Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AKTIVNIJA SURADNJA

Župani pozvali vladu Vojvodine da u svoja tijela uključi predstavnike hrvatske zajednice

Goran Pauk
Foto: Hrvoje Jelavic/Pixsell
1/3
29.09.2019.
u 19:54

Predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk izrazio je zadovoljstvo zbog financijske i institucionalne podrške koju pokrajinska vlada pruža hrvatskoj zajednici, osobito u području informiranja i kulture na hrvatskom jeziku.

Čelnici Hrvatskih zajednica županija zahvalili su tijekom boravka u Novome Sadu predsjedniku vlade Vojvodine Igoru Miroviću što to pokrajinsko tijelo financijski podupire hrvatsku zajednicu u području kulture i informiranja, i zatražili da po uzoru na Hrvatsku predstavnike Hrvata uključi u rad pokrajinskih i lokalnih tijela vlasti.

Posjet sjedištu Autonomne pokrajine Vojvodine (APV) organiziran je posljednjega dana trodnevnog posjeta 18 hrvatskih župana i dožupana Vojvodini koji su s pokrajinskim premijerom razgovarali o položaju hrvatske i srpske manjine u Srbiji i Hrvatskoj, uspostavi prekogranične suradnje i razmjeni iskustava.

Kako se navodi u priopćenju Hrvatske zajednice županija, predsjednik toga tijela Goran Pauk izrazio je zadovoljstvo zbog financijske i institucionalne podrške koju pokrajinska vlada pruža hrvatskoj zajednici, osobito u području informiranja i kulture na hrvatskom jeziku.

On je predsjednika pokrajinske vlade informirao o tome kako institucije Hrvatske ulažu velike napore na planu financiranja i zaštite materijalnog kulturnog nasljeđa srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, uz aktivno uključivanje njihovih predstavnika, te iskazao nadu kako će po pitanju zaštite materijalnog kulturnog nasljeđa u Hrvata u Srbiji također biti pomaka.

Ukazao je i na činjenicu da u hrvatskoj regionalnoj samoupravi dužnost zamjenika župana obnaša 11 predstavnika srpske zajednice te izrazio nadu da će hrvatski predstavnici na isti način imati prilike promovirati zastupati interese hrvatske zajednice u pokrajinskoj vladi i na razini lokalnih samouprava.

„Poticanje prekogranične suradnje kroz razne mehanizme EU pokazalo se kao uspješan temelj čuvanja demokratskih vrijednosti i načela kojima težimo, bili formalno dijelom EU ili ne. U tom smislu, uključenost Hrvata iz Srbije i Srba iz Hrvatske u prekogranične programe suradnje i više je nego potrebno“, navodi se u priopćenju Zajednice, izdanom poslije sastanka u Novome Sadu.

Priopćenje sa sastanka u vladi Vojvodine izdao je i ured Igora Mirovića u kojemu se navodi kako su vođeni važni razgovori, među ostalim, i o položaju hrvatske manjine u Srbiji i srpske u Hrvatskoj.

„Poštujemo mišljenja nacionalnih vijeća manjina kada su u pitanju prioriteti nacionalnih zajednica u vezi s podrškom u područjima kulture i informiranja. Spremni smo rješavati sva otvorena pitanja kvalitetnije i brže“, rekao je Mirović, preneseno je u priopćenju.

Hrvatski župani u Vojvodini organizirano borave od petka od kada su razgovarali s vodstvom hrvatske zajednice, gospodarstvenicima, članovima udruga, posjetili su mjesto Tavankut i Festival voća, a u nedjelju su bili u razgledanju rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu.

„Trinaest županija aktivno surađuje i pomaže Hrvate u Vojvodini – što kroz kulturno-umjetničke manifestacije, obnove ustanova, financiranje ljetovanja djece, poticanje čitanja i očuvanje hrvatskog identiteta. Suradnje se većinom odvijaju putem Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji, a sada kada smo vidjeli kakve su stvarne potrebe iz prve ruke, dogovoreni su konkretni koraci koji će te suradnje učiniti još kvalitetnijima“, zaključio je u priopćenju župan Šibensko-kninske županije i predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk.

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jasna Vojnić istaknula je kako je sada uspostavljena institucionalna suradnja, te da je sustavna i kontinuirana potpora hrvatskoj zajednici u Srbiji od strane institucija Hrvatske od izuzetne važnosti za opstanak Hrvata na ovim prostorima.

Ključne riječi

Komentara 14

DU
Deleted user
20:46 29.09.2019.

Eto, informirah se,član je vučićeve stranke. Izgleda hadezovac Pauk ne može bez koalicijskih partnera. "Cveta cveće u HDZ preduzeće".

Avatar nekakav
nekakav
08:50 30.09.2019.

kolko hrvatskih predstavnika ima u njemačkim saveznim pokrajinama? ono, mašete brojkama od po pol milijuna hrvata tamo, pa valjda ste se izboriti za političku prisutnost... kakvu zastupljenost imaju manjine u npr. francuskoj? engleskoj? španjolskoj? ne kužim, nešto ste pobrkali... kod nas romi sa 114 glasova ulaze u sabor. umjesto da se ukinu ovi mandati, i manjine da svoja prava potraže u okviru jednog zajedničkog sustava, mi imamo situaciju da će npr. radin dočekati mirovinu 'radeći' cijeli radni vijek kao zastupnik!

Avatar Trica
Trica
21:44 29.09.2019.

Ala volem kad se vole, vaši i naši:))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije