Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Glavna državna odvjetnica

Hrvoj Šipek: Dok ne stupi na dužnost Turudić nema nikakvih ovlasti za postupanje i donošenje bilo kakvih odluka unutar DORH-a

Zagreb: Prisegnuo novi Glavni državni odvjetnik Ivan Turudić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/10
13.03.2024.
u 14:05

- S obzirom na Turudićevo iskustvo, očekujem da će se on snaći. Ja ću mu sa svoje strane pružiti podršku, u smislu da mu prenesem informacije u onom dijelu u kojem se razlikuje način rada državnog odvjetništva od sudova. I vjerujem da neće biti nikakvih problema, A o primopredaji ćemo se Turudić i ja dogovoriti - izjavila je Zlata Hrvoj Šipek

Nakon što je Ivan Turudić danas na saborskoj strani Markova trga, pred predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem, prisegnuo na dužnost glavnog državnog odvjetnika, izbjegao je obratiti se medijima, ali je zato to učinila aktualna glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek koja je prisustvovala svečanoj prisezi svoga nasljednika. 

S obzirom da se danas dogodio ovakav presedan, jer je po prvi put novoimenovani čelnik DORH-a prisegnuo skoro dva i pol mjeseca prije isteka i završetka mandata aktualne glavne državne odvjetnice, novinare je najprije zanimalo je li Zlati Hrvoj Šipek ta situacija neobična te kako ona komentira tu presedanske okolnosti da istodobno imamo dvoje ljudi koji su pod posve istom prisegom. 

- To je situacija koja se prvi put dogodila, s obzirom da Turudić dolazi iz sustava suda, ali ništa u tome nije neobično. Odluka o Turudićevom imenovanju je jasna i tu nema nikakvog problema - kazala je Hrvoj Šipek.  Kakva su vaša očekivanja od novog glavnog državnog odvjetnika i hoćete li sad ranije odstupiti s čelne pozicije u DORH-u, pitali su dalje novinari.

13.03.2024., Zagreb - Novi Glavni drzavni odvjetnik Ivan Turudic prisegnuo je danas pred predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovicem. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

- S obzirom na Turudićevo iskustvo, očekujem da će se on snaći. Ja ću mu sa svoje strane pružiti podršku, u smislu da mu prenesem informacije u onom dijelu u kojem se razlikuje način rada državnog odvjetništva od sudova. I vjerujem da neće biti nikakvih problema, A o primopredaji ćemo se Turudić i ja dogovoriti - uzvratila je glavna državna odvjetnica koja se, nakon ponovljenog novinarskog pitanja hoće li ranije otići s mjesta šefice DORH-a, pozvala na danas izrečene Jandrokovićeve riječi da Turudić na dužnost stupa istekom njena mandata.

Pritom je na neki način izbjegla izravno, jasno i precizno iznijeti, odnosno ponoviti i potvrditi svoje prije mjesec i pol dana izrečene riječi kako joj ne pada na pamet s čelne pozicije u DORH-u odstupiti prije isteka mandata, a to je 26. svibnja.    
Novinare je potom zanimalo koje i kakve ovlasti Turudić sad ima nakon što je prisegnuo te može li se on sad upućivati u neke predmete, kao i u izvješće o radu DORH-a. 

- Dok ne stupi na dužnost Turudić nema nikakvih ovlasti za postupanje i donošenje bilo kakvih odluka unutar DORH-a. A izvješće je trenutačno u izradi i kada bude gotovo bit će upućeno Vladi i Saboru. Izvješće je javni dokument i prema tome nema zapreke da se Turudić upozna s izvješćem. Što se tiče predmeta, to će pričekati dok Turudić ne stupi na dužnost - kazala je Hrvoj Šipek koju je potom dočekalo i pitanje pritišće li je premijer Andrej Plenković na bilo koji način vezano uz izjave oko Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO), s obzirom koliko je puta spomenuo DORH i Uskok.

- Predsjednik Vlade, političari i izvršna vlast imaju pravo na svoje stavove, mišljenja i komentare. Državno odvjetništvo, bez obzira na dojmove stvorene u javnost, dok sam mu ja bila na čelu, a vjerujem i dok su mu na čelu bili moji prethodnici, uz očekivanje da će tako biti i u budućnost, svoje odluke temelji isključivo na činjenicama i na pravu - rekla je Zlata Hrvoj Šipek. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije