Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatski dragovoljci s Ukrajincima ratuju protiv Rusa

Krajem siječnja iz Zagreba je u Mariupolj otišlo dvadesetak Hrvata, među njima i dvojica 20-godišnjaka
08. veljače 2015. u 12:02 532 komentara 81943 prikaza
hrvatski dragovoljci
Foto: Sloboda.hr

Ukrajinskoj vojsci u borbama na istoku zemlje u posljednjih nekoliko dana priključila se veća grupa dragovoljaca iz Hrvatske. Već otprije u bazi u Mariupolju stacionirano je desetak Hrvata, no koncem siječnja onamo se iz Zagreba uputilo njih dvadesetak, mahom veterana Domovinskog rata, ponešto bivših pripadnika međunarodnih vojnih misija, nogometnih navijača, ali i dvojica 20-godišnjaka.

Odluka nije bila laka

Priključili su se pukovniji Azov, glasovitoj dragovoljačkoj postrojbi koju su ustrojili sudionici Majdan-revolucije u Kijevu još u svibnju prošle godine kao jednu od prvih dragovoljačkih postrojba u sastavu Ministarstva unutarnjih poslova. Informaciju o odlasku hrvatskih boraca potvrdio nam je bivši dragovoljac HOS-a Damir Markuš Kutina.

– Tijekom Domovinskog rata, nama su u pomoć došli mnogi strani dragovoljci, njih više od 500, među njima i Ukrajinci. Na tome smo im jako zahvalni pa su sada naši dragovoljci odlučili pomoći Ukrajini. Iz te grupe poznajem starije dečke, veterane i neke Dinamove navijače, dvojicu od njih posebno dobro i zato znam koliko je ta odluka bila teška i za njih i njihove obitelji. Vodili su se dugi, nimalo laki razgovori: Ukrajina je daleko i jako je opasno. Poštujem njihovu odluku, ali razumijem strah njihovih obitelji pa im uistinu želim samo dobro i da nam se svi vrate – kazao je Kutina.

Novopridošle hrvatske dragovoljce koncem proteklog tjedna u Mariupolju je prihvatio Gaston Besson, njihov suborac iz Domovinskog rata, koji je u Ukrajinu otišao već na početku sukoba s proruskim pobunjenicima. Hrvati su stigli u epicentar najžešćih borbi, trenutačno pod stalnim udarima ruskog topništva.

– Mariupolj brane tri skupine boraca: lokalni stanovnici koji su organizirani u neki oblik civilne zaštite, regularne postrojbe ukrajinske vojske te postrojbe dragovoljaca, među kojima su i oni iz bataljuna Azov – ispričao nam je Besson.

Žele okružiti i presjeći

– Taktika pobunjenika vrlo je dobro poznata svima koji poznaju način ratovanja na bojišnici u istočnoj Slavoniji, posebno u borbama za Vukovar. Prve mete ruske strane su sela oko Mariupolja, koja su daleko od očiju kamera i javnosti, i tu pobunjenici pokušavaju ovladati kompletnim prstenom oko grada kako bi nas okružili i presjekli nam komunikaciju s ostalim dijelovima Ukrajine – kaže Besson i dodaje kako zasad u tome ne uspijevaju iako su od tri glavna pravca koja vode iz Mariupolja dva pod kontrolom proruskih snaga. Početak ofenzive na tom području možda bi i ostao skriven od svjetske javnosti da ruska strana nije napravila pogrešku i granatirala civilne ciljeve u središtu Mariupolja, što je vidio cijeli svijet. Pa i hrvatski dragovoljci koji su uoči odlaska dali izjavu za portal Sloboda.hr te otkrili da ih je na tu odluku motivirao čisti idealizam.

– Prešućuje se otvorena ruska agresija na Ukrajinu, kakvu smo mi prošli još 1991. godine. Ovi ljudi su svi prepoznali tu činjenicu, zato idemo pomoći – rekao je Denis Š. koji smatra kako hrvatska javnost ima zadovoljavajući, pozitivan stav vezano uz krizu u Ukrajini, ali da bi Vlada tome narodu trebala pomoći više no dosad. - Ukrajina je prva članica UN-a koja je priznala Hrvatsku, već 11. prosinca 1991., prije Njemačke, Vatikana i ostalih država, stoga mislim da je pomoć službene Hrvatske nedovoljna – kazao je Denis, sada već borac za slobodu Ukrajine.

>>Hoće li svijet uskoro vidjeti treći svjetski rat?

>>Mariupolj-Volnovaha-Donjeck je preslika ideje Virovitica-Karlovac-Karlobag

>>U Mariupolju se protiv Rusa bori i 30 hrvatskih dragovoljaca

>>Hollande nakon pregovora s Putinom: Ovo je zadnja šansa da izbjegnemo rat!

HGSS
Na visini zadatka
Proveo sam jutro s pripadnicima HGSS-a, evo zašto ih još više cijenim

A1 izdvaja za Vas

  • Avatar Matija Gubec
    Matija Gubec:

    Svaka čast, ali mislim da ce Ukrainci pobijediti i bez vas jer na separatističkoj strani su i Srbi, a zna se da su sve ratove izgubili.

  • Avatar Killson
    Killson:

    Dečki sretno,necu sad komentirat previse,ima vas tu svakakvih,al evo.Sretno i vratite se živi!