Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska visoko na dnevnom redu godišnjeg skupa slovenskih diplomata

Osim obavještajne "afere" zbog navodnog hrvatskog prisluškivanja aktera koji su kontaminirali arbitražu, slovenski političari razgovarat će i o odšteti zbog navodnog kršenja prava nekadašnje Ljubljanske banke Zagreb
23. travnja 2019. u 11:45 3 komentara 702 prikaza
Miro Cerar
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Slovenski diplomati danas i sutra na Brdu kod Kranja na redovnom će godišnjem okupljanju raspravljati o aktualnim temama, među kojima je i odnos s Hrvatskom. Sa slovenskim diplomatima iz cijelog svijeta razgovarat će njihov šef, ministar vanjskih poslova Miro Cerar, predsjednik Borut Pahor, premijer Marjan Šarec te predsjednik parlamenta Dejan Židan.

Savudrijska vala Thomas Bickl: 'Slovenija ju je oštetila, no niste imali pravo izaći iz arbitraže. Ali vaš novi prioritet je Crna Gora'

Hrvatska je visoko na listi prioriteta slovenske politike: uz najnoviju obavještajnu “aferu”, zbog navodnog hrvatskog prisluškivanja slovenskih aktera koji su kontaminirali arbitražu o granici te navodnog upletanja u rad medija, odnosi su opterećeni trakavicom oko granice, slovenskim kontaminiranjem procesa, ali i slovenskom tužbom pred Europskim sudom zbog neprimjene odluke arbitraže.

Slovenija usto tuži Hrvatsku i na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu tražeći odštetu zbog navodnog kršenja prava nekadašnje Ljubljanske banke Zagreb u pokušaju da se naplate krediti koje je ta banka u vrijeme bivše države davala poduzećima sa sjedištem u Hrvatskoj. 
Među diplomatima bit će Vojislav Šuc, kojega je tamošnja vlada predložila za sljedećeg veleposlanika u Zagrebu.

Slovenija Hrvatska zastava PRISLUŠKIVANJE Slovenci sami priznali: Optužbe protiv Hrvatske bile su spin

On je, kažu nam upućeni, manje-više birokratski tip službenika i ovo će mu biti najvjerojatnije zadnji mandat jer ga od mirovine dijele tek četiri godine. Šuc u slovenskoj politici nije problematičan, osim za desnicu i Janeza Janšu koji je “alergičan” na sve kadrove bivše Jugoslavije, a posebno JNA.

Otac Vojislava Šuca Pavle bio je jedan od malobrojnih slovenskih časnika s generalskim činom u tadašnjoj JNA i koji je 1979. na sprovodu Edvarda Kardelja nosio urnu s njegovim pepelom. Sin Vojislav rođen je u Sarajevu 1954., diplomirao je 1982. na Fakultetu političkih znanosti u Ljubljani, a potom se zaposlio se u Ministarstvu vanjskih poslova tadašnje SFRJ u Beogradu.

U jugoslavenskoj je diplomaciji ostao do raspada federacije, a potom je radio u slovenskom Ministarstvu vanjskih poslova, bio je generalni konzul u New Yorku. Naposljetku je vodio Stalnu misija Republike Slovenije pri Uredu UN-a Ženevi.

Mate Granić za Večernji

Valamar
Prilika za posao
Ovo je troje mladih koji rade u turizmu, evo zašto su zadovoljni i žele ostati u Hrvatskoj