Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vojna vježba

Hrvatski MIG-ovi na multinacionalnoj vježbi "Astral Knight 19"

MiG-21
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
1/3
03.06.2019.
u 16:57

Ministarstvo obrane je priopćilo da će u zračnom prostoru sjevernog Jadrana, iznad teritorija Italije, Slovenije i Hrvatske, u vježbi sudjelovati oko 40 zrakoplova oružanih snaga SAD-a, Italije i Hrvatske

Eskadrila borbenih zrakoplova MIG-21 iz zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva od ponedjeljka sudjeluje na multinacionalnoj združenoj vojnoj vježbi "Astral Knight 2019", koja se u organizaciji Zapovjednišva američkih zračnih snaga u Europi od 3. do 6. lipnja odvija u talijanskoj bazi Aviano te na području Hrvatske, Slovenije i Njemačke.

Ministarstvo obrane je priopćilo da će u zračnom prostoru sjevernog Jadrana, iznad teritorija Italije, Slovenije i Hrvatske, u vježbi sudjelovati oko 40 zrakoplova oružanih snaga SAD-a, Italije i Hrvatske.

Kroz združena djelovanja prvenstveno će se uvježbavati zračne i raketne obrambene operacije, a obuka uključuje i kombinaciju stvarnih letačkih operacija i scenarija razrađenih uz pomoć računala.

Za provedbu ove vježbe hrvatska eskadrila borbenih zrakoplova je dio snaga premjestila u vojarnu "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku, odakle će provoditi sva polijetanja za dodijeljene misije.

Zapovjednik eskadrile pukovnik Christian Jagodić kazao je kako su proveli sve pripreme i spremno dočekuju početak vježbe.

"Sudjelovanje na vježbi ovakve veličine i značaja predstavlja provjeru, potvrdu i jačanje naših sposobnosti. Ovoga puta zajedno djelujemo sa saveznicima i partnerima i to je za nas izazov koji otvara prostor za usvajanje novih znanja i vještina, kao i za jačanje spremnosti i interoperabilnosti te je važno iskustvo za borbene pilote", naglasio je pukovnik Jagodić.

"Potpuno smo predani i posvećeni provedbi vježbe u kojoj želimo na najbolji način predstaviti RH te dati puni doprinos uspješnoj provedbi vježbe", zaključio je.

MiG-21
1/29
Ključne riječi

Komentara 7

DU
Deleted user
17:23 03.06.2019.

A gdje je F-16 Barack

SV
svezaljubav
20:48 03.06.2019.

koji bre migovi

DI
Direkt
18:08 03.06.2019.

Eskadrila??? 40 zrakoplova SAD, Italije, hr i slovenije??? 39 SAD i Italija, 1 hr.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije