Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gdje je tu logika?

Hrvatske šume odriču se milijunske dobiti

15.04.2014., Koprivnica - Pregled tehnicke ispravnosti vozila u koprivnickoj ispostavi Centra za vozila Hrvatske. Photo: Marijan Susenj/PIXSELL
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
1/2
09.11.2014.
u 16:08

Hrvatske šume žele dati u najam dvije stanice za tehnički pregled vozila koje su u posljednje četiri godine imale čistu zaradu od čak 10 milijuna kuna

Hrvatske šume namjeravaju dati u najam privatniku svoje dvije stanice za tehnički pregled vozila u Đurđevcu i Delnicama koje toj državnoj tvrtki godišnje donose milijunsku dobit! U prvih devet mjeseci ove godine STP Đurđevac je, primjerice, imao prihode od 3,1 milijun kuna, a dobit od 1,6 milijuna kuna. STP Delnice u prvih devet mjeseci ove godine uprihodio je 2,9 milijuna kuna, a ostvarila dobit od 929 tisuća kuna. Ukupno su te dvije stanice HŠ-u u posljednje četiri godine donijele oko 10 milijuna kuna dobiti. Usto, u njima je zaposleno samo 12 radnika.

Nije osnovna djelatnost

U HŠ na pitanje zašto se žele riješiti profitabilnih stanica za tehnički pregled, odgovaraju da je njihova poslovna politika da se bave svojom osnovnom djelatnošću.

– S obzirom na to da tehnički pregled vozila ne spada u osnovnu djelatnost u području šumarstva, uprava je u procesu donošenja odluke o davanju stanica za tehnički pregled vozila u najam – navode u Šumama. Kažu da je dodatni motiv za tu odluku to što stanice zahtijevaju velika ulaganja, osobito u softverskom dijelu, što je procijenjeno kao neisplativo za tvrtku.

U HŠ-u tvrde da bi od najmoprimca tražili da zadrži sve trenutačno zaposlene radnike, a očekivana cijena najma mora biti veća od sadašnje dobiti koju ostvaruje pojedinačna stanica. No kolika su ta ulaganja koja su neisplativa za tvrtku, u Šumama – ne znaju. Na naše pitanje o iznosu tih ulaganja odgovorili su da je riječ o specifičnim ulaganjima koja zahtijeva Centar za vozila Hrvatske (CVH) te da se svi detalji mogu saznati u Centru. Ali u Centru lopticu prebacuju natrag na Šume.

– Visina ulaganja u informatičku opremu ovisi o stanju postojeće opreme i o izboru dobavljača, o kojem odlučuje vlasnik opreme – kažu u CVH-u.

Stari Windowsi

A naši dobro upućeni izvori kažu da stanica za tehnički pregled vozila nema troškova održavanja softvera jer njegovu nabavu i održavanje financira CVH kojem se od prihoda plaća 8,9 posto za te troškove. CVH iz tih sredstava financira i održavanje ostale specijalizirane opreme u STP-u, koja je nužna za rad te pruža drugu logistiku praćenjem pravilnika, umjeravanjem opreme, servisiranjem... HŠ ima tako samo trošak u dijelu investicijskog održavanja objekta i troška plaća zaposlenih u STP-u. U dvjema stanicama HŠ-a trebalo bi, kažu naši izvori, što se tiče softvera uložiti u nabavu novih računala jer su postojeća odavno zastarjela i na njima su još uvijek stari Windowsi XP, a morali bi imati Windows 7 ili 8. A to bi pak bio trošak od maksimalno 100.000 kuna.

>>Naštimali cijene nabave da prihvate više ponude

>>Hrvatske šume: Nema govora o otpuštanju 500 radnika

Komentara 49

ZO
zombi101
16:30 09.11.2014.

Nevjerojatno da baš nitko nije zainteresiran provesti istragu, prvo odmarališta prodana privatniku koji je osnovao tvrtku mjesec dana prije natječaja, sad ovo, baš me zanima kad će se kod nas konačno ukinuti "podobni" bez obzira iz koje su političke stranke

CA
Cafa
16:33 09.11.2014.

Problem je u tome što se ime tog privatnika već zna. Ja ga ne znam, ali znaju ovi koji su raspisali natječaj.

TH
than
16:38 09.11.2014.

Tako to ide. Jos su ostale ceste, sume i vode.... Ceste namjeravaju u monetizaciju, sume ocerupati... Podijeliti plijen i dovidjenja. Neka probleme rjesava neka slijedeca vlada, glavno da su oni rijesili svoje probleme i probleme svojih i prapraprapraunuka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije