Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

Hrvatski odgovor: Srbija nije u pravu, granica nije Dunav, već kopno

25.07.2017.
u 00:00

Srpska je strana preko medija ponudila Hrvatskoj da se granica riješi bilateralno 
ili arbitražom. No za Hrvatsku arbitraža, kako se doznaje, više nije opcija

Hrvatska i Srbija mogle bi u jesen ponovno započeti razgovore o granici, doznajemo iz diplomatskih izvora. Iz MVP-a su nam pak potvrdili kako je započeo proces sastavljanja komisija za granice, što je potvrđeno i odlukom Vlade iz lipnja, a što je preduvjet nastavka razgovora. Signali iz Srbije da bi se ponovno mogli pokrenuti razgovori stigli su prije nekog vremena, što nam je ranije naznačila i ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Greška u argumentaciji

Srpska strana svoj je “poziv” javno poslala preko zamjenika ministra vanjskih poslova Gordana Aleksića koji je pak ustvrdio kako Vukovarska i Šarengradska ada pripadaju Srbiji jer granica s Hrvatskom ide sredinom Dunava, kao što je slučaj u razgraničenju Njemačke i Austrije. U tu tvrdnju nije teško na prvu povjerovati – zaista, međunarodno pravo kaže da, kada je rijeka granica, crta razgraničenja ide njezinom sredinom ili pak sredinom plovnog puta, osim ako se države drugačije ne dogovore. Međutim, tendenciozna greška u srpskoj argumentaciji jest ta da granica Hrvatske i Srbije – nije Dunav.

Cijeli tekst pročitajte u današnjem izdanju Večernjeg lista.

Ne propustite i ove teme:

- Obljetnica Oluje: Proslava se seli na tvrđavu

- SDP traži novi program i razmišlja o ukidanju izbora 'jedan član, jedan glas'

- Član vatikanske komisije objavio kako vidioci vide Gospu u Međugorju

- Umjesto u srpnju, Brkić mora predati novi diplomski do 15. studenog

Komentara 102

JO
josip
21:53 24.07.2017.

Vojvodina je hrvatska pa ju treba sto prije pripojiti Hrvatskoj!

KA
karlodrago
21:07 24.07.2017.

Vide Srbi kako nas zaj.....ju Slovenci pa i oni počeli.

NE
Neonacionalist
22:30 24.07.2017.

Pa samo ime jasno govori kome pripadaju Vukovarska i Šarengradska ada ili Srbi možda smatraju da su Vukovar i Šarengrad u Srbiji , također Hrvatska katastarski posjeduje ukupno oko 10 000 hektara zemljišta s ljeve strane Dunava tj. u Bačkoj uglavnom tamo oko Apatina i poviše ona Karapanđa, dok Srbi sa naše strane imaju oko 1000 hektara u Baranji to je ono zemljište gdje je onaj Čeh proglasio Liberland a domaći naziv je Gornja Siga pa je posve jasno zašto Srbi inzistiraju na sredini riječnog toka Dunava s obzirom da znatno više zemlje mi imamo sa druge strane nego oni sa ove naše desne , inace ta stara katastarska granica još iz doba Austro-Ugarske prati stari tok Dunava i ona je zapravo najlogičnija povijesna granica jer ako bi se za granicu uzela sredina toka onda ako bi se u nekoj budućnost mjenjao tok Dunava mijenjala bi se i granica a ona bi trebala biti stalna i nepromjenjiva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije