Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

HSP AS raskida sve lokalne koalicije ako ih HDZ odbije

S partnerima iz Karamarkove koalicije razmatra se samo suradnja u pojedinim izbornim jedinicama, no dodali bi se i novi partneri
24. srpnja 2016. u 07:55 82 komentara 18457 prikaza
pero ćorić
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

HDZ je jučer obavio razgovore sa “starim” partnerima iz Domoljubne koalicije, a iako će konačnu odluku donijeti do srijede, sve je izglednije da sadašnji sastav koalicije više neće postojati i da se ta koalicija neće zvati Domoljubnom. Nova garnitura u HDZ-u, kako doznajemo, ni imenom koalicije ni određenim partnerima ne želi podsjećati na “stari”, donedavni HDZ, nego želi ponuditi novu priču. Zato je moguće da neće biti ni prave koalicije, nego bi HDZ mogao s određenim partnerima ući u suradnju u samo nekim izbornim jedinicama.

Tomašić, Prgomet, Hrg...

Izgledno je da bi partnerstvo s HDZ-om u prvoj, drugoj, šestoj i trećoj izbornoj jedinici mogao ostvariti HSLS, da će u zagrebačkim i možda slavonskim jedinicima HDZ surađivati s Hridi Drage Prgometa, a možda se u devetoj i desetoj izbornoj jedinici, ili slično, dogovore s Ružom Tomašić, tj. njenim HKS-om. Postoji i neka mogućnost da na listama HDZ-a možda budu i Branko Hrg te Darko Koren, koji su se odmetnuli od HSS-a nakon što je stranku preuzeo Krešo Beljak.

Ruža Tomašić DESNICA FORMIRA KOALICIJU HDZ zove Ružu Tomašić, a njoj igra i Most hdz kakve su im ambicije HDZ prima 'u goste' dosadašnje partnere Domoljubne koalicije. S kim će nastaviti suradnju? HDZ suradnja na izborima HDZ održao sastanke s potencijalnim partnerima: 'Idući tjedan će se donijeti odluka'

Već se danima nagađa da se HDZ već praktički odlučio riješiti BUZ-a, Hrasta i HDS-a, a još je nedorečeno je li HDZ odustao i od HSP-a AS, ali za to postoji velika mogućnost. Vjerojatno će o dogovoru s Ružom Tomašić ovisiti ostaje li HSP AS u igri. Između ponedjeljka i srijede HDZ bi, prema našim informacijama, trebao razgovarati s Prgometom i s Ružom Tomašić. HSLS, kako doznajemo, ne traži više od 2 do 3 izgledna mjesta na listama, kao što su imali na prošlim izborima. HSP AS pak inzistira da suradnja s HDZ-om podrazumijeva koaliciju u svim jedinicima, ali to ne znači da bi u svakoj imali svoje kandidate, no u HDZ-u su im navodno bili ponudili suradnju samo u određenim jedinicama.

– Ne možemo u jednoj jedinici biti partneri, a u drugoj neprijatelji. Odustane li HDZ od dogovora s nama, HSP AS će isti čas s HDZ-om raskinuti sve koalicije na lokalnoj razini, a imamo ih u 12 županija – rekao nam je jučer Pero Ćorić, glavni tajnik HSP-a AS. Dodao je da se on samostalnog izlaska HSP-a AS na izbore ne boji, odnosno u koaliciji s još nekim pravaškim strankama, i da bi, zapravo, volio da pravaši samostalno izađu na izbore. Dogovori li se HDZ s Ružom Tomašić, nastavio je, HSP-u AS to je potpuno neprihvatljivo.

Brkića nije bilo

– Bili su to otvoreni razgovori, procijenili smo dosadašnju suradnju i razmotrili buduće modalitete suradnje, sada će to stranačka tijela analizirati. Odluka će biti donesena sljedeći tjedan – rekao je pak nakon sastanka sa svim sadašnjim partnerima Davor Ivo Stier, novi politički tajnik HDZ-a. Na pregovorima su jučer uime HDZ-a bili Andrej Plenković, šef HDZ-a, Davor Ivo Stier, Gordan Jandroković, glavni tajnik, Damir Jelić, šef stožera za izbore, te Tomislav Čuljak, potpredsjednik HDZ-a i bivši politički tajnik koji je dizajnirao Domoljubnu koaliciju. Zamjenika Milijana Brkića, kako doznajemo, nije bilo.

> > Veliki intervju s Gordanom Jandrokovićem: Očekujemo prljavu kampanju i grube Milanovićeve napade na Plenkovića

Lolo Jones
IZNENAĐUJUĆI PROBLEM
Slavna ljepotica (37) priznala da je djevica, a onda se dogodilo nešto što nije očekivala
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
 • Marko Antonije:

  Zakonom treba zabraniti sve koalicije kao i financiranja stranaka iz Proračuna HR. Imaju svoje članarine,donacije ,marketing i sl. U Saboru HR je dovoljno 67 sabornika, ali pravih.

 • KapetanMikulaMali:

  Ajde više jednom nestanite ... Hrvatskoj treba zdrava pravaška stranka od koje će HDZ drhtati.

 • Avatar Zvjerinjak
  Zvjerinjak:

  Ovi iz HSP-a su kao mala djeca: "Ako mi ne daš igračku, više ti neću biti prijatelj". HSLS je realno procjenio da bi samostalno doživio potop, pa se kao i do sada zadovoljava mrvicama HDZ-a. Kako su nekad bile velike ... prikaži još! te stranke, i HSLS i HSP i HSS, a sada mogu biti sretni sa mrvicama HDZ-a i SDP-a.