Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Završni udarac Ministarstva i velikih igrača na OPG-ove'

Ministarstvo je na ovaj način još jednom pokazalo nestručnost, nerazumijevanje i nepoznavanje stanja u hrvatskom agraru, tvrde starčevićanci
31. kolovoza 2015. u 15:14 18 komentara 1304 prikaza
kombajn
Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Nakon lošeg iskorištavanja sredstava za IPARD program, s Mjerom 4 uslijedio je novi, završni udar Ministarstva poljoprivrede i velikih igrača na OPG-ove, tvrde u HSP-u Ante Starčević. U ovoj stranci drže kako su sredstva iz mjera ruralnog razvoja, umjesto da omoguće razvoj i bolju konkurentnost malih i srednjih poljoprivrednih gospodarstava, novim pravilnikom postala dostupna uglavnom bogatoj korporacijskoj manjini.

 – Stavljajući u natječaj da veličina gospodarstva iskazana u standardnom outputu bude minimalno 8.000 eura, u startu je 78 posto ili 180 tisuća OPG-ova izgubilo mogućnost kandidiranja za Mjeru 4. I dok su za male proizvođače uvedena ograničenja, za one velike nisu postavljene gornje granice – kažu u HSP-u AS i dodaju kako je Ministarstvo na ovaj način još jednom pokazalo nestručnost, nerazumijevanje i nepoznavanje stanja u hrvatskom agraru. Po njima, krivi kriterij veličine poduzeća omogućio je velikima kandidiranje na natječaju koji uopće nije predviđen za njih. Takav kriterij vjerojatno je, kažu, primjenjiv u velikim članicama EU, dok je kod nas apsolutno neprihvatljiv, osobito u poljoprivredi gdje 90 posto OPG-a i malih gospodarstava ima promet do 100 tisuća eura.

– Gledajući podmjeru 4.2., koja se tiče izgradnje i opremanja prerađivačkih kapaciteta, vidljivo je kako su predani projekti vrijedni više stotina milijuna kuna, pri čijoj se realizaciji neće koristiti niti gram hrvatske sirovine. Sramotno je to kako će mnogi hrvatski proizvođači zbog kriterija bodovanja ostati bez sredstava, dok će uvoznici i trgovci za preradu bez problema dobiti sredstva – ističu starčevićanci.

>> Vani traktore unajmljuju, a kod nas ih svaka kuća ima tri

Mojmira Pastorčić
NITKO SE NIJE NADAO
Mojmiri je u sinoćnjoj emisiji u kadar ušetao nezvani gost, snimka je hit na internetu
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
  • ObrenM:

    Dosta je pogledati facu resornog ministra da se zna da pripada polaznicima specijalne skole.

  • kajinx:

    Ministarstvo je na ovaj način još jednom pokazalo nestručnost, nerazumijevanje i nepoznavanje stanja… Kako naivno rečeno! Ne, nego je to je smišljeno uništavanje Hrvatske.

  • ObrenM:

    Dosta je pogledati facu resornog ministra da se zna da pripada polaznicima specijalne skole.