Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zašto austrija ne ukida mjere?

Hrvatska 'zabranjena' jer se vodi bitka da Austrijanci ostanu doma

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/3
05.06.2020.
u 06:39

O popuštanju mjera prema Hrvatskoj odluka idući tjedan, taman da Austrijanci ne stignu za Tijelovo masovnije na Jadran

Prije tjedana dana kada je Austrija tek najavila da će 15. lipnja liberalizirati putnički granični promet sa sedam zemalja bilo je već čudno što je Hrvatska preskočena. Kada su Austrijanci prekjučer odlučili provesti tu odluku već od 4. lipnja, još više bode oči što Hrvatske nema na toj listi. U Austriju, dakle, sada mogu državljani Njemačke, Lihtenštajna, Švicarske, Slovačke, Slovenije, Češke i Mađarske, a Austrijanci k njima, bez karantene i testa na COVID-19.

U zemlju koja već danima nema novozaraženih, a broj oboljelih spustio se na pedesetak, ne mogu?! Antipatična gesta i potpuna enigma za Hrvatsku, ali, bome, i za mnoge u Austriji. Iz te zemlje dolazi nam gotovo 1,5 milijuna turista i mnogi zasigurno jedva čekaju da završi ovo turobno razdoblje bez putovanja te da skoknu na najbliže more. Odluku koju je teško braniti austrijska vlada nije posebno ni objašnjavala. Štoviše, šef austrijske diplomacije i dalje apelira na Austrijance da općenito ne odlaze na “nepotrebna putovanja” i da odmor provedu u Austriji.

Odluku o tome kada će ukinuti epidemiološke mjere prema Hrvatskoj, najavljeno je, donijet će idući tjedan. Taman na vrijeme da Austrijancima ne padne na pamet da bi za Tijelovo 11. lipnja i dugi vikend, što je moglo pokrenuti prvi veći val putovanja iz te zemlje prema hrvatskoj obali, mogli početi ozbiljnije razmišljati o prvom postkorona putovanju u inozemstvo. Hrvatski turistički radnici, itekako svjesni toga da ove godine svako noćenje vrijedi kao barem tri u normalnim sezonama, vjeruju da je u pozadini nelogičnog popisa zemalja prema kojima Austrija popušta ograničenja upravo ta računica. Epidemiološka situacija u Hrvatskoj jasna je kao suza i, očito, ne može biti razlog. Pogotovo što od jučer u Austriju mogu ulaziti državljani zemalja koje, što se tiče borbe s koronavirusom, tek trebaju doći na hrvatske grane.

Domaći turistički radnici, koji nisu uvijek i isključivo samo turistički domaćini nego i oni koji Hrvatima organiziraju putovanja u inozemstvo, a u konačnici su i sami turisti, neugodno su iznenađeni time kako se postavila austrijska strana. Danas je Austrija ta koja daje više turista, ali zimi i Hrvatska daje velike brojke austrijskom turizmu. Kako god, ono što je izgubljeno zbog korone ne da se nadoknaditi. Lani je, recimo, do 3. lipnja Hrvatska upisala milijun noćenja austrijskih turista, a ove godine samo 114.000. No neće austrijski gosti ni u 2020. godini zaobići našu zemlju. I sada ih je na Jadranu oko 1600.

– Cijelo vrijeme pandemije ima interesa za Hrvatsku, a u svibnju je i dodatno pojačan. Agencije su počele raditi i nema otkazivanja rezervacija za razdoblje nakon 15. lipnja. Svakodnevno primamo brojne upite za dolazak u Hrvatsku – kaže Branimir Tončinić, direktor Predstavništva HTZ-a u Beču, koji dodaje da mnogi austrijski gosti jedva čekaju ukidanje ograničenja vezano za Hrvatsku.
Iz Hrvatske udruge turizma poručuju da se nadaju da će Austrija uskoro, uz preporuke Europske unije, poslušati i želje svojih građana.

VIDEO Niske cijene privukle brojne domaće turiste u Nacionalni park Plitvička jezera

Komentara 14

XA
xaron
07:55 05.06.2020.

Austrija, koja je 10 puta gore prošla u korona krizi, sada nešto pametuje i ko dijeli lekcije.

AC
acer
09:01 05.06.2020.

Nema sumnje da je samo pitanje dana kad će Austrija morati otvoriti granice prema svima, jer je Italija već izrazila svoje ogorčenje tom diskriminacijom. Paradoksalno je da je sad i u našem nacionalnom interesu da podržimo Italiju u pritisku Bruxellesa na Austriju, ali to će nam biti definitivno od koristi.

SK
SkvikiZg
09:21 05.06.2020.

Sad malo o tome kako Hrvatska vodi borbu da privuče turiste. Dojdem na bankomat Zagrebačke banke i želim podići 1000 kuna i to sa stranom karticom. Sve ide super dok ne dojde ono gdje moraš potvrditi za transakciju. Kad onoo ljepo piše da mi se uzima provizija ni manje ni više nego, 148 kuna, slovima: sto četrdeset i osam kuna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije