Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Josip Stipčević

Hrvatski seizmolog napokon ima jednu dobru vijest: Tlo bi se uskoro trebalo prestati podrhtavati

Centar Petrinje zatvoren zb og opasnosti od novih urušavanja
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/2
07.01.2021.
u 17:49

Objasnio je i da se potresi u Hrvatskoj i okolici događaju zbog mikroploče Adria, tektonske ploče koja se giba i vrši interakciju s većom euroazijskom tektonskom pločom.

Seizmolog Josip Stipčević sa zagrebačkog PMF-a rekao je danas u HTV-ovoj emisiji "Studio 4", nakon još jednog snažnog potresa u Hrvatskoj, kako se tlo smiruje. Napominje da bi se učestalost potresa i njihova magnituda trebale s vremenom smanjivati.

- Normalan tijek potresa je da se dogodi veliki početni udar, koji je najčešće i najjači, i da nakon njega slijedi niz naknadnih potresa, koji s vremenom postaju sve manje učestali i magnituda im postaje manja. Naravno, to će trajati još tjednima i mjesecima, ali bi se učestalost potresa i magnituda trebale s vremenom smanjivati, rekao je Stipčević.

Kazao je da je uzrok potresa bio daleko na Jadranu. Objasnio je i da se potresi u Hrvatskoj i okolici događaju zbog mikroploče Adria, tektonske ploče koja se giba i vrši interakciju s većom euroazijskom tektonskom pločom.

VIDEO: Stalno vam se čini da tlo drhti pod nogama? Stručnjaci tvrde da su to fantomski potresi

- I ona zapravo izaziva potrese na cijelom tom području, samo to njeno gibanje. I onda se ta sila prenosi na druga područja, pa tako i na ovo područje središnje Hrvatske, objasnio je Stipčević. 

S obzirom da se nalazimo na trusnom području, moramo se naučiti živjeti s time jer će se potresi takvih magnituda nastavljati događati.  Stipčević je također rekao da ne znamo točno kuda naši rasjedi prolaze te da bi vrlo teško bilo reći na kojem će se rasjedu dogoditi potres.

 

Komentara 2

FE
fefellerunt
01:00 08.01.2021.

Na osnovu čega je on došao do tog zaključka? Predlažem seizmolozima da svoje izjave snime/kopiraju i samo puštaju svakih nekoliko sati , jer se od 29.12. nisu promjenile, onda su rekli kako je mala vjerojatnost da će biti jači odod 5 (što je bilo logično) . Nego, s obzirom da su stalno u medijima, govore o kvaliteti gradnje i slično volio bi da se seizmolozi pohvale svojim kartama rizika i vjerojatnosti potresa jačeg od 6 za područje Petrinje i Siska. Meni je očito da su oni zapostavili pokupski na uštrb medvednice, dubrovnika i drugih područja(isto logično) , te da su u zadnjih tjedan dana naučili o tom području 90% onoga što su do kraja prošle godine znali, a nažalost mislim da je to još jako malo , kao i bilo gdje drugjedje u svijetu. Volio bi i da objave koliku bi energiju oslobodio potres6,2/6,4 da nisu prethodnih 24 sata bili predpotresi od čega 2 snage oko 5? Izuzetno poštujem seizmologiju, geologiju i srodne znanosti, ali mislim da zbog utjecaja medija počinju puštat ponekad nepotpune izjave

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije