Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon tragedije na novogodišnjem obredu u Saborskom, hrvatski šamani i njihovi sljedbenici govore

Hrvatski šaman: Trans me čini mladim i snažnim

02.01.2009.
u 19:59

Jedan, drugi, treći udarac... Tonem li u san? Ne, vidimšamana kako hoda oko mene. Udara u bubanj. Četvrti, peti, šesti udarac... Spavam li? Ne, negdje sam između – u polusnu, budan spavam. Osjećam kako mi toplina prožima tijelo. Sedmi, osmi, deveti udarac... Opet mi nešto prolazi kroz tijelo, sad još jače osjećam tu neku energiju, toplinu, ne znam...”

Buđenje uz molitvu
Šamanski ritual, neprestano, jednolično bubnjanje koje izaziva trans – onakav kakav je znao izazivati i HDZ-ov načelnik općine Saborsko Luka Hodak na čijoj je novogodišnjoj seansi poginuo Ratko Barić, a ostala četiri sudionika završila su na psihijatriji – traje pola sata, nastavlja priču Marijan Rožanković, jedan od onih koji čvrsto vjeruju u šamansku moć iscjeljivanja. Na obredu ih je obično 50-ak. Sjede u krugu dok ih šaman obilazi. Posljednji udarac, molitva i – buđenje.

– Kad se “probudiš” iz transa, osjećaš se kao da si cijelu noć spavao. Odmoren, pun energije, pomlađen – kaže taj 41-godišnji Petrinjac koji je prije deset godina prvi put otišao na tretman, odnosno iscjeljivanje, k zagrebačkom šamanu Nikoli Vareninu.

Razlog je bio medicinski, imao je ozbiljnih zdravstvenih problema – čireve na želucu i suženje crijeva. Trebao je na operaciju. A onda je slučajno čuo za Nikolu. Nakon sedam tretmana bioenergijom – “rukama mi je otjerao negativnu energiju” – liječnici nisu mogli vjerovati kad su na sljedećem pregledu zaključili da se stanje popravilo te su otkazali operaciju. Bilo je to prije deset godina. Otada Marijan nije imao problema sa želucem.


Šaman Zoran Tepurić (desno) s nigerijskim učiteljem

– Znam da ima dosta skeptika, no meni je zaista pomoglo i pomaže i dalje – objašnjava Marijan te dodaje da se nikada nije koristio halucinogenim biljem.

Šamanom se ne postaje preko noći, kaže Zagrepčanin Zoran Tepurić. On, dodaje, još uči i učit će do starosti.

– Počeo sam prije deset godina. U Sloveniji sam upoznao šamana iz Brazila s kojim sam intenzivno radio tri godine. On me i podučio kako se pravi šamanski bubanj, a učili smo i tehnike iscjeljivanja – kaže Tepurić. Nakon toga put ga je odveo prema afričkim šamanima. U Nigeriji proučava njihove tehnike iscjeljivanja i biljke.

Koristi i psihoterapija
Iako je Luka Hodak prakticirao indijanski šamanizam, a Tepurić afrički, u biti nema razlike.

– Šaman pomaže ljudima, on koristi zajednici. Riječ je o drevnoj “profesiji”, iz pradoba. Uostalom, oduvijek se znalo, i još se zna, tko u selu dobro poznaje trave i zna namjestiti kosti – nastavlja Tepurić.

Uz liječenje biljem i kristalima, sigurno je najzanimljiviji iscjeljujući trans induciran ritmičkim udarcima – “prodiranje u dublje stanje svijesti” – koji je mjesto našao i u psihoterapiji.


Hodak na psihijatriji, općina ne radi

Luka Hodak i trojica sudionika na psihijatrijskom su odjelu Opće bolnice u Ogulinu. Zamjenik ravnateljice dr. Krunoslav Cindrić za Večernji je izjavio: – Stanje pacijenata stabilno je uz poboljšanje. Primaju odgovarajuću terapiju i pruža im se potrebna medicinska skrb. Rezultati pregleda pacijenata poslani su na toksikološku analizu u Zagreb. Iako je bio radni dan, općina Saborsko nije radila. Policija je u obradu uključila Hodakovu kuću. (Zv. R.)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije