Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Humanitarna akcija

Hrvatski specijalci spašavaju i u Srbiji

Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
24.05.2014.
u 08:15

Tijekom tjedan dana spasitelji iz Hrvatske sudjelovali su u akcijama spašavanja djece, žena te starijih i nepokretnih osoba

U elementarnoj katastrofi koja je pogodila dijelove Hrvatske, BiH i Srbije poplave su ugrozile više od milijun ljudi, pri čemu su mnoga sela i gradovi stradali. Jedan od gradova koji je najviše stradao je Obrenovac u Srbiji gdje su, prema trenutačnim službenim podacima, život izgubile 22 osobe, dok se stotine njih i dalje vode kao nestale.

Brojke stradalih i nestalih bile bi mnogo veće da se u akcije spašavanja nisu uključile i brojne spasilačke ekipe iz Srbije, ali i drugih zemalja. Među onima koji su se najviše istaknuli u akcijama svakako su pripadnici MUP-a RH koji su već u petak ujutro, samo nekoliko sati nakon što je Kolubara preplavila grad, došli i počeli spašavati ljude. Prvi su na teren stigli četiri pripadnika Antiterorističke jedinice (ATJ) iz Osijeka i dva interventna policajca.

Ubrzo im se na terenu priključilo još šest pripadnika ATJ pod zapovjedništvom Nikole Flanjka. Tijekom tjedan dana spasitelji iz Hrvatske sudjelovali su u akcijama spašavanja djece, žena, starijih osoba, nepokretnih kao i muškaraca. Osobno su sudjelovali i u spašavanju desetina beba koje su s njihovim majkama prevezli na sigurno. Ugrožene građane spašavali su s krovova kuća, balkona zgrada kao i svih drugih povišenih mjesta gdje su se mogli povući od bujice. Prioritet svih akcija bilo je spašavanje ljudi, dok je njihova imovina bila u drugom planu. Nakon rizičnih akcija spašavanja, kasnije su sudjelovali i u akcijama pretrage poplavljenih kuća, a sve kako bi pomogli još nekome od ugroženih građana.

Reportažu o radu specijalaca čitajte u nedjeljnom broju Večernjeg lista.

>> Reportaža iz Obrenovca: Srbi i Hrvati zajedno rade na spašavanju

Komentara 5

SW
swic
08:47 24.05.2014.

Potres u Mostaru i Visu bio jutros naravno posle polava da dolazi do potresa strasno .

NO
nonasur
15:32 24.05.2014.

Bravo! Prije svega humanost, onda nacija!

Avatar Trpimir
Trpimir
16:26 24.05.2014.

Zanimljivo u Srbiji pisu samo o pomoci koju su dobili iz Azerbajdjana, Francuske, Rusije, Slovenije, od seika.., u srpskim medijima nitko ne spominje ove hrvatske specijalce dobrovoljce a kamoli da bi im se netko javno zahvalio, koju pomoc su oni Slavoniji poslali? Sto ne pomognu pronaci masovne grobnice i leseve ubijenih ljudu iz Hrvatske, pa se onda mozemo "druziti"..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije