Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STIŽE PROMJENA?

HAK traži da mu MUP prepusti posao izdavanja vozačkih dozvola

Birokracija
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/2
18.11.2019.
u 17:30

U Hrvatskom autoklubu, udruzi s javnim ovlastima, navode kako oni od 1992. organiziraju i provode vozačke ispite za sve vrste i kategorije vozila, a javnu su im ovlast dala državna tijela na osnovi Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Stručne službe Ministarstva unutarnjih poslova razmatraju inicijativu pristiglu iz Hrvatskog autokluba kojom ova udruga građana traži od MUP-a da joj prepusti postupak izdavanja vozačkih dozvola.

– Nakon zaprimljenih mišljenja moći ćemo iznijeti više detalja – kaže o pristigloj inicijativi Marina Mandić, voditeljica Službe za odnose s javnošću MUP-a. U HAK-u smo pitali što bi – bude li usvojena inicijativa – to značilo za građane, odnosno bi li HAK umjesto uvjerenja o položenom vozačkom ispitu izdavao samo prvu vozačku dozvolu ili žele preuzeti i postupak kasnijih zamjena tog dokumenta. Zanimalo bi nas i kamo bi vozači išli po dozvole jer su policijske postaje u kojima se može izvaditi ovaj dokument ipak rasprostranjenije od poslovnica HAK-a.

Foto: Hrvoje Jelavic/Pixsell

Uvjerenje ionako izdaje HAK

– Mogu potvrditi da postoji inicijativa Hrvatskog autokluba prema Ministarstvu unutarnjih poslova za izdavanje vozačkih dozvola od Hrvatskog autokluba. U ovom trenutku nismo u mogućnosti procjenjivati odgovore na vaša ostala pitanja – odgovorio nam je Alan Vojvodić iz HAK-a. Inicijativu HAK “gura” prema MUP-u od ljetos, kada je, prema našim informacijama,k predsjednik HAK-a Slavko Tušek u posjet HAK-u bio pozvao ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, ali do njega tada nije bilo došlo pa je jesenas poziv ponovljen. 

Prema neslužbenim informacijama, HAK svoju inicijativu potkrepljuje tezom da će se na ovaj način smanjiti administracija u postupku od izdavanja uvjerenja o položenom vozačkom ispitu do izdavanja vozačke dozvole jer uvjerenje – koje je temelj za izdavanje dozvole – ionako izdaje HAK. Nadalje, kroz zajednički informacijski sustav HAK-a i MUP-a osigurana je razmjena svih potrebnih podataka o vozačima u Hrvatskoj. Naime, MUP i HAK potpisali su početkom prošle godine radi pojednostavljenja i ubrzanja postupka izdavanja vozačke, kao i radi sprečavanja eventualnih zlouporaba potvrda o položenom ispitu, Sporazum o međusobnoj razmjeni osobnih podataka.

Od ove godine i e-Uvjerenja

Njime je HAK-u omogućen pristup MUP-ovoj evidenciji vozača i vozačkih dozvola u svrhu izdavanja e-Uvjerenja koje HAK izdaje od početka ove godine.

U prilogu tezi zašto bi HAK trebao preuzeti postupak izdavanja vozačkih dozvola, za čiju se izradu u redovnom postupku čeka do 30 dana i plaća 151 kunu, uz trošak upravne pristojbe od dodatnih 15 kuna, u toj udruzi s javnim ovlastima navode da oni od 1992. organiziraju i provode vozačke ispite za sve vrste i kategorije vozila, a javnu su im ovlast dala državna tijela na osnovi Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Zato u spomenutom zakonu vide uporište da se te ovlasti prošire i na dodatnu djelatnost. Protivnici inicijative komentiraju da je ona pokrenuta isključivo zbog novca, a ne zbog olakšanja administrativnih koraka građanima.

Ključne riječi

Komentara 8

CA
caissa
17:36 18.11.2019.

ta opcija bi bila katastrofa prodavale bi se za 1 kunu ni slučajno

Avatar rubinet
rubinet
17:32 18.11.2019.

Ne može!

Avatar Čudomix
Čudomix
18:04 18.11.2019.

Nije problem tko izdaje dozvole. Problem je u nepisanom pravilu da je svatko sposoban za vožnju. E, pa nije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije