Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
susret janše i plenkovića

Hrvatskoj za 10 dana aplikacija za praćenje kontakata povezana s EU

Premijer Andrej Plenković sastao se sa slovenskim kolegom Janšom
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/3
11.07.2020.
u 07:00

Dvojica premijera dogovorila su dnevne kontakte stručnjaka i epidemiologa te razgovore o lakšem prelasku granice

Protiv epidemije koronavirusa može se boriti samo koordinirano. Slovenija je zadovoljna što je Hrvatska uvela dodatne mjere za sprječavanje zaraze, i što će uvesti i nove, ali i što će kroz 10- ak dana početi koristiti aplikaciju za praćenje kontakata, čulo se jučer u Otočcu ob Krki kamo je na poziv slovenskog premijera Janeza Janše stigao hrvatski kolega Andrej Plenković.

Da je epidemiološka situacija i njezin utjecaj na turizam i gospodarstvo glavna tema i da će se Hrvatska truditi pružiti dodatna jamstva Sloveniji oko sigurnosti njihovih turista, kojih je trenutno na Jadranu 92 tisuće, bilo je jasno i iz sastava izaslanstava. U hrvatskom, koje je bilo mrvicu “jače” od slovenskog, tako se nalazio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar zdravstva Vili Beroš, turizma Gari Cappelli, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak i ravnateljica Zarazne bolnice klinike Alemka Markotić, dok je drugu stranu predstavljao ministar za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs i ravnatelj Nacionalnog instituta za javno zdravlje Milan Krek.

Premijer Plenković istaknuo je kako je hrvatski cilj smanjiti broj zaraženih i brzinu širenja bolesti, ali i ustvrdio da u situaciji kad je Hrvatska na žutoj listi Slovenije zbog povećanja oboljelih sedam primorskih županija ima dobru sliku i po matematičkom izračunu spada u “zelenu” zonu, što šalje poruku sigurnosti slovenskim turistima, koji su trenutno drugi po brojnosti na hrvatskoj obali. Slovenski premijer djelovao je dobrohotno i u nekoliko navrata “zaštitio” Hrvatsku. Primjerice, samoinicijativno je istaknuo kako je i Slovenija po istim tim izračunima gotovo na “žutoj” listi te da stoga uvode nove mjere ili pak detaljno objasnio kako Hrvatska ima isti režim na granicama prema državama zapadnog Balkana kao Slovenija. Izgleda da je za oštre riječi prema Hrvatskoj zadužen glasnogovornim za COVID-19 Jelko Kacin.

Dvojica premijera dogovorila su svakodnevne kontakte epidemiologa i stručnjaka, i razgovore o lakšem prijelazu granice hrvatskih državljana, a Plenković je najavio nove mjere posebno vezane uz noćni život.

– Mladi su se opustili, što je razumljivo jer je ljeto, ali apeliramo na podizanje svijesti i osobne odgovornosti – poručio je hrvatski premijer, ponavljajući, kako je rekao, tri magične riječi za prevenciju: HDD – higijena, dezinfekcija, distanca. Aplikacija za praćenje kontakata, koja će biti kompatibilna ne samo sa slovenskom, već će funkcionirati diljem EU, stiže za 10-ak dana i bit će u skladu sa svim pravilima za zaštitu podataka.

Ovo je bio prvi susret Plenkovića i Janše iako se redovno čuju. Na stolu nisu bile druge teme, poput arbitraže, jer, kako je kazao Janez Janša, one mogu čekati, dok ova tema ne može. No susret je ipak “pokvario” mali detalj – upravo je slovenski premijer na početku obraćanja novinarima čestitao Plenkoviću na pobjedi na izborima, ali i na vijest da je Hrvatska primljena u europski tečajni mehanizam. Tu je vijest, naime, Plenković htio podijeliti s javnosti sat vremena kasnije u Zagrebu.

Komentara 12

Avatar GeniKameni
GeniKameni
11:30 11.07.2020.

Histerija ne prestaje, usprkos cinjenici da je ova prevara provaljena i da je vecini puka na vrh glave i virusa i brige "velikog brata" za njihovo zdravlje. Osim toga, ta aplikacija nema nikakve koristi ako osoba nema pametni telefon. Da li je ovo jos jedan korak ka krajnjem cilju "plandemije"... ako nemas pametni telefon onda cemo te chipirati "jer nase neotudjivo pravo je da pratimo svaki tvoj korak"?!

BA
ball
10:24 11.07.2020.

Cacic trazi od HDZ 20 miljun kuna a Pupovac i Kajtazi dublo vise

Avatar 3 Ministra traže Premijera
3 Ministra traže Premijera
09:37 11.07.2020.

HDZ u panici...ne može sastaviti vladu od silne količine ucjena...ha ha...koprcajte se miševi jugoslovenski

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije