Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

HSP počeo prikupljati potpise za referendum protiv ćirilice

Pravaši tvrde da ne mogu pristati na uvođenje ćirilice u Vukovaru koji je simbol rata i otpora u Domovinskome ratu. Također, kažu da im je za referendum potrebno 6600 potpisa Vukovaraca.
23. veljače 2010. u 12:46 47 komentara 7 prikaza
referendum
Foto: Branimir Bradarić

Članovi vukovarskog HSP-a jučer su i službeno počeli prikupljati potpise kojim će tražiti raspisivanje referenduma o uvođenju ćirilice u službenu upotrebu u Vukovaru.

Prikupe li dovoljan broj potpisa, a u HSP-u tvrde da im je potrebno 6600 potpisa Vukovaraca, referendumsko pitanje će glasiti "Želite li da se ukine stavak 3. članka 61. Statuta Grada Vukovara koji daje prava uporabe ćirilice srpskoj nacionalnoj manjini u službenoj komunikaciji u javnim poslovima iz samoupravnog djelokruga Grada Vukovara".

- Prihvaćanje novoga gradskog Statuta sa spornim člankom zapravo je rezultat dogovora HDZ-a i SDSS-a na državnoj i svim lokalnim razinama. HSP neće i ne može pristati na uvođenje ćirilice u Vukovaru, koji je simbol rata i otpora u Domovinskome ratu - rekao je predsjednik HSP-a Danijel Srb jučer u Vukovaru.

Dodao je da su u HSP-u svakako za pridržavanje zakona kao i prava koja proizlaze iz Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, ali i da će ovo biti test koji će pokazati tko se boji mišljenja Vukovaraca.

Govoreći o suradnji HDZ-a i SDSS-a Srb je napomenuo da se ona najbolje ogleda u davanju velikih novčanih sredstava iz državnoga proračuna općinama u kojima je većinsko srpsko stanovništvo, povratu stanova Srbima koji su 1991. godine napustili Hrvatsku i slično.

Mladen Leovac, predsjednik Vukovarsko-srijemskog HSP-a, najavio je da će se potpisi za raspisivanje referenduma prikupljati do 21. ožujka.

- Štand na kojem će se prikupljati potpisi postavljen je ispred Veleprometove Robne kuće i radit će svakodnevno, osim nedjelje, od 10 do 15 sati. Ići ćemo i od vrata do vrata gdje ćemo se posebno bazirati na kvartove u kojima većinom žive Hrvati. Siguran sam da ćemo uspjeti prikupiti dovoljan broj potpisa Vukovaraca koji imaju dovoljno samosvijesti i koji neće dopustiti uvođenje ćirilice u grad heroj - rekao je Leovac.

POLICIJA SVE SNIMILA
Kako se radilo u aferi Janaf: Kovačević je naručivao eskort dame, a Grgić strahovao da ga netko vidi
Gastro Zagreb
Jesen na našem stolu
Gastro sezona: Što nas dolaskom jeseni čeka na našim stolovima
 • -obrisani-:

  Ovaj HSP se ponaša diletantskije nego kad im je šef bio Đapić. Ćirilica je i hrvatsko pismo, i neka malo bolje prouče te činjenice. Totalna šteta su svi ovi naši političari koji se svim silama trude biti desničarima, a uopće ... prikaži još! im ne uspijeva jer su totalni debili i nemaju pojma ni o čemu. U stvari, jedino što im idealno uspijeva je praktički dnevno dokazivati stupanj svoje neinetligencije koji je viši nego što bi itko mogao očekivati.....

 • baja:

  potpisujem

 • Avatar punkufer
  punkufer:

  Ćirilicu su u Vukovar uvodli zajedno četnici i JNA na tenkovima, klanjem na Ovčari, batinanjem u logorima i pjevajući \"..Slobo ponesi salate, bice mesa, klacemo Hrvate!\" Smradovi pokvareni! NE MOŽE!