Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POKRENULI UPRAVNI SPOR

Hrvatski studiji prijavili ministricu Divjak: 'Zlouporabila je svoj položaj i ovlasti'

Rasprava o opozivu Blaženke Divjak u Saboru
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
16.01.2020.
u 18:39

- Umjesto da izvrši svoju zakonsku obvezu i time okonča postupak reakreditacije, ministrica je u dva navrata vršila pritisak na Agenciju za znanost i visoko obrazovanje tražeći promjenu akreditacijske preporuke čime je narušavala ne samo autonomiju sveučilišta nego i zakonom zajamčenu neovisnost Agencije - poručuju s Fakulteta hrvatskih studija

Fakultet hrvatskih studija danas je pokrenuo upravni spor te podnio prijavu protiv ministrice znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženke Divjak zbog, kako navode, kaznenog djela protiv službene dužnosti.

U prijavi, koja je podnesena Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, navodi se kako postoji osnovana sumnja da je ministrica Divjak zloporabom položaja i ovlasti Sveučilištu u Zagrebu prouzročila štetu te time počinila kazneno djelo opisano i kažnjivo po članku 291. stavku 1. Kaznenoga zakona.

Ministrici terete da je u postupku reakreditacije Hrvatskih studija u razdoblju od 4. svibnja 2018. godine do 15. siječnja 2020. godine nije, nakon što je primila pozitivnu Akreditacijsku preporuku Agencije za znanost i visoko obrazovanje, izdala potvrdu o ispunjavanju uvjeta za obavljanje djelatnosti visokoga obrazovanja i znanstvene djelatnosti.

Napominju da je ministrica je to bila dužna napraviti prema članku 22. stavku 4. Zakona o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju.

- Umjesto da izvrši svoju zakonsku obvezu i time okonča postupak reakreditacije, ministrica je u dva navrata vršila pritisak na Agenciju za znanost i visoko obrazovanje tražeći promjenu akreditacijske preporuke čime je narušavala ne samo autonomiju sveučilišta nego i zakonom zajamčenu neovisnost Agencije - dodaju.

VIDEO Divjak odgovorila na prozivke Davora Bernardića

Komentara 8

NE
NervozniPoštar
21:27 16.01.2020.

To ne bi napravio ni Grmoja, ni Maras ni Bulj. To rade samo "znanstvenice".

DU
Deleted user
21:13 16.01.2020.

Pokretanje upravnog spora znači da su pokrenuli postupak protiv određenog upravnog akta, a ne određene osobe!

ŠT
ŠtoReći
20:23 16.01.2020.

a što reći....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije