Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Beus Richembergh: 'Katolički puk predvode nedovoljno obrazovani i šovinistički biskupi'

Beus Richembergh navodi kako poruke nisu novosti i kako posljednjih 20-ak godina hrvatski katolički puk predvodi generacija biskupa koji se odlikuju nedovoljnom obrazovanošću, šovinizmom i manjkom teološkog autoriteta.
18. kolovoza 2019. u 17:44 157 komentara 6914 prikaza
Goran Beus Richembergh
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Saborski zastupnik GLAS-a Goran Beus Richembergh na Facebooku je komentirao nedavne poruke biskupa za blagdan Velike Gospe.

Blaženka Divjak Ministrica Divjak Oštar odgovor Košiću: Ministar i biskup se moraju držati svojih nadležnosti

Beus Richembergh navodi kako poruke nisu novosti i kako posljednjih 20-ak godina hrvatski katolički puk predvodi generacija biskupa koji se odlikuju nedovoljnom obrazovanošću, šovinizmom i manjkom teološkog autoriteta. 

Velika Gospa u Aljmašu | Autor : Dubravka Petric/PIXSELL Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Zastupnik ističe kako se sjećajući veličina kao Franić, Tamarut, Badurina i Kuharić da se sadašnji biskupi doimaju poput patuljaka. Beus Richembergh napominje kako se dobar dio biskupa teško nosi s pastoralnim porukama pape Franje, te da nijednoj hrvatskoj dijacezi nije dozvoljena distribucija hrvatskoga izdanja najprestižnijeg svjetskog teološkog časopisa Concilium

U statusu stoji i kako na progres i otvorenost neke zajednice bitno utječe i to kakvi su joj duhovni vođe i autoriteti. 

Aljmaš: Obilježavanje Velike Gospe u svetištu Gospe od Utočišta Đuro Hranić: 'Djeca se ne rađaju zato što su roditelji komotni, ne žele obavezu'

Status prenosimo u cijelosti. 

- Poruke koje smo imali prilike čuti od biskupa o nedavnoj Velikoj Gospi nisu nikakav novum. Takve budalaštine slušamo već godinama u prigodi raznih crkvenih blagdana i one su već postale pravilo. Naime, hrvatski katolički puk već dvadesetak godina predvodi generacija biskupa koja se odlikuje nedovoljnom obrazovanošću, primitivnim šovinizmom, pastoralnom impotentnošću i manjkom relevantnog teološkoga autoriteta. Štoviše, razina njihovoga ostrašćenoga antiintelektualizma i teološko-misaone lijenosti takva je da se može slobodno reći da Hrvati tako loš i neobrazovan episkopat nisu imali još od Haulika.

Sjećajući se veličina kakve su bili Franić, Tamarut, Badurina pa i Kuharić (koji nije bio intelektualac od formata ali je bio iznimno mudar i odgovoran čovjek, a imao je užase i jednoga Kokšu koji je to bio par excellence) ili Kos (koji nije imao neku posebnu formalnu naobrazbu ali je bio odličan erudit i tečno je govorio latinski i francuski te prevodio s tih jezika), ovi sadašnji (uključivši i nedavno umirovljene Ivasa, Bogovića i Jezerinca) doimaju se poput patuljaka. Uz njih takve nema šanse da stasaju neki novi teološki kolosi poput Turčinovića, Šagi Bunića, Dude ili Šagija. Njihove su uzdanice Miklenić i Matulić i ne mogu dalje od toga. Ni jedan nije intelektualni kapitalac, a kad neki od njih i pokušaju otvoriti prozore spoznaje, poput biskupa Uzinića koji se na ljetnu teološku školu drznuo pozvati neke strane 'liberalne' teologe, ovi drugi na njega polude.

Velika Gospa Uznesenje Blažene Djevice Marije Pogledajte kako se slavi blagdan Velike Gospe diljem Hrvatske

Poznato je već i to da se dobar dio ovdašnjih biskupa (kao i svećenstva) blago rečeno jako teško nosi s pastoralnim porukama pape Franje. Dovoljno je znati da u nijednoj hrvatskoj dijecezi nije dozvoljena distribucija hrvatskoga izdanja najprestižnijeg svjetskog teološkog časopisa Concilium, pa da sve bude jasno.

Papa Franjo | Autor : Reuters/PIXSELL Foto: Reuters/PIXSELL

Uz to, događa se presedan da je hrvatski katolički episkopat po prvi put u povijesti rigidniji i konzervativniji ali i šovinistički obojeniji od najvećih muških redovničkih zajednica! Tko vjeruje a tko ne, tko se smatra dijelom Crkve, a tko joj ne pripada ovdje je manje važno jer je ovo stvar koja se izravno tiče svih nas. Naime, na progres i otvorenost neke zajednice bitno utječe i to kakvi su joj duhovni vođe i autoriteti.

Uz ove naše, kojima su novac i podguzništvo jedino mjerilo stvari, teško da se može išta pametno i budućnosti okrenuto postići jer oni pripadaju nekom ne samo pretkoncilskom nego i onom davnom vremenu prije Hrvatskog narodnog preporoda, napisao je Beus Richembergh.

 

Sutra ekskluzivno čitajte
Nakon dana šutnje Škoro otkrio zašto je otišao i tko mu podmeće
Ivan Katanušić
Paraolimpijske igre
Priča paraolimpijca: „Ja se probudim sa svojom boli, pobijedim ju, a onda idem na teren pobijediti protivnika“
  • zweistein:

    kaže beus richembergh da on nije emir tahirović, a ne zna beknuti njemačkog i u isto vrijeme je predcjednik hrvatsko-turskog društva......kako to, kako to

  • JOKI_BROKI:

    Vrijeđanje Hrvata je postalo tradicija kod VL. neobrazovan mu je onaj ko je ga rodijo i odgoijo. sramota da se marginalcima daje ovoliki prostor.

  • Croman 95:

    Baš me zanima zašto "hrvatski"mediji daju prostor ovakvim pik zibnerima, u njihovom takmičenju pljuvanja po hrvatskoj katoličkoj crkvi.