Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napali svadbenu kolonu

Veleposlanik u BiH nakon napada na Hrvate uručio prosvjednu notu: 'Zabrinuti smo, mladenca su udarili drškom pištolja'

Sarajevo: Prijem povodom dolaska novog Visokog predstavnika Christiana Schmidta
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/3
09.11.2022.
u 00:21

Iz policijske postaje u mjestu Pelagićevo potvrdilili su kako su zbog ovog incidenta identificirali i priveli dvojicu napadača protiv kojih su podnijeli kaznenu prijavu

Hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Sabolić uručio je u utorak ministarstvu vanjskih poslova te zemlje prosvjednu notu zbog nedavnog fizičkog napada na državljane Hrvatske i na simbole hrvatskog naroda u BiH.

Kako je navedeno u priopćenju ministarstva vanjskih poslova BiH, prosvjednu notu veleposlanik Sabolić uručio je pomoćniku ministrice Frani Planiniću a u njoj je iskazana zabrinutost "zbog fizičkog napada uz prijetnju oružjem na pripadnike hrvatskog naroda u BiH, državljane Republike Hrvatske i simbole hrvatskog naroda u BiH, 30. listopada 2022. godine u mjestu Lončari na magistralnoj cesti Tuzla – Orašje, području entiteta Republika Srpska".

Pomoćnik ministrice vanjskih poslova BiH Planinić najavio je kako će prosvjedna nota biti upućena relevantnim institucijama Bosne i Hercegovine u cilju rasvjetljavanja ovog slučaja i sankcioniranja počinitelja.

Prosvjedna nota odnosi se na izgred u kojemu su dvojica muškaraca srpske nacionalnosti autombilom zapriječili prolazak svadbenoj koloni u kojoj je bila istaknuta zastava hrvatskog naroda. Zastavu su oteli i polomili a jednog od putnika iz kolone Roberta Tomića, koji se taj dan planirao oženiti, jedan od napadača udario je drškom pištolja po glavi nanijevši mu ozljede.

Iz policijske postaje u mjestu Pelagićevo potvrdilili su kako su zbog ovog incidenta identificirali i priveli dvojicu napadača protiv kojih su podnijeli kaznenu prijavu zbog nanošenja tjelesnih ozljeda.

Osobe iz svadbene kolone su kao napadače identificirali Cvijana Cvijanovića i Sinišu Stevanovića.

Ovaj su napad osudili i iz Hrvatskog naronog sabora (HNS), koordinacije političkih stranaka u BiH.

"Govor mržnje, netrpeljivost i nasrtaji na hrvatske simbole u BiH, uključujući i RS, su apsolutno neprihvatljivi i trebaju biti primjereno kažnjeni", navode iz HNS-a.

>> VIDEO Provjerite nove cijene goriva: Dizel će pojeftiniti, a benzin ide gore

 

Ključne riječi

Komentara 17

DU
Deleted user
22:09 08.11.2022.

Lako je mahati zastavom R. HRVATSKE kao i zastavom Herceg-Bosne po Mostaru, Sirokom, Ljubuskom, Grudama, Tomislavgradu i Livnu kao i biti Hrvat u tim gradovim treba bit Hrvat među Srbima i muslimanima tj. Bošnjacima

Avatar joshan
joshan
21:56 08.11.2022.

BiH hrvate progone sa obje strane....nadam se da će se ta nemoguća država što prije raspast...u miru

DU
Deleted user
22:35 08.11.2022.

Zar vi u Srbiji nemate svoje portale? Jel pratiš i one u Republici Kosovo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije