Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatske vode uništit će ušće rijeke Mure u Dravu

10. travnja 2009. u 17:30 5 prikaza

Šest ekoloških udruga koje djeluju na području uz rijeku Dravu tvrdi da će Hrvatske vode uništiti ušće Mure u Dravu pod izlikom radova koji bi trebali zaštititi željezničku prugu s mađarske strane.

Nema studije
Ekolozi sumnjaju da su Hrvatske vode mjerodavnim ministarstvima prijavile samo jedan prokop duljine 50 metara, iako će radove obavljati na duljini od dva kilometra.

Još u veljači udruge su o tome obavijestile Marinu Matulović Dropulić, ministricu zaštite okoliša, te Božu Biškupića, ministra kulture.

- Ako ne dobijemo konkretne odgovore, koje čekamo već dva mjeseca, prijavit ćemo Hrvatske vode Uskoku - ustvrdila je danas Irma Popović iz udruge Zelena akcija prirode.

Ona tvrdi da Hrvatske vode često cjepkaju radove da bi izbjegle proceduru pribavljanja građevinskih dozvola te izradu studija utjecaja na okoliš.

- Hrvatske vode žele regulirati ušće Mure u Dravu, s opravdanjem obrane željezničke pruge na mađarskom teritoriju, a skupe radove izvode da bi uposlile same sebe. Pruga se može zaštititi i utvrđivanjem obale kamenjem i betonom - kazao je Goran Šafarek, predsjednik koprivničkog ekološkog društva.

Studija na procjeni
U Hrvatskim vodama tvrde kako su za zahvate na prostoru koji spominju ekolozi dali izraditi Studiju prihvatljivosti za prirodu, koju trenutačno procjenjuju u Upravi za zaštitu prirode pri Ministarstvu kulture.

Eurovision Song Contest 2021
ALBINA NIJE PROŠLA
'Nikad više ne gledam Euroviziju': Pogledajte burne reakcije hrvatskih tviteraša
Oporavilište za divlje životinje u Osijeku
Briga o okolišu
Upoznajte ljude koji se brinu o divljim životinjama svaki dan