Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatski MIG-ovi na multinacionalnoj vježbi "Astral Knight 19"

Ministarstvo obrane je priopćilo da će u zračnom prostoru sjevernog Jadrana, iznad teritorija Italije, Slovenije i Hrvatske, u vježbi sudjelovati oko 40 zrakoplova oružanih snaga SAD-a, Italije i Hrvatske
03. lipnja 2019. u 16:57 7 komentara 1058 prikaza
MiG-21
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Eskadrila borbenih zrakoplova MIG-21 iz zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva od ponedjeljka sudjeluje na multinacionalnoj združenoj vojnoj vježbi "Astral Knight 2019", koja se u organizaciji Zapovjednišva američkih zračnih snaga u Europi od 3. do 6. lipnja odvija u talijanskoj bazi Aviano te na području Hrvatske, Slovenije i Njemačke.

MORH Rezime proslave Hrvatska vojska u punoj spremi: Pogledajte jučerašnji spektakl na Jarunu

Ministarstvo obrane je priopćilo da će u zračnom prostoru sjevernog Jadrana, iznad teritorija Italije, Slovenije i Hrvatske, u vježbi sudjelovati oko 40 zrakoplova oružanih snaga SAD-a, Italije i Hrvatske.

Kroz združena djelovanja prvenstveno će se uvježbavati zračne i raketne obrambene operacije, a obuka uključuje i kombinaciju stvarnih letačkih operacija i scenarija razrađenih uz pomoć računala.

Za provedbu ove vježbe hrvatska eskadrila borbenih zrakoplova je dio snaga premjestila u vojarnu "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku, odakle će provoditi sva polijetanja za dodijeljene misije.

smjena straže Proslava 28. obljetnice Na Trgu sv. Marka održana Velika smjena straže

Zapovjednik eskadrile pukovnik Christian Jagodić kazao je kako su proveli sve pripreme i spremno dočekuju početak vježbe.

"Sudjelovanje na vježbi ovakve veličine i značaja predstavlja provjeru, potvrdu i jačanje naših sposobnosti. Ovoga puta zajedno djelujemo sa saveznicima i partnerima i to je za nas izazov koji otvara prostor za usvajanje novih znanja i vještina, kao i za jačanje spremnosti i interoperabilnosti te je važno iskustvo za borbene pilote", naglasio je pukovnik Jagodić.

"Potpuno smo predani i posvećeni provedbi vježbe u kojoj želimo na najbolji način predstaviti RH te dati puni doprinos uspješnoj provedbi vježbe", zaključio je.

MiG-21
1 / 29
Povodom obilježavanja 28. obljetnice ustrojavanja Oružanih snaga RH, Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske danas se na ŠRC Jarun te u središtu Zagreba održala generalna proba programa koji je planiran za nedjelju
Vinolog
USKRS KAO NIKADA DO SADA
Savjeti kako da ovogodišnji Uskrs ipak bude poseban
INA
HUMANITARNO
INA brine o zdravstvenim ustanovama, institucijama i udrugama