Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Hrvatski turisti danas iz Tunisa stižu u Zagreb

Očekuje se da bi u zračnu luku Pleso trebali sletjeti oko 13 sati.
13. siječnja 2011. u 16:22 17 komentara 6 prikaza
tunis
Foto: REUTERS

Svih 178 turista koji su iz Hrvatske otputovali u Tunis posredstvom turističke agencije “Sunčani odmor” dobro je, a u Zagreb se vraćaju danas. Očekuje se da bi u zračnu luku Pleso trebali sletjeti oko 13 sati.
– Kako se među putnicima nalazi i dosta male djece, roditelji su bili zabrinuti zbog nereda i prosvjeda pa je veći dio njih zatražio prijevremeni povratak. U ljetovalištima u kojima borave nema nikakvih problema ni nereda, pa su oni na sigurnom. Uz njih su i četiri vodiča, a među putnicima je i pet slovenskih državljana – kaže nam Ana Franić iz “Sunčanog odmora”.

Prenoćili u pustinji

U srijedu je skupina putnika otišla autobusom na izlet u pustinju, a kako su izbili neredi na cesti kojom su se trebali vratiti u hotel, od povratka se odustalo, pa su svi smješteni u obližnji hotel, gdje su prenoćili. Jučer su se i oni bez problema vratili u ljetovalište. Kako doznajemo, neki od putnika žele iskoristiti svoj aranžman do kraja unatoč neredima i prosvjedima te se u Zagreb vratiti u nedjelju.
Usprkos policijskom satu, u glavnom gradu Tunisu nastavljene su ulične borbe prosvjednika i policije. Najgore je bilo u predgrađima Tunisa gdje je u sukobima bilo i mrtvih, no nitko precizno ne može utvrditi koliko je ljudi poginulo. Oni koji stanuju u tim dijelovima grada kazali su da se pucnjava mogla čuti tijekom cijele noći, a vatrogasci su imali pune ruke posla gaseći požare koji su izbili za vrijeme prosvjeda. Vlasti i dalje tvrde da nisu poginula više od 23 čovjeka, no organizacije za zaštitu ljudskih prava i sindikati tvrde da ima više od 60 mrtvih u prosvjedima koji su izbili zbog rasta cijena hrane i goriva te zbog sve veće nezaposlenosti i korumpiranosti vlasti.

Ovo je tek početak

Iako su prosvjedi u glavnom gradu počeli tek u srijedu – u ostalim dijelovima zemlje traju već gotovo tri tjedna – očekuje se da je ovo tek početak masovnijih i nasilnijih prosvjeda, svojevrsni fitilj koji će potpaliti rastuće nezadovoljstvo stanovništva. Predsjednik Zine al-Abidine Ben Ali smijenio je ministra unutarnjih poslova, naredio da se iz zatvora puste neki od uhićenih prosvjednika te osnovao posebno povjerenstvo za suzbijanje korupcije.

nedjeljom u 2
Stanković najavio novog gosta, odmah se zaredali komentari gledatelja: 'Šteta što ne može povesti suprugu'
AUTOFLOTA
Jednostavno do vozila
Poslovni najam: Prava ušteda kod nabave vozila, a evo i zašto
  • Mladen Miletić:

    Dok 600.000 Njemaca ostaje i bez straha jel tamo gdje su na odmoru nema ništa nikakovoga sranja. Kako to da naši giljaju doma ? Vjerovatno provode odmore Hrvatine tamo u istoj ulici gdje se je i malo zapucalo....

  • -obrisani-:

    vjerojatno kokuzno ljetovanje. A uvijek je bilo: koliko para, toliko muzike

  • -obrisani-:

    eto, barem će imat o čemu pričat... inače je svaki k.urac bio u tunisu, ali ovako samo rijetki...