Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Hrvatski dužnosnici u RS-u uložili veto da spriječe legaliziranje otimanje zemljišta

Narodna skupština Republike Srpske donijela je potkraj prošloga tjedna 'Zakon o uzurpiranju i dragovoljačkim kompetencijama' kojim se uređuje pravo na posjed i korištenje zemljišta koje je u razdoblju od 1912. do 1918.
05. prosinca 2019. u 23:09 8 komentara 2803 prikaza
Ilustracija
Foto: Srđan Ilić/PIXSELL

Klub Hrvata u vijeću naroda Republike Srpske okupljen oko vijećnika Hrvatskog narodnog sabora BiH pokrenuo je u četvrtak mehanizam povrede vitalnog nacionalnog interesa zaustavivši stupanje na snagu zakona o uzurpaciji u ovome entitetu čime bi bilo trajno oteto zemljište koje su vlasti između dva Svjetska rata pa sve do 1955. oduzimale tamošnjim Hrvatima i Katoličkoj Crkvi.

Predsjedništvo BiH STABILIZACIJA Riješena kriza vlasti: Parlament BiH potvrdio Tegeltiju za novog predsjedatelja Vijeća ministara

Narodna skupština Republike Srpske donijela je potkraj prošloga tjedna 'Zakon o uzurpiranju i dragovoljačkim kompetencijama' kojim se uređuje pravo na posjed i korištenje zemljišta koje je u razdoblju od 1912. do 1918. najprije dodjeljivano srpskim i crnogorskim dragovoljcima iz balkanskih i Prvog svjetskog rata, kao i na zemljište koje su vlasti iz prve i druge Jugoslavije oduzimale privatnim osobama i Katoličkoj Crkvi.

Procjenjuje se da je na taj način oduzeto više stotina hektara zemljišta, pri čemu su najviše oštećeni Hrvati. Na takvu odluku reagirao je hrvatski klub u vijeću naroda RS-a, koji ima funkciju gornjeg, nacionalnog doma parlamenta, te su uložili svojevrstan veto na stupanje na snagu takvog zakona. Hrvatski predstavnici traže da se najprije donese zakon o restituciji te se zemljište vrati stvarnim vlasnicima.

„Osporavamo cijeli zakon kako uzurpatori nekretnina ne bi došli u prigodu po drugi put legalno postati vlasnici zemlje koja je prethodno već jednom oteta. Prije restitucije ovaj zakon ne može stupiti na snagu jer zemlju treba vratiti stvarnim vlasnicima, a ne onima koji su je dobili nakon otimanja od 1912. do 1941. pa sve do 1955.“, rekao je za Hinu predsjednik kluba Hrvata u vijeću naroda RS-a Ivo Mijić.

Zdravko Boras Primao ministarsku plaću u BiH i invalidsku mirovinu iz Hrvatske, sada nudi ostavku

Po njegovim riječima radi se o stotinama hektara plodnoga i šumskog zemljišta koje je nekada bilo u rukama Hrvata i Katoličke Crkve. Samo na području Modriče, pojasnio je, crkvi su otete plantaže na više desetaka hektara.

Mijić navodi kako bi ovim zakonom obiteljskim nasljednicima bilo onemogućeno pravo na to zemljište.

„Postavlja se pitanje kako će nasljednici onih kojima je oteta zemlja biti u mogućnosti doći do svoje imovine. Većina ne bi ni saznala za ovaj zakon, a s druge strane oni koji nemaju prebivalište i novu osobnu iskaznicu nemaju ni pravo podnijeti zahtjev za uknjižbu njihovih nasljednika“, rekao je.

Inicijativu o ulaganju vitalnog interesa na zakon pokrenuo je Ivo Mijić iz HDZ BiH, a odluka o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa donesena je nakon sastanka i konzultacija s dopredsjednikom Republike Srpske Josipom Jerkovićem (HDZ BiH), što su uz Mijića podržali i druga dva vijećnika ove stranke Ivo Kamenjašević i Davor Čordaš, te vijećnici HDZ 1990 Đuro Ivanović i Ivo Bošnjak.

VIDEO 5 mitova i kontroverzi koje se vežu uz Tuđmana:

ski
Veliki vodič kroz Nassfeld
Isprobajte lokalne specijalitete, zaplešite uz legendarnu Nenu i skijajte na 110 km besprijekornih staza
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
  • blackswan17:

    Nema nista vase to je RS.Putuj Igumane i ne vracaj se....

  • ante3:

    Kada bi vratili šta su sve Hrvatima oteli od 1918 do sada pa 90%srba bi trebalo iseliti iz Bosne jer većina srpski kuća je izgrađena na zemlji koju su srbi od 1918 do sada oteli Hrvatima.Da napomenem i u Hrvatskoj ... prikaži još!j ima dosta zemlje koju su srbi od 1918 do sada oteli Hrvatima i nikom ništa pa čisto sumnjam da će i jedan pedalj zemlje u Bosni vratiti Hrvatima.

  • cromak:

    Znaci dolazimo po svoje!!!!!!!!!!odmah.