Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ARBITRAŽA, PRISLUŠKIVANJE, LJUBLJANSKA BANKA

Hrvatska visoko na dnevnom redu godišnjeg skupa slovenskih diplomata

Miro Cerar
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
23.04.2019.
u 11:45

Osim obavještajne "afere" zbog navodnog hrvatskog prisluškivanja aktera koji su kontaminirali arbitražu, slovenski političari razgovarat će i o odšteti zbog navodnog kršenja prava nekadašnje Ljubljanske banke Zagreb

Slovenski diplomati danas i sutra na Brdu kod Kranja na redovnom će godišnjem okupljanju raspravljati o aktualnim temama, među kojima je i odnos s Hrvatskom. Sa slovenskim diplomatima iz cijelog svijeta razgovarat će njihov šef, ministar vanjskih poslova Miro Cerar, predsjednik Borut Pahor, premijer Marjan Šarec te predsjednik parlamenta Dejan Židan.

Hrvatska je visoko na listi prioriteta slovenske politike: uz najnoviju obavještajnu “aferu”, zbog navodnog hrvatskog prisluškivanja slovenskih aktera koji su kontaminirali arbitražu o granici te navodnog upletanja u rad medija, odnosi su opterećeni trakavicom oko granice, slovenskim kontaminiranjem procesa, ali i slovenskom tužbom pred Europskim sudom zbog neprimjene odluke arbitraže.

Slovenija usto tuži Hrvatsku i na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu tražeći odštetu zbog navodnog kršenja prava nekadašnje Ljubljanske banke Zagreb u pokušaju da se naplate krediti koje je ta banka u vrijeme bivše države davala poduzećima sa sjedištem u Hrvatskoj. 
Među diplomatima bit će Vojislav Šuc, kojega je tamošnja vlada predložila za sljedećeg veleposlanika u Zagrebu.

On je, kažu nam upućeni, manje-više birokratski tip službenika i ovo će mu biti najvjerojatnije zadnji mandat jer ga od mirovine dijele tek četiri godine. Šuc u slovenskoj politici nije problematičan, osim za desnicu i Janeza Janšu koji je “alergičan” na sve kadrove bivše Jugoslavije, a posebno JNA.

Otac Vojislava Šuca Pavle bio je jedan od malobrojnih slovenskih časnika s generalskim činom u tadašnjoj JNA i koji je 1979. na sprovodu Edvarda Kardelja nosio urnu s njegovim pepelom. Sin Vojislav rođen je u Sarajevu 1954., diplomirao je 1982. na Fakultetu političkih znanosti u Ljubljani, a potom se zaposlio se u Ministarstvu vanjskih poslova tadašnje SFRJ u Beogradu.

U jugoslavenskoj je diplomaciji ostao do raspada federacije, a potom je radio u slovenskom Ministarstvu vanjskih poslova, bio je generalni konzul u New Yorku. Naposljetku je vodio Stalnu misija Republike Slovenije pri Uredu UN-a Ženevi.

Mate Granić za Večernji

Komentara 3

ZB
Zoki-Bijela
12:32 23.04.2019.

Bagra

Avatar Olujni
Olujni
13:08 23.04.2019.

Koga briga što oni tamo raspravljaju?!

BA
Barbasmora
10:42 24.04.2019.

Ne kapira zapadna EU tko i sta su katolicki balkanci! A tako se prave fine i pametne.......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije