasad nije ni u planu. Kako se neslužbeno doznaje, veliki protivnici tog golemog i politički škakljivog posla su HSS i dobar dio HDZ-a. Razlozi su posve pragmatični: te dvije stranke ostale bi “bez vlasti” u najvećem broju neperspektivnih, malih općina, a to pokušavaju spriječiti na sve načine.

Na sam spomen bilo kakvog smanjivanja prekidaju svaki razgovor pa se u ovom trenutku izvoru iz Banskih dvora čini kako je pompozno najavljivana reforma na rubu provalije.

Žele status quo

Šef HSS-a Josip Friščić odbija bilo kakve prijedloge, uvjeren kako će na neki način uspjeti zadržati status quo. Njega bi bilo mnogo lakše smekšati da ne uživa veliku potporu dijela HDZ-a, starih kadrova koji se teško mire s gubitkom vlasti bilo gdje i bez obzira na razloge. A HDZ-u je problem i redukcija županija jer bi im to moglo pomrsiti račune u Primorju i Dalmaciji. Napadi na taj projekt traju mjesecima.

No premijerka Jadranka Kosor u jednom je trenutku donekle uspjela umiriti duhove kada je uz ekonomske razloge za ukidanje, koji najvećim dijelom idu na štetu HDZ-a, dodala i povijesne, političke, geografske koji su umanjili štetu.

Očito, ne dovoljno. Primirje je kratko trajalo, a razdor unutar koalicije sve je veći kako se bliži kraj studenoga i rok za izradu analize naručene od Ministarstva uprave. Što će biti s njima, zahvaljujući otporu koji ne jenjava, većini ministara u ovom trenutku nije jasno.

Spremna na sve

– HDZ je postao pravi talac situacije. Podijeljeni su na Kosoričine ljude i “stari kadar” – komentira svjedok sve češćih previranja.

Ipak, Jadranka Kosor, poručuju njezini bliski suradnici, i dalje ne odustaje od onoga što je najavila. Za to ima odličan razlog. Kad bi odustala od reforme, morala bi opravdati osnivanje Ministarstva uprave usred krize i rezanja troškova. A to joj nije ni u primisli. Prije će se sukobiti s pojedincima u vlastitim redovima te koalicijskim partnerima, satima objašnjavati i isticati zašto to treba napraviti, a bude li potrebno, podviknuti, lupiti šakom po stolu.

Veliku podršku u rezanju lokalne i regionalne samouprave ima jedino od potpredsjednice Đurđe Adlešič. Njezina je stranka rezanje općina, gradova i županija obećala svojim biračima na parlamentarnim izborima i od toga neće odustati.

Zasad se reforma gura pod tepih zbog “mira u kući”. Kako bi se takvo stanje održalo što dulje, nagađa se da će resorni ministar Davorin Mlakar s finiširanjem analize odugovlačiti koliko god bude mogao. Naravno, ako se tome ne usprotive J. Kosor ili Đ. Adlešič.

Hoće li situacija kulminirati novim sukobom, ovisit će ponajprije o neistomišljenicima J. Kosor: ako budu spremni brzo popustiti, mogli bi spriječiti da prljavo rublje s koalicijskih i stranačkih sastanaka izađe u javnost.

Ključne riječi

Komentara 11

MO
momak23
11:15 16.10.2009.

Velik je broj općina koje se mogu same uzdržavati i kao takve nema smisla da se ukidaju..Vlada će vjerovatno još razmotriti koje općine,lokalne samouprave bi mogla ukinuti ali to nije posao od dva dana..

DO
doktorica
16:20 16.10.2009.

Sredit će ih gđa Kosor,bez brige.

SI
Sinatra
00:29 16.10.2009.

naravno da su protiv. Gdje će inaće \"udomljavati\" zaslužne partijske poslušnike? Puna mi je kapa, ovu bagru bi trebalo rastjerati močugom!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije