Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stranka Pametno

'Hrvatski javni dug može se riješiti obuzdavanjem deficita proračuna'

07.03.2012., Zagreb - Okrugli stol Financijska pismenost u Hrvatskoj pod nazivom: Kako odrzati financijsku stabilnost hrvatskih obitelji odrzan je u Matis Absolute Lounge baru. Maja Vehovec Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
04.11.2015.
u 17:02

Sve dosadašnje vlade odgovorne su za visoki dug jer su stvarale fiskalne probleme zbog ostanka na vlasti, smatra Maja Vehovec

Prva na listi stranke Pametno u 1. izbornoj jedinici, Maja Vehovec, predstavila je jučer u Zagrebu izborni program stranke te rješenja za smanjivanje javnog duga Hrvatske, izvijestili su iz stranke. Vehovec smatra da je visoki javni dug posljedica dugogodišnje akumulacije proračunskih deficita, od čega je dio naslijeđen još iz bivše države, a odgovornima za rast duga smatra sve dosadašnje vlade. Tvrdi kako su sve te vlade gurale Hrvatsku u fiskalne probleme zbog ostanka na vlasti.

– Hrvatska si ne može dopustiti visoke stope javnog duga u BDP-u. Hrvatska ima visok vanjski dug, a kako je domaća štednja nedovoljna za njegovo financiranje, javni dug se automatski prelijeva u vanjski dug. Premija rizika na hrvatski javni dug je visoka, što znači da je percepcija zemlje kao zajmoprimca nepovoljna. Zbog visokih kamatnih stopa, Hrvatska otprilike 3,5% BDP-a izdvaja za otplatu kamata, dok razvijene zemlje, sa sličnom razinom duga, moraju platiti oko 1% BDP-a – kazala je Maja Vehovec, inače znanstvena savjetnica u trajnom zvanju na Ekonomskom institutu.

Ponudila je i rješenje za smanjenje duga, naglašavajući da ono ne mora biti katastrofalno za Hrvatsku niti komplicirano. S obzirom na to da javni dug svake godine raste najviše zbog rasta proračunskog deficita, Vehovec smatra da je rješenje u obuzdavanju deficita.

– Vlada koja se obveže dovesti proračun u stanje nultog deficita i koja kredibilnom politikom pokaže da može to učiniti napravit će prvi ključni korak prema rješavanju problema javnoga duga, a to je zaustavljanje daljnjeg rasta – istaknula je Maja Vehovec.

>> Pametno: Reforma pravosuđa majka je svih reformi

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije