Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
priopćenje

HSP A. Starčević: Zaštitite interese hrvatskih branitelja!!

kovacevic
Davor Puklavec/Pixsell
08.01.2011.
u 14:36

HSP dr. Ante Starčević povodom uhićenja Vukovarca Tihomira Purde poziva na zaštitu interesa hrvatskih branitelja

Povodom uhićenja vukovarskog branitelja Tihomira Purde , HSP dr . Ante Starčević poziva Državno odvjetništvo RH, Ministarstvo pravosuđa i Ministarstvo unutarnjih poslova da zaštite interese hrvatskih branitelja i upoznaju ih gdje, kad i kome se mogu obratiti i dobiti informaciju nalaze li se na popisu osoba protiv kojih su pokrenuti ili vođeni postupci zbog kaznenih djela ratnih zločina i to u različitim stadijima postupka, navodi se u današnjem priopćenju stranke koju potpisuje zamjenik predsjednice stranke, Pero Kovačević, dodajući

- Podsjećamo hrvatsku javnost da država raspolaže tim podacima i upućujemo na službeno priopćenje koje glasi:

"S obzirom na različita tumačenja u sredstvima javnog priopćavanja te autora tekstova, priopćujemo kako je sukladno dogovoru Ministara pravosuđa Republike Hrvatske i Republike Srbije osnovana mješovita komisija za pripremu i razmjenu popisa osoba optuženih ili osuđenih zbog kaznenih djela ratnih zločina, kao i onih protiv kojih je u tijeku istraga zbog tih djela, i kako su ti popisi razmijenjeni na radnom sastanku dviju strana. (22. 7. 2010.)

Navedeni popisi ne predstavljaju "tajne" popise, ali nisu ni javna lista imena i prezimena osoba čijom bi objavom došlo do povrede integriteta tih osoba. Sukladno ranijim priopćenjima, ponavljamo, zainteresirane osobe mogu dobiti informaciju nalaze li se na popisima osoba protiv kojih su pokrenuti ili vođeni kazneni postupci zbog kaznenih djela ratnih zločina i to u različitim stadijima postupaka, ali se ti podaci ne smiju umnožavati, objavljivati, ponajviše ne u sredstvima javnog priopćavanja, ni davati drugima na korištenje radi i isključivo zaštite integriteta osoba čija su imena na popisu. Naglašavamo, takvo objavljivanje podataka bilo bi u suprotnosti sa pozitivnim zakonskim propisima.

Svrha tih popisa je evidencija osoba za koje postoji bilo osnovana sumnja bilo optuženje ili pak presuda zbog počinjenja kaznenih djela ratnih zločina, a kako bi se tim osobama dala mogućnost njihove obrane pred nadležnim sudom te potom sankcioniranje počinitelja bilo osuđujućom bilo oslobađajućom presudom.

Na spomenutom sastanku Republika Hrvatska dostavila je popis na kojem su navedeni podaci sa stanjem na dan 31. ožujka 2010. godine o osobama protiv kojih su pokrenuti ili vođeni kazneni postupci zbog ovih kaznenih djela i to u odnosu na 433 osobe pokrenuta je istraga, protiv 563 osoba podignuta je optužnica i u odnosu na 538 osoba izrečene su presude.“

HSP dr. Ante Starčević, stoga,  poziva Vladu, Ministarstvo pravosuđa na poduzimanje žurnih pravnih i diplomatskih mjera za zaštitu pravnih interesa uhićenog hrvatskog branitelja Tihomira Purde, jer on nije na popisu osoba koji je Srbija predala Hrvatskoj.

HSP dr. Ante Starčević traži od Vlade, Ministarstva pravosuđa, Ministarstva unutarnjih poslova i Državnog odvjetništva žurno i odgovorno postupanje.

 

Komentara 14

SA
sadaive
23:39 08.01.2011.

Sječate li se one rečenice Petra Zrinskog,kad piše iz Beča svojoj Katarini:Zutra mi budu gospoda glavu sekli ,ako se tko sjeti dalje ,molim neka nastavi..

OB
-obrisani-
15:05 08.01.2011.

Pustite vi Sanadera i dođite igrati erepublik,igra je dobra simulacija RL-a samo za razliku od svađa i prepirki ovdje smo svi dobra ekipai borimo se za istu stvar a to je bolja Hrvatska u igrici,Igrica je besplatna a možeš se i ti regat klikom na ovaj link http://www.erepublik.com/en/referrer/mastersoblo imamo problem jer smo pod napadom Srbije koja je napala nas i is nase saveznike u igrici Bosance.Stoga bih molio da se regate na igricu iz razloga sto Bosna samo što je nema na karti a mi imamo samo 7 tisuća igrača dok Srbi ,Mađari i Slovenci zajedno oko 25 tisuća ( oni su u savezu) osim borbe za svoju hrvatsku možeš pisat novine,biti predsjednik republike,biti ministar , ambasador,ekonomist, biznismen i još puno drugih stvari dođi i pomozi nam

OB
-obrisani-
16:51 08.01.2011.

e moj Ante ,tko će zaštititi hrvatske branitelje..Vlaisavljevićka koja je zinula na koljivo na srbskom domjenku,Jugojosifović koji je pisao optužnice protiv hrvatskih branitelja ili onaj njegov savjetnik Marko Rakar???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije