Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UZGOJ ČINČILA

'Ministar Jakovina ruga se zakonima i građanima'

Tihomir Jakovina
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
19.06.2015.
u 12:00

Uzgoj činčila u Hrvatskoj u skladu je sa svim propisima, tvrde u Ministarstvu poljoprivrede

U Hrvatskoj je uzgoj činčila radi krzna jedini takav poznat uzgoj pa je namjera ministra Tihomira Jakovine da se iz odredbe o zabrani uzgoja životinja radi krzna izuzmu samo činčile dodatno izrugivanje zakonodavnom sustavu RH i volji građana, poručuju iz udruge Prijatelji životinja, nakon što je objavljen dopis ministra Saboru o izmjenama Zakona o zaštiti životinja kojim će se ukinuti zabrana uzgoja činčila radi krzna.

– Na Saboru se još nije našao ni nazadni prijedlog uvođenja lova lukom i strijelom, a sada ćemo dopustiti i uzgoj činčila radi krzna – kaže predsjednik Prijatelja Luka Oman.

Protiv krzna 73% građana

Ističe i kako je Hrvatska to još prije osam godina zabranila, dajući uzgajivačima prijelazno razdoblje od čak 10 godina.

Zabranu su podržale i parlamentarne stranke i 73% hrvatskih građana, da bi se sada, dodaje, zbog nekolicine uzgajivača registriranih kao udruga i njihova profita te nečijeg luksuza i obijesti ozakonio uzgoj i ubijanje činčila. Rušenjem donesene zabrane, koja je bez izuzetaka na snagu trebala stupiti 1. srpnja 2017., Jakovinino ministarstvo odašilje poruku nedosljednosti i neprofesionalnosti, a Hrvatskoj narušava ugled, poručuju Prijatelji. No Bruno Ivančan, predsjednik Udruge hrvatskih uzgajivača činčila iz Sv. Đurađa, kaže kako je taj biznis 100% izvozni i opet u procvatu. Puno je i stranih interesenata za uzgoj u RH te će odluka u njihovu korist puno značiti za postojeća i nova radna mjesta.

U EU podijeljeni

– Mi činčile izvozimo žive. Većina ih završava kao rasplodni materijal pa ni nemaju sve tragičnu sudbinu – tvrdi on.

– Kad je donesena odluka o zabrani, u nas je bilo 300 farmi, a danas 65 sa 8926 rasplodnih ženki i s godišnjom proizvodnjom od 22.000 komada za krzno – kažu iz Ministarstva te najavljuju kako će zakon, kojim se uzgoj činčila zbog krzna izuzima iz zabrane, u proceduru u listopadu. Napominju kako je uzgoj činčila u RH u skladu sa svim propisima o zaštiti životinja na farmama te o zaštiti u vrijeme njihova usmrćivanja. Doznajemo kako ni EU zakonodavstvo članicama ne može nametati zabranu uzgoja životinja radi krzna. Prije 16 godina na razini EU donesena je tek Preporuka o dobrobiti životinja koje se uzgajaju radi krzna, što znači da je industrija krzna, ako ju same članice nisu zabranile, i dalje dopuštena u većini EU zemalja.

>> 'Jakovina napisao da će izmjenama Zakona o zaštiti životinja u RH dopustiti uzgoj činčila radi krzna'

Foto: Alcatel

Komentara 4

BA
balic
12:59 19.06.2015.

Sta nas briga za Bugarsku ,Rumunjsku Italiju i druge mi necemo i nedamo da jakovina radi i krsi zakon ionako odlazi u nepovrat za koji mjesec.Ako treba izaci cemo i na regerendum da se njegov naum sprijeci i .. Oni bi se u krzno oblacili kao da se covjek u krznu rodio . samo snobovi i oni kojima niciji zivot pa ni zivotinja nista ne znaci bi mjenjali postojece zakone zbog lakomosti,nije ih briga nizasto ni na otpor onih koji se zgrazaju na samu pomisao..

NI
ninja72
15:52 19.06.2015.

Kada bi ovaj ministar znao sto mislimo o njemu i njegovim zakonima nestao bi u vidu magle.

UZ
uzor10
18:04 19.06.2015.

Vidi ovog stvora od čovjeka pa taj nezna kud bi i sta bi,danas svaka pena može biti ministar

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije