Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podignut prvi stupanj pripravnosti

Hrvatska uvela zdravstveni nadzor za putnike koji dolaze iz sjevernih talijanskih regija

Koronavirus u Italiji
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
24.02.2020.
u 07:30

Tako će u Rijeci karantena biti formirana u Crvenom križu, a upravo je taj grad na udaru kritika zbog organizacije međunarodnog karnevala na kojemu je sudjelovao i niz građana Italije.

Za sve putnike koji dolaze iz sjevernih talijanskih regija Hrvatska je uvela zdravstveni nadzor čime je podignut stupanj pripravnosti radi opasnosti od koronavirusa. 

Mjere su još veće za ljude koji dolaze odnosno koji su boravili u zadnje vrijeme ili bili u kontaktu sa nekim iz talijanskih regija pogođenih koronavirusom, njih će Hrvatska stavljati u karantenu. Kako nam je rekao ministar zdravstva, izv. prof.dr.sc. Vili Beroš, zatražio je od svih županijskih centara gdje mogu organizirati karantene. Tako će u Rijeci karantena biti formirana u Crvenom križu, a upravo je taj grad na udaru kritika zbog organizacije međunarodnog karnevala na kojemu je sudjelovao i niz građana Italije. 

Ministar Beroš podsjeća da je situacija u Italiji eskalirala nakon što su eventualni posjetitelji već bili u Rijeci jer ih je većina tamo došla u petak. Pripreme za karantenu su i u Zadru, a iste mjere uvela je i Rumunjska. Hrvatski krizni stožer radi koronavirusa novi sastanak ima danas ujutro.

Putnici koji dolaze iz žarišta koronavirusa ili koji su nedavno tamo boravili ili bili u kontaktu s osobama s tog područja, na granici će biti ispitani te dobiti rješenje o zdravstvenom nadzoru ako nemaju simptome. Svaki dan boravka u RH se moraju javiti nadležnom epidemiologu da se zna njihovo zdravstveno stanje i na vrijeme uoči ako su razvili neke simptome. U tom slučaju ide testiranje na koronavirus.

Ministarstvo zdravstva: Kako umanjiti rizik od zaraznih bolesti i koronavirusa?

Komentara 3

BL
Blacknemesis8
09:02 24.02.2020.

Gotovi smo. Ako potraje do ljeta, nista od turizma. Propali smo. A aviokompanije u staro zeljezo. Osim toga, Treba granicu zatvoriti dok ovo traje.

Avatar Francek007
Francek007
07:51 24.02.2020.

kritiziraju Rijeku zbog karnevala a u Sjevernom dijelu italije Dolomitima organiziraju Europsko prvenstvo u Biatlonu i nikom ništa. Što je sa našim ljudima hoće sli se i oni kontrolirati kada se vrate sa skijanja jer ih većina ne dolazi na na Rijeku nego preto Austrije u Sloveniju pa tek onda u Hr.

HE
herojulice
08:09 24.02.2020.

To semora odraditi sa svakim tko ulazi a ne samo iz određenih podrućja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije