Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BORBA ZA LIKU

HSP traži šefa Skupštine? HDZ nema većinu bez Starčevića ili novog saveza s Milinovićem

Milinović
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/5
12.03.2019.
u 09:03

HDZ nema većinu bez Karla Starčevića ili Novog saveza s izbačenim Darkom Milinovićem.

HDZ je donio famozni “lex šerif” kako bi osigurao političku stabilnost i spriječio prevrtljivu oporbu i prebjege da rušenjem proračuna detroniziraju i lokalne čelnike koji su nakon uspjeha na lokalnim izborima 2017. mahom HDZ-ovci.

Ipak, u Ličko-senjskoj županiji HDZ je napravio iznimku od vlastitog pravila pa je sudjelovao u rušenju proračuna izbačenog HDZ-ovca i aktualnog ličkog župana Darka Milinovića. Zato su u Lici u nedjelju održani izbori za Županijsku skupštinu na kojima je HDZ-ova koalicija prvi put tek relativni pobjednik i za formiranje većine mora tražiti dodatne partnere.

Birači koji su dali povjerenje listi aktualnog župana birači su HDZ-a. HDZ je daleko najjača stranka u Lici. Ovo je vrlo jasna i vrlo čvrsta pobjeda
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Sporni stavovi o ZDS-u

HDZ-u je prva opcija za sastavljanje većine HSP Karla Starčevića, gradonačelnika Gospića, a šef ličkog HDZ-a Marijan Kustić, kako nam je rekao, sa Starčevićem će se naći u iduća dva tri dana. HDZ-ova koalicija osvojila je 13 mandata, a Starčevićev HSP 6, što znači da bi zajedno imali apsolutnu većinu budući da Županijska skupština ima 31 vijećničko mjesto (16 zastupnika je natpolovična većina).

Iako će se dodati još jedan ili dva mandata jer zastupnici srpske nacionalne manjine imaju tri ili četiri zagarantirana mjesta u ličkoj Skupštini, izgleda da će se jedan mandat, i to zastupnika srpske nacionalne manjine, dodati HDZ-u te jedan listi Darka Milinovića (i HDZ i Milinović na listi su imali kandidate iz te nacionalne manjine). Tada će biti 33 vijećnka, a za natpolovičnu većinu će trebati 17.

Zanimljiva situacija mogla bi nastati ako HDZ i HSP ne uspiju dogovoriti koaliciju, jer su stavovi HSP-a o ZDS-u i ostalim simbolima Plenkovićevu HDZ-u neprihvatljivi, pa HDZ bude prisiljen okrenuti se savezu s Darkom Milinovićem (7 mandata) kojeg su izbacili iz stranke i zbog kojeg su isprovocirali izvanredne izbore. Nije isključena mogućnost, premda je manje vjerojatna, ni da bi se HDZ mogao upustiti u konačni obračun s dugogodišnjim vladarom Like.

Preuzimam odgovornost te se povlačim s mjesta županijskog predsjednika SDP-a
Foto: Filip Brala/Pixsell

Naime, HDZ, da bi srušio župana Milinovića, morao bi opet odbiti proračun, a tada bi na izbore uz župana ponovno išla i Skupština. Pitanje je kako bi biračima objasnili ponovne, iscrpljujuće izbore u koje je bila upregnuta gotovo cijela Vlada za samo nekoliko mjeseci. Osim HSP-a kao prvog izbora i Milinovića, HDZ nema s kim drugim formirati većinu jer SDSS ima tek dva zastupnika, što je nedovoljno za apsolutnu većinu.

Bura promjena koja je osvojila tri mandata odlučila je pak da neće ni s kim pregovarati o sklapanju većine, rekao nam je Ante Dabo, gradonačelnik Novalje. Marijan Kustić, šef ličkog HDZ-a, jučer nije htio odgovoriti sprema li se HDZ rušiti župana Milinovića rekavši da je primarni cilj sastaviti većinu.

Kada je riječ o Karlu Starčeviću i HSP-ovim stavovima o ZDS-u, Kustić je odgovorio da to nije bila tema ponovljenih izbora. Iako se jučer pronijela informacija da Starčević traži mjesto predsjednika Skupštine da bi formirao većinu s HDZ-ovom koalicijom, Kustić je odgovorio da prvi put za to čuje.

Pronio se glas da Starčević navodno za većinu s HDZ-om traži mjesto predsjednika skupštine. Nismo dobili komentar na to
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL, ilustracija

Nakon što je Plenković zbog izbora u Lici na završnom skupu plesao i pjevao s Matom Bulićem, što je dosad bilo nezamislivo, očito su u Lici mogući razni scenariji. HDZ i dalje slavi pobjedu premda su u odnosu na 2017. godinu izgubili čak 6414 glasova, što je 46 posto birača manje. Tada su samostalno (nakon podjele partnerima) imali 14 mandata, a sada 9.

– Birači koji su dali povjerenje listi aktualnog župana, birači su HDZ-a. HDZ je daleko najjača stranka u Lici. Ovo je vrlo jasna i vrlo čvrsta pobjeda – rekao je jučer Plenković. I dok u HDZ-u slave, najjača oporbena stranka SDP pošteno se osramotila u Lici. Izborni rezultat, osim Ogulina gdje su obranili vlast i prošli bolje nego prije dvije godine, pokazao je da su izgubili gotovo čitavo biračko tijelo.

SDP-ovac Zrinski dao ostavku

Samo 851 birač dao je potporu SDP-u na izborima za Skupštinu Ličko-senjske županije, što je 3,9 posto. Dvije godine ranije na istim su izborima dobili 10,5 posto, odnosno 2650 glasova, a na izborima 2013. godine imali su čak 22,08 posto, odnosno dobili su 5242 glasa, što je nosilo tri mandata u Skupštini.

Kamo su nestali svi glasovi koje su imali unatrag samo šest godina, pitanje je koje bi se SDP-ovci doista trebali pitati, kao i tko je kriv za takav potop. Šef SDP-a Ličko-senjske županije Tomislav Zrinski dao je ostavku, no pitanje je – je li on jedini krivac. Riječ je o SDP-ovcu koji je na Glavnom odboru stranke svojedobno zatražio suspenziju četvorice članova vodstva SDP-a Siniše Hajdaša Dončića, Peđe Grbina, Mihaela Zmajlovića i Vedrana Babića.

Tri dana poslije raspustio je i SDP Gospić jer je ta organizacija dala potporu suspendiranoj četvorki. A ubrzo je i tadašnji šef gospićkog SDP-a Nikola Maras izbačen iz SDP-a. U svakom slučaju, poraz u Lici trebao bi biti alarm za uzbunu na Iblerovu trgu uoči EU izbora. Izborni poraz dolazi uoči nove sjednice Glavnog odbora SDP-a koja će se održati u nedjelju i na kojoj se očekuje burna rasprava. Suspendirani Peđa Grbin poručuje da će u nedjelju tražiti poništenje odluka o raspuštanju gospićkog SDP-a i izbacivanju bivšeg šefa te organizacije Nikole Marasa.

Foto: Dino Stanin/Pixsell

Živom zidu za poraz su krivi "slijepi polusvjesni starci"

Nije SDP jedini koji je u Ličko-senjskoj županiji doživio teški poraz. I Živi zid ostvario je vrlo slabašan rezultat. Na izborima za Skupštinu Ličko-senjske županije osvojili su samo 661 glas, što je 3,06 posto glasova. No za neuspjeh imaju opravdanje.

– Izbori u Lici bili su velika škola. Promatrajući izbore, obilazili smo velik broj privatnih kuća i domova za starije i nemoćne. Birači, velik dio njih, nisu u stanju čitati pa traže od članova biračkog odbora da im pročitaju imena s izbornih lista. Neki su slijepi, neki polusvjesni, većina jedva pokretna, nemoćna. Za njih, osim HDZ-a i Dade, nitko i ne postoji. Neki se čude kako to da Dado i HDZ ne idu skupa, prvi put čuju da su se razišli. Za nove stranke nikad nisu čuli – napisali su iz Živog zida.

Anto Đapić i njegova stranka Desno

Komentara 32

JA
jackiechan3
09:56 12.03.2019.

Takvog velikog konkurenta bi svatko pobijedio. Dobro osim SDP-a hahahah

IL
ilija26
09:51 12.03.2019.

A nego kako vam je mali Bero prošao

KK
kukuruzni.kiflić
09:51 12.03.2019.

Darkec se zeznul kaj se išel suprotstavljati HDZ_u. Na sva zvona je oglasio svoju "sigurnu pobjedu" a sad će pognute glave morati u koalciju. Nije bog mačka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije