Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
optužnice

Tko je sljedeći? Branitelji u strahu koga će još uhititi...

branitelji
Foto: Dalibor Urukalović/24sata
1/5
07.01.2011.
u 23:35

HSP: Došli smo do popisa osoba iz Hrvatske protiv kojih je Srbija podignula optužnicu za ratni zločin. Riječ je o 332 vukovarska branitelja...

Trebao sam sljedeći tjedan ići k obitelji u BiH, ali sada neću. Znam da nisam ništa učinio poput ratnoga zločina, osim što sam branio kuću, ali se ne usudim. Ne želim da poslije 9,5 mjeseci logora sada završim i u pritvoru, a onda da me izruče Srbiji – rekao je vukovarski branitelj i logoraš Ivan Lukić.

Strah i neizvjesnost da će – u nekom od prijelaza granica – biti uhićeni, a da i ne znaju da ih se za nešto optužuje, uvukla se među branitelje nakon što je njihova kolegu Tihomira Purdu policija BiH uhitila na graničnom prijelazu Županja – Orašje pod optužbom da je počinio ratni zločin.

Bez odgovora
Lukić kaže je da je Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora prije godinu i pol dana uputilo zahtjev ministarstvima da im se dostave popisi osumnjičenih branitelja za ratne zločine, ali da nikada nisu dobili odgovor.

Srbijanske vlasti ni tužitelji nikad nisu dostavili Hrvatskoj popis hrvatskih državljana protiv kojih se u Srbiji vodi bilo kakav postupak za ratne zločine iako je s hrvatske strane takav popis predan i BiH i Srbiji i Crnoj Gori. Hrvatsko je Državno odvjetništvo tim zemljama predalo popis koji sadrži više od pet stotina imena osoba protiv kojih se vode postupci za ratne zločine u Hrvatskoj, u raznim fazama, od istrage do optužnica, a državljani su tih zemalja. Nijedna od spomenute tri zemlje nije odgovorila na zahtjev DORH-a iako nisu izrijekom niti odbili takav popis dostaviti, a nema informacija jesu li se o tome dogovarali predsjednici Josipović i Tadić za svojih čestih susreta. Zbog toga u Hrvatskoj nitko ne raspolaže podacima o tome protiv koga se postupak u Srbiji vodi, pa je bilo moguće i da Tihomir Purda bude uhićen. Kako je uhićen u BiH, pravno je moguće da zaista bude izručen Srbiji.

Prema informacijama iz HSP-a, uhićenje Purde neće biti jedino.

– Preko nekih naših kanala došli smo do popisa osoba protiv kojih je Srbija podignula optužnicu za ratni zločin i raspisala međunarodnu tjeralicu. Riječ je o 332 vukovarska branitelja koji će biti uhićeni ako pokušaju prijeći bilo koji granični prijelaz – rekao je Mladen Leovac iz HSP-a.

Najavljuje da će uskoro dobiti i popise optuženih branitelja i s drugih područja Hrvatske.

Srbi provjeravaju
Slučaj Tihomira Purde podsjeća na lanjsko uhićenje hrvatskog državljanina Veljka Marića (59) na granici između Srbije i Bugarske, zbog sumnje na ratni zločin. Štoviše, kao vozač nebrojeno je puta prelazio granice bez problema. U Srbiji pak svi mogu jednostavnim upitom provjeriti kakav im je status u Hrvatskoj. Manje od deset dana otkad su popisi sredinom prošle godine stavljani na uvid u Ministarstvu pravosuđa, čak 260 građana iskoristilo je tu mogućnost.

Komentara 1720

OB
-obrisani-
01:37 08.01.2011.

\'BUDITE PROMJENA KOJU ZELITE VIDJETI U SVIJETU\' .´.´.´.´.´.´.´.´.´.´.´.´.´.´.´.´.´.´.´.´.´.´.´.´.´.´.´.´.´.´.´.´.´.´.´.´.´.´.´.´.´.´. LJUBAV Sa stvaranjem svijeta i Ona je stvorena, i sada je tu Sve je njome potkano, u sve je ona utkana Majka zemlja njome odise, nju izdise al tek rijetki je osjeteete tek rijetki je spoznaju No, svi je traze, o njoj sanjaju o njoj mastaju i ona je ono najljepse Ona pokrece zivot , svijet, Ona moze sve Ona otvara vrata koja nitko drugi nemoze otvoriti rusi zidove gradi mostove spaja nespojivo stvara ono sto nitko drugi nemoze stvoriti Ona i samo Ona cini nemoguce Ona i samo ona cini cuda I ljepsa je od najljepse bajke i cisca od kristala slada je od meda i sjajnija od sunca njeznija od lahora a snaznija od udara groma Tko je upozna osjetit ce zagrljaj beskraja i dodir Boga Znate li tko je ta carobnica, ta vila tako njezna i krhka a tako snazna i mocna znate li kako se zove? Znate li ? Njezino ime je Ljubav Da, Ljubav o njoj vam govorim o ljubavi bozanstvenoj savrsenoj pravoj Onu koju je covjek nekad poznavao i cuvao u srcu Ali danas, pogledate li danas oko sebe zavirite li u sebe necete je pronaci necete je osjetiti iako sve je ljubav sve sto oko pogleda sve sto ruka dotakne sve sto u misli zaluta Sve je Ljubav Ali covjek to nezna on to ne moze osjetiti on ne razmislja na taj nacin i kao da je nema Ali tu je zaboravljena i odbacena uspavana i bez vremena ali istinska i vjecna Davno je covjek okrenuo leda ljubavi i krenuo za nekim drugim laznim vrjednostima Al jednom na pocetku postojanja u dalekoj proslosti covjek i ljubav bili su vezani Ljubav je bila iskonska cista onakva kako ju je Bog stvorio i podario covjeku Ali. bilo je to davno toliko davno da su cak i tragovi izbrisani sva sjecanja, ostao je samo pojam samo rijec Ljubav i mogucnost mogucnost da je otkrijemo jos jednom I sto sada? I kako dalje ? Kako pronaci izgubljeno kako vratit zaboravljeno kako nauciti ono sustinsko Bozansko kako nauciti voljeti. Ranjena dusa covjeka toliko iscrpljena posve osiromasena i usamljena izgubljena u moru laznih vrjednosti u oceanu mrznje i boli cezne da joj Ljubav bude iskra vodilja da iz duse samo Ona izlazi i u nju da se vraca Srce covjeka probodeno je paklenom otrovnom strijelom i sada zlo prosipa. Kako to zaustaviti i probuditi sjecanje na ljubav onu pravu cistu i kako ce covjek sam ali ne, on nemora sam, jer nije sam ! http://www.youtube.com/user/Etiketa73#p/u/121/TX8aTmWz9cw

OB
-obrisani-
01:21 08.01.2011.

kursula,ma batali budalu,kakva ip adresa,vidis da bulazni....

VU
vuksamotnjak
09:51 08.01.2011.

Kad bi ja kao HRVAT branio glavaša,merčepa,norca......suska,bobana,tutu,stelu....ja bih se kao čovjek ucmekao. Crkva uči ne ubij....zna se šta piše u 10 Bozjih zapovijedi...mene su roditelji ućili i naučili da ne razlikujem ljude po nacionalnosti...već po onom što čine....i zato ja ja nemrem braniti ZLOČINCE bili oni hrvati,srbi,mislimani....oni su naprosto zločinci i kao takve ih SUD i narod MORAJU tretirati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije